Cum recunoști semnele unui accident vascular cerebral?
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală majoră și asigurarea unui tratament prompt este esențială pentru evoluția ulterioară. