Permisul-generalului-Berthelot-pe-CFR

Astazi e 14 Iulie, Ziua Nationala a Frantei. O tara de care ne simtit foarte legati. Franta are o contributie fundamentala in istoria moderna a Romaniei, a fost mereu un model de inspiratie si de aspiratie pentru politica, economia si justitia romaneasca.

Fotografia pe care o prezint e un document pretios : permisul de circulatie pe Caile Ferate Romane al generalului Henri Berthelot. Acest militar de exceptie a condus misiunea militara franceza in Romania intre 1916 si 1918, fiind un sprijin solid pentru familia regala romaneasca si pentru poporul  roman.

Membru de onoare al Academiei Romane, generalul Henri Berthelot este o figura istorica atat pentru Romania cit si pentru Franta si reprezinta una din personalitatile cheie in relatiile dintre Paris si Bucuresti in ultimii 150 de ani.

Militari din Regimentul 30 Garda si elevi ai Scolii Militare a Fortelor Terestre Nicolae Balcescu din Sibiu vor marsalui azi pe Champs Elysees, alaturi de militari din 80 de tari.

Franta e o tara frumoasa, ofertanta, performanta – un model de urmat pentru Romania.

Vive la France !

 

15 COMMENTS

  1. Radu Tudor ce parere ai de ideile securiste ale generalului SRI Dumbrava cel cu inserierea fiecarui calculator particular si accesul SRI in calculatorul oricui fara mandat de perchezitie de la judecatorie?

    “Legile supravegherii apără hoţia

    Uneori, zicătoarea imbecilă cum că “dacă n-ai nimic de ascuns nu trebuie să te temi” face şi victime nevinovate, gata să o accepte. E doar o scamatorie ieftină de limbaj – de fapt, corupţia instituţionalizată e cea care are lucruri de ascuns şi care se teme de cetăţeni.

    Cu regret, toate motivele invocate (pentru înregistrarea cartelelor pre-pay, a accesului la wi-fi şi încercarea de-a obţine acces direct la computere) sunt nişte pretexte şubrede, gogonate sau ridicole.

    În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului și 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malițioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă și virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?

    General Dumbravă, SRI
    Răspunsul pentru generalul Dumbravă este 250.000 coduri x 14 zile x 1,2 miliarde PC-uri = 420 de trilioane de victime în cele “două săptămâni de secunde”, adică 347 de milioane de victime pe secundă. Parcă dintr-odată, prin comparaţie, numărul de 10.000 de angajaţi SRI nu mai pare aşa mare; măcar să aibă realitatea obiectivă şi virtuală răbdare cu toţi.
    Dar trecând peste partea penibilă a poveştii, o formulare coerentă a acestui argument ar fi fost tot de falsă. Pentru că introducerea unui canal suplimentar şi discreţionar de acces nu întăreşte securitatea computerelor vizate ci inevitabil o slăbeşte. Asta se întâmplă chiar şi acolo unde există ingineri de sistem competenţi, ce să mai vorbim de un loc unde nivelul de competenţă e secret de stat.”
    http://riscograma.ro/9086/legile-supravegherii-apara-hotia/

    • Asta inseamna ca de fapt serviciile ne conduc, ele sunt deasupra legii, deasupra guvernelor, parlamentelor. Suna familiar cu ce avem in Romania? Da. S-a preluat de la marile democratii vestice….

  2. Nu te supara Radule, dar personal m-am cam saturat de modele. Ar cam fi timpul sa ne vedem de ale noastre si sa facem lucrurile asa cum se cuvine. Sa ne apucam sa inbunatatim ceea ce avem si nu sa tot copiem de la altii modele si forme fara fond, cu urmari dezastruoase.
    Le urez francezilor o zi buna, sa le dea Dumnezeul lor mai multa minte si mai multa toleranta.

    • Dnule Tudor,
      Si eu zic la fel, Franta a fost cam singura care ne-a ajutat in decursul istoriei. Nemtii, englezii etc ne-au dat tot timpul flit oricat ne-am caciulit la ei. Nato si UE ? pana n-au avut ei un interes nu s-a intamplat nimic. Cat a pupat basescu la merkel si la axa, tot degeaba no Schengen…

  3. Franta de azi sta la fel de rau ca si Romania de azi. Le suntem alaturi mereu. Poincare si Clemenceau sau Carol I/Ferdinand si Bratianu sunt la fel de departe de Hollande-Valls ca si de Basescu si Ponta.
    Si noua si francezilor nu ne-a ramas decat sa ne uitam in urma cu jind si regret.
    Et ce pendant, l’Allemagne vit sa revanche….
    Cetateni, ganditi putin.

  4. “Franta e o tara frumoasa, ofertanta, performanta – un model de urmat pentru Romania.”

    Nu, nici chiar aşa…

  5. Credeti ca ar mai repeta gestul francezii si astazi? Ar mai trimite un Berthelot in caz de “avarie”?

    • SCRIERILE ASTEA SUNT FACUTE PE PRINCIPIUL; REBELII LOR SUNT RAI ,REBELII NOSTRII SUNT BUNI.LA ACEL MOMENT AL ISTORIEI ,DACA ERAI UNUL DIN LOCUITORII PARISULUI DE ATUNCI,CAND NICI SOBOLANI NU SE MAI GASEAU DE MANCAT SI TOATE REGALITATILE DIN JUR SE PORNISERA SA CALCE REPUBLICA IN PICIOARE,TE DUCEAI SA SPULBERI SI VRABIILE DIN POMI IN ACEEA VANDEE CARE SE RASCULASE CA SA CONTRIBUIE LA INFRANGEREA REVOLUTIEI SI INTOARCEREA BANDITILOR FEUDALI CU PRIVILEGIILE LOR.

  6. E bine că măcar în 14 iulie ne amintim de Franţa, care a însemnat mult în istoria noastră, spre deosebire de unele ţări care sunt venerate azi şi nu prea înţeleg de ce. Adică înţeleg, dar nu-mi place. Ar trebui, cel puţin din 2 motive, să ne aplecăm şi asupra francezei (e ruşinos cum se pronunţă şi la radio şi la tv): originea comună a celor 2 limbi şi, ceea ce spuneam, legăturile noastre istorice. Să nu uităm de rolul şi locul Franţei în cultura şi civilizaţia universală. Nu multe ţări o depăşesc, dacă există unele.Poate sunt puţin subiectivă, dintr-un anumit motiv, dar pentru mine este cea mai frumoasă ţară. Regret că suntem prea departe una de alta.

Leave a Reply