Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să câștige cursa pentru Casa Albă, afirmă un raport întocmit de CIA dat publicității de publicația Washigton Post.

Pe lângă atacurile cibernetice care au vizat organizații ale partidului Democrat, hackerii ruși ar fi atacat și computerele Comitetului Național Republican, conform Washington Post. Cu toate acestea, nu au dat publicității decât informații găsite pe serverele democrate.

“Serviciile de informații au identificat indivizi cu legături cu guvernul rus care au trimis către Wikileaks mii de e-mailuri ale Comitetului Național Democrat și alții, inclusiv șeful de campanie al lui Hillary Clinton”, scrie publicația americană. “Oficiali americani i-au descris pe acești indivizi drept actori cunoscuți serviciilor de informații ca fiind participanți la o operațiune la scară largă a guvernului rus de a-i crește popularitatea lui Trump și a diminua șansele lui Clinton.”

Citând oficiali care sunt la curent cu investigația, Washington Post scrie că CIA a făcut rezultatele anchetei cunoscute mai multor senatori în spatele ușilor închise și că este foarte clar în acest moment că guvernul rus a încercat în mod deliberat să îl ajute pe Trump.

“Este rezultatul evaluării serviciilor de informații care arată că țelul Rusiei a fost să favorizeze un candidat în detrimentul celuilalt, să îl ajute pe Trump să fie ales”, a afirmat un oficial american care a fost informat de rezultatul investigației.”Există deja un consens în această privință”.

O anchetă anterioară a CIA stabilise că hackerii ruși ar fi intervenit cu scopul de a submina sistemul electoral american.

Echipa de tranziție a lui Trump a respins rezultatul investigației.

“E vorba despre aceiași oameni care au spus că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă”, se arăta într-o declarație a echipei de tranziție. “Alegerile s-au terminat de mult cu una dintre cele mai răsunătoare victorii în Colegiul electoral în istoria SUA. E timpul să mergem mai departe.”

Președintele în exercițiu, Barack Obama, a cerut serviciilor de informații să investigheze în amănunt atacurile cibernetice din timpul alegerilor americane.

Conform oficialilor americani citați de New York Times, Comitetul Național Democrat a fost atacat de două unități cibernetice rusești.

Prima, numită Cozy Bear sau APT 29 de către experții americani ar fi petrecut luni în sistemul DNC, dar și în rețelele de calculatoare ale altor instituții guvernamentale și politice. Însă nu a dat publicității niciun document. (A.P.T. înseamnă Amenințare Persistentă Avansată și se referă de obicei la un intrus sofisticat sponsorizat de un stat.)

A doua, G.R.U. — unitate controlată cunoscută sub numele de Fancy Bear sau A.P.T. 28 — ar fi creat două entități pe internet, Guccifer 2.0 și DCLeaks, pentru a da publicității documentele democraților. Multe dintre aceste documentele au fost trimise către Wikileaks, care le-a dat publicității pe parcursul mai multor săptămâni înainte de alegerile de la 8 noiembrie, scrie Agerpres.

