Sistemele informatice și de comunicații dedicate alegerilor, dezvoltate și administrate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe parcursul procesului electoral de duminică, vor asigura transparența votului și nu vor afecta voința cetățenilor, susțin reprezentanții instituției.

Aceștia au dat asigurări sâmbătă că orice fel de informație care se va vehicula prin sistemele informatice ale STS va fi făcută publică, pentru alegerile din 11 decembrie fiind luate o serie de măsuri menite a asigura transparența procesului de vot.

Toate informațiile legate de participarea la vot și datele electronice din procesele verbale cu privire la rezultatul votării vor fi făcute publice în timp real din sistemele administrate de STS, fără intervenție și control, afirmă reprezentanții STS.

În fiecare din cele 19.000 de secții de votare va exista o tabletă, conectată la STS. Prin intermediul acesteia, se va realiza, pe de o parte, “citirea” cărților de identitate ale alegătorilor și, pe de altă parte, după ora 21.00, după închiderea secțiilor de votare, se va asigura filmarea procesului de transmitere a procesele verbale. Acestea vor fi completate electronic de către președinții secțiilor, asistați de operatori, urmând a fi trimise spre Biroul Electoral Central (BEC).

Procesele verbale provizorii se vor colecta, urmând ca acestea să fie făcute publice pe site-ul BEC abia la ora 00.00, la aceeași oră începând publicarea datelor din procesele verbale legale, scanate cu ajutorul camerei tabletei, date cu care se va opera în repartiția de mandate.

La sediul STS va funcționa un Call Center, unde, prin intermediul a 100 de calculatoare, se va păstra legătura cu operatorii din secțiile de votare și se vor remedia eventualele probleme tehnice, totul fiind jurnalizat și înregistrat. De asemenea, în teritoriu, vor exista centre de asistență, unde tehnicieni STS vor putea înlocui tabletele defecte, în acest scop fiind asigurate 1.000 de tablete de rezervă, în medie o tabletă la 200 de secții de vot.

Filmările realizate în secțiile de votare vor intra în posesia STS, fiind păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, acestea urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.

Totodată, reprezentanții STS au dat asigurări că instituția este pregătită pentru orice posibil atac cibernetic, acesta putând fi contracarat cu succes, mentioneaza Agerpres.

 

6 COMMENTS

  1. Mai degraba imi vine sa cred ca asistam la un experiment la scara nationala decat la “vor asigura transparența votului și nu vor afecta voința cetățenilor, …”.

  2. Cine mai crede in aceste slugi ai celui care este stapan !….slugi si lingai (prin sefii lor) nu numai aici !

  3. Din pacate sau din fericire astia sunt oamenii care ne vegheaza somnul linistit, sa nu-i demonizam totusi, multi dintre ei sunt oamenii de langa noi, oameni cu spiritul datoriei implinite.

  4. M-ati innebunit cu reclama voastra agresiva pentru sondajul realizat de A3. Ati mai facut si alata dat sondaje , dar nu o spuneati din 5 in 5 minute. Desi, in general , iubesc emisiunile Antenei 3 ( exceptie fac cea a Danei si a Oanei Zamfir ), azi am fost OBLIGATA sa ma uit mai mult la concurenta.

    • Nu are nimic, ati mai ridicat putin si concurenta. Fiind barbat cu … experienta am reusit sa am intelegere pentru doamne, chiar si pentru d-na Grecu si Zamfir care sunt mai impetuoase. “Fereste-ma Doamne, de foc, de potop si de femeia rea.”

Leave a Reply