Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, joi, că este de acord cu proiectul privind pensiile speciale pentru aleşii locali, afirmând că aceştia merită “un anumit respect” din partea statului şi, în absenţa unor astfel de pensii, va fi greu să aibă “o anumită integritate”.
“Administraţia locală are nevoie de încredere. Un primar care semnează sute de milioane de euro fonduri europene şi are o salarizare de 2500-3000 de lei la un oraş de categoria I sau la un municipiu reşedinţă de judeţ va fi foarte greu să aibă o anumită integritate, o anumită decenţă şi responsabilitate”, a spus Zgonea.
Preşedintele executiv al PSD a spus că în România sunt primari care sunt în funcţie de 25 de ani, iar, potrivit actualei legi, s-ar regăsi, la pensie, în situaţia în care veniturile lor ar fi foarte mici, având în vedere că au activat doar în administraţia locală.
“La indemnizaţie nu primeşti niciun spor. (…) Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să-l dăm. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem”, a mai spus Zgonea.
Senatorii din comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, de indemnizaţia de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât şi foştii aleşi locali.
“Primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, eşalonate după caz, în anexele nr.5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi sau ale altor legi speciale, au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă”, arată proiectul de lege aprobat de senatorii din Comisia Juridică şi Comisia de Administraţie, din Senat.
Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Potrivit iniţiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar şi viceprimar, preşedinţe şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
De indemnizaţia pentru limită de vârstă, potrivit legii, ar trebui să beneficieze şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a legii amintite această calitate.
Proiectul a fost adoptat, tacit, de către Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.
Marţi, deputaţii şi senatorii au adoptat şi proiectul de lege care prevede pensii speciale pentru parlamentari, proiectul, aflat în faza de reexaminare, va fi trimis preşedintelui spre promulgare, precizeaza Mediafax.

18 COMMENTS

 1. Tot ce merită primarii e un vot în plus sau nu.Parlamentarii merită ceva mai rău,dar cum e postul mă voi abține 🙂

 2. Despre ce dracu vorbeste colegul lui Mihai Viteazul? Primarii aia sunt obligati sa ajunga in acele functii adica un fel de condamnare la locul de munca sau vor ei sa ajunga acolo? Primarii aia nu cunosteau veniturile legale pe care le vor obtine si care sunt atributiile lor inainte sa candideze sau le-au aflat abia dupa ce au castigat? Cat de idiot poate fi un politician, fie el si colegul lui Mihai Viteazul, sa spuna ca merita pensii suplimentare ca au semnat nu stiu ce hartii adica pentru respectarea fisei postului? Atunci sa propuna colegul lui Mihai Viteazul pensii suplimentare pentru toti romanii care isi fac datoria la locurile de munca pe salarii majoritatea cu mult mai mici decat cele ale primarilor sau alesilor neamului. Mai sunt si alti angajati de la stat sau privat care, pe salarii mult mai mici decat ale alesilor, au responsabilitati mult mai mari decat ale alora. sa le dam sia stora pensii special caci de, au avut gestiunid e miliarde, au semnat acte de miliarde, etc. Cu alte cuvinte cine respecta fisa postului merita recompensat cu o pensie speciala ca de, si-a facut treaba pe salarii mici. Oare ce e mai im portant in tara asta? Sa operezi un om salvandu-i viata pe salariu de 2000 ron stiind ca iesi cu o pensie corespunzatoare acestui salariu saus a semnezi contracte ca primarul pe salariu de 3000-3500 roni? De ce este mai important un primar decat un medic, profesor sau inginer ca sa merite si aceste pensii speciale? sa le fie rusine acestor alesi ai neamului care au facut pur si simplu de ras institutia numita Parlament ocupandu-se doar de ei si gasca lor.

 3. doamne fereste ce justificari. de fapt e alta pomana electorala. in oltenia asa o fi cum zice zgonea.
  1. candidezi la primarie daca vrei sa ajuti comunitatea.
  2. tine de structura morala a omului , nu de marimea salariului

  doamne fereste. romania merita mai mult decat un zgonea si dragnea. sau nu ?!

 4. “Mihai Viteazul” asta chiar s-a luat in serios. Daca toti aia de acolo ar face cu adevarat ceva constructiv pentru cetatenii Romaniei, in principal Romaniei as mai zice sa merite indemnizatii ceva mai mari. Problema noastra a tuturor romanilor de sus pana jos nu sunt salariile mici ci traiul de zi cu zi este unul din cele mai scumpe din UE. Nu exista o masura in nimic.
  Pana la urma toti astia si-au dorit sa fie parlamentari, primari si ce-or mai vrea ei, nu i-a obligat nimeni.

 5. Acest zgonea este o mare (una dintre) rusine pe care PSD-ul ne-a “livrat-o”.
  De mult nu am mai resimtit o asemenea greata, privind un om! Rivalizeaza cu Anastase, care a ocupat aceeasi functie!

 6. Iar Zgonea merita un shut in f…d. Un vanghelie mai gomos, intrigant si semidoct. Presupun ca el a clocit mizeria asta cu pensiile speciale. Cum ajung astfel de indivizi sa faca si desfaca in politica romaneasca? Intr-o tara normala varful carierei sale ar fi fost postul de portar.

 7. Bă furtună analfabet întrun pahar de mizerii, tu susţii primarii care-s infractori pentru a le da pensii contra serviciilor direcţionate spre voi ? Tu bă nemernicule vorbeşti? Ai uitat că ei au venituri din consiliile de administraţie al oricăror societăţi şi încasează gras prim mărirea preţului la utilităţi cît şi cum vor ei? Bă, da un pandaimos pentru tine chelegîndu-te de conturi şi de pipiţe ?
  Ce mai: avem doar scăunari habarnişti direcţionaţi doar spre interesul propriu= scăunarii democraţiei mizerabil implementate intenţionat !

 8. NU ,d-le Zgonea, absolut pentru toata lumea este si trebuie sa existe un singur criteriu de stabilire a cuantumului pensiei si acesta este CONTRIBUTIVITATEA, nici un leu in plus, se aude? TREBUIE SA DISPARA ACEASTA NOTIUNE(MAGARIE) DE PENSIE SPECIALA . Parlamentarii, primarii, sunt mai destepti iar restul muritorilor de rand care abia isi duc zilele din pensiile de mizerie, sunt mai prosti??? CE zici d-le Presedinte a Camerei Deputatilor ??

  • Nu ti-a explicat cel mai mare senator din istoria Romaniei adica distinsa doamna Cristiana Anghel, cea care “da legi in tara asta prostule”, ca sistemul contributivitatii este un sistem idiot? Noi suntem idioti contribuind la acel sistem de pensii sa primim la batranete o pensie calculate dupa un principiu idiot aplicat doar la idioti. Ei sunt mult prea destepti asa ca nexam contributie dar pensii speciale suportate de idioti. Ca pentru asta trebuie multi idioti. Sa suporte pensile desteptilor ajunsi parlamentari, primari, viceprimari, etc adica cei pe care i-au votat. Ca asa-i in tenis vorba lui Caragiu!
   PS: Si pana la urma daca tot le-ati dat votul ce va mai deranjeaza acum ca ei isi stabilesc o pensie speciala?

 9. Dca sunt atat de oropsiti primarii astia si din explicatiile colegului lui Mihai Viteazul sunt de fapt niste bieti condamnati la locul de munca adica fortati sa accepte aceste functii atunci de ce chiar si acum o candidatura la primarie costa 30000 euro? Atat a platit un fost coleg de servici pentru a fi pus candidat cu sansele cele mai mari de a castiga pe listele UNPR la primaria unei comune din judetul Prahova. Daca pentru o comuna se platesc 30000 euro pentru a fi pus pe lista cat se plateste pentru un oras? Deci merita saracutii pensile alea speciale caci au platit destul de mult sa fie pusi pe lista candidatilor.

 10. dupa mult timp m-am uitat in seara asta la emisiunea danei grecu. am vazut ultimele cca 10 minute. subiectul era reprezentat de asa zisele pensii speciale ale parlamentarilor ( oare e asa de greu sa li se spuna pe nume adica indemnizatii sau asa da bine la public?) am remarcat necunoastere,demagogie si mult populism. e ciudat cum poti sa discuti pe tema asta daca nu te-ai pregatit putin in prealabil. noroc cu interventiile lui ciuvica si ale lui serban nicolae care au incercat sa lamureasca lucrurile. e clar ca oameni bine pregatiti intr-un domeniu, asa cum e adina anghelescu pe justitie, nu pot acoperi orice domeniu la care sunt invitati prin studiouri sa le comenteze. n-am inteles pozitia dansei de gigi contra daca chiar nu se pricepe. la dana grecu chiar nu am asteptari, in multe emisiuni provoaca un subiect si arata ca habar nu are despre ce e vorba ( r.t. nu sari in apararea ei pentru ca nu e un atac ci o constatare). in final ma intreb si eu, retoric bineinteles, cam ce salariu are dana grecu de vorbeste cu nonsalanta de pensii de 3000 de lei???!!!

 11. Daca ma inerveaza f. tare cineva din PSD este acest domn, care in snobismul si incultura ce-l caracterizeaza face cu banii nostrii pomeni electorale celor care in final tot pe el si alte nulitati ca el sa fie alesi .Din banii mei ,d-nul FATIGUE ( a uitat cuvantul obosit ) isi asigura o noua intrare in parlament cu pensie mare ,indemnizatie dupa mintea altora , dupa a lui nu ar trebui platit.A plecat Ponta (ii mai tinea in frau ,mai demni) acum toti la recompense speciale .Bine au facut liberalii ,au iesit din sala sa vedem ce face electoratul de stanga care abia de are ce manca si hotii de primari primesc bani in plus ptr. ce?Ati vazut un primar sarac ,nu ,fura el si tot neamul lor .Vor sta psd-istii inca multi ani in opozitie cu Dragnea si Fatigue in frunte.Eu oricum ii parasesc si votez cu Tariceanu.

  • Si stai ca am uitat sa iti mai spun un mic secret. Chiar Tariceanu a organizat cacealmaua ce va avea loc Luni seara pentru a fi votate si pensiile primarilor si ce a mai ramas de recompensat. Bun baiat Tariceanu asta. Bun pentru alesii neamului adica pentru parlamentari, primari, viceprimari sau presedintii de consilii judetene. Sau treci la Tariceanu poate acolo ai mai multe sanse sa fii trecuta pe liste si sa beneficiezi si tu de o pensie din asta votata si sustinuta de Tariceanu si ai lui?

 12. Pensia nu rezolvă problema integrităţii unui primar în funcţie. Omul beneficiază de pensie după ce a ieşit din serviciu. În cazuri izolate, care nu caracterizează societatea noastră, beneficiază de pensie după ce a ieşit din serviciu şi după ce termină de ispăşit pedeapsa. Nu mă interesează integritatea primarului pensionat, mă interesează integritatea primarului în funcţie. Poate ar trebui umblat la salariu, să fie pe măsura responsabilităţii. Asta ar rezolva şi problema pensiei care se stabileşte pe principiul contributivităţii.
  Dar dacă se pune problema integrităţii, primăriile în ansamblul lor ar trebui controlate mai atent. Primarul nu este singurul care trebuie să fie integru! Toţi angajaţii primăriei trebuie să ştie că funcţionarul public trăieşte din salariu.

 13. Domnu’ Zgonea, primarii trebuie respectati numai pentru lucrurile bune / utile / pozitive pe care le-au facut pentru cei care i-au ales !! SI ATAT !! Daca le e greu si nu mai fac fata, sau daca nu le convine cat de mult sunt “respectati” in prezent si nici salariul pe care il castiga lunar, n-au decat sa plece din primarii si sa-si caute altceva de lucru, pe cat posibil, “intr-un mediu prietenos” si cat mai bine remunerat !! Le urez…. “succesuri” …!!

 14. Sa voteze Mihai Viteazul si sentinte speciale pentru alesi , politisti , …daca “merita” un an ei sa faca CINCI . NU II OBLIGA NIMENI SA FIE “ALESI ” SAU POLITISTI , procurori ,etc…

Leave a Reply