Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI au efectuat joi o vizită de lucru la Galaţi, la Direcţia Regională de Informaţii Moldova Sud a Serviciului Român de Informaţii, cu competenţe în judeţele Galaţi (sediul principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea. În contextul discuţiilor, comisia SRI va propune modificări legislative prin care primarii să fie beneficiari de informaţii de la Servicii, la fel ca prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene, relatează News.ro.

„Am participat, alături de colegii din Comisie, la o activitate de control parlamentar la Galaţi, unde am avut mai multe întâlniri cu conducerea SRI din regiunea Moldova Sud. A fost o acţiune care figura în planul nostru de control pe acest an. Deplasarea Comisiei în teritoriu a fost amănunţit pregătită şi am avut astfel, la Galaţi, o serie de discuţii foarte aplicate, concrete, referitoare la organizarea şi activitatea direcţiei, la principalele riscuri de securitate în regiune, cum ar fi migraţia sau ameninţările transfrontaliere, dar şi despre adaptarea operaţiunilor şi a resursei umane la noile provocări generate de pandemia de COVID-19”, a afirmat senatorul Cristian Chirteş, preşedinte al Comisiei SRI din Parlament, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Conform sursei citate, discuţiile de la Galaţi au vizat şi necesitatea schimbării legilor securităţii, lucru care nu mai suportă amânare, a mai spus Chirteş.

„Efectiv, munca celor din serviciu şi nu doar de la SRI, ci şi din structurile de apărare, este îngreunată de lacunele legislative în combaterea provocărilor actuale de securitate”, a explicat senatorul PNL.

Legea sigurantei nationale a Romaniei dateaza din 1991, cand tara noastra era membra a Tratatului de la Varsovia, blocul militar comunist.

El a mai precizat că a fost analizată posibilitatea şi s-a ajuns la concluzia ca, prin actualizarea legislaţiei în vigoare, „primarii municipiilor reşedinţă de judeţ trebuie să fie incluşi pe lista beneficiarilor de informaţii, aşa cum sunt preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţii”.

PS : Pentru ca acest acces al primarilor la informarile SRI sa fie posibile, ei ar trebui sa aiba un certificat ORNISS. Si implicit sa fie verificati, asa cum scrie in lege. Pentru o parte din ei, surprizele s-ar putea sa apara tocmai din aceste verificari…

Leave a Reply