4 COMMENTS

  1. Scuze, dar asta e ca-n bancul cu *rusii*-răspuns : “rușii ne”. Lăsând deoparte umorul național, e probabil ca șefii CIA, îmbufnați ca sunt, sau vor fi, trimiși la vatră de Trump isi justifica lipsa de creier , prea de tot manifestă in regimul Obama, prin “viclenia” si “răutatea” de veacuri a KGB-ului cărora , vezi Doamne, nu i-au putut face față cu mijloacele “democrației”. In privința alegerilor recente, lipsa de creier a Intelligence-ului american s-a manifestat mai ales in forțarea nominalizării coanei Clinton peste voința electoratului democrat tânăr, scârbit de sistemul corporatist si susținător fervent al lui Sanders, contracandidatul “marii” femei. Aici domnii s-au pestit rău, fiindcă au rămas la planul de schimbare din 2008, cu prima etapă “revoluționara” : un presedinte negru (adjudecat) si-a doua, un presedinte muiere, care trebuia sa desăvârșească “revoluția de catifea” începută cu înaintașul de culoare, Obama, fără sa țină seama de Mișcările Occupy, masacrele din scoli, violenta polițieneasca in statele preponderent “negre” si alte semne ca le fuge peisajul de sub nas intre timp. Deci, pe deoparte l-au dat la coș pe “moșul” Sanders fără sa le pese de adepții lui foarte tineri si foarte mulți, care, in loc sa-si schimbe automat “generalul” (vorba lui Orban) s-au retras din bătălie odata cu “pensionarul’ lor si, pe de alta, au contat pe simțul de turmă al femeilor+intelectuali “roz” ca s-o împingă pe “baba” Clinton (67 de ani nu-s atat de departe de cei 72 ai concurentului masculin ca sa încline balanța in favoarea Muierii). Iar asta din partea unui serviciu de Intelligence cu experiență e pur si simplu de neiertat, de unde introducerea rușilor in ciorba cibernetică. Nu vreau sa spun prin asta ca rușii nu-s de vina cu nimic in materie de propaganda razna la adresa marii candidate, doar ca nimeni, nici măcar urmașii lui Dzerjinski, n-ar fi fost in stare sa dezinformeze masele de americani “ignoranți”( la noi sunt “penalii”, la ei “Analfabeții”, cei ce-ar fi întors pe dos situația) mai eficient decât propaganda pro-Clinton locală daca si-ar fi dat osteneala sa vada ce-si dorește “masa”. Asa ca, mai ușor cu “rușii ne”, domnilor; daca n-aveți umor stați naibii acasa sau întrebați-i pe unii care se pricep si la rusi, si la KGB, si la bancurile care vizează “răul” de la Răsărit! Cred ca Kissinger s-a dus, ori daca nu, e legumă prin vreo clinica de geriatrie, dar mai exista niste profesori ca Jijek, de exemplu, si niste scriitori in viață, care pot sa-si dea si trei doctorate in materie de diversiuni KGB-iste.

  2. iar se publica tampenii de genul asta? am postat recent despre acest lucru si am precizat ca incheierea articolului a fost foarte clara: NU EXISTA NICI O PROBA ADUSA DE CIA!!!!! restul e cancan. daca tot citezi din washington post pune si finalul in care se face aceasta precizare! cia face acuzatii in stilul caracteristic dar nu aduce nici o proba. si ca sa vezi ce coincidenta obama iesise cu doar o zi inainte s afaca aceleasi acuze. daca cumva nu ai linkul cu articolul din washington post in care, repet, se face precizarea ca aberatiile facute de cia nu au nici o dovada in spate, sa-mi spui ca ti-l pun pe blog.in rest cred ca de mult si-a dat seama toata lumea de prostia, politicianismul si magariile facute de cia in intreaga lume. si apropo de ziarele din care dai doar citatele care ii ataca pe rusi, poate ar fi bine sa prezinti si legatura care exista intre administratia obma( democrati) si varfurile care conduc principalii reprezentanti ai mass mediai americane(cnn, abc, washington post, new york time etc etc) si de ce nu, legaturile cu gasca finantatorilor partidului democrat si al campaniei lui tanti hillary ( inclusiv magarul soros) ca sa vedem de unde tot apar tampeniile astea fara nici o dovada in spate.

  3. ca sa nu mai pierdem timpul articolul complet e aici https://www.washingtonpost.com/world/national-security/obama-orders-review-of-russian-hacking-during-presidential-campaign/2016/12/09/31d6b300-be2a-11e6-94ac-3d324840106c_story.html?utm_term=.26ce8b221386 foarte interesante sunt comentariile. apar si aici “tineri frumosi liberi si cretini” la fel ca la noi dar cel mai interesant comentariu e urmatorul:” What’s wrong with Ruskies influencing US elections? Should we rather import 10 million of them to do the job? Soros can do it perfectly with Mexicans : A 220-page guide leaked from the Soros run organization Open Society Foundations detailed plans to expand the United States electorate by as many as 10 million voters between 2015 and 2018″. vede cineva vreo legatura cu ce se intampla la noi de ani de zile? sau maergem pe manipularile jalnice facute de cretinii notorii de la cia si diversiunile de tot rahatul cu care au distrus lumea de atatia ani?

Leave a Reply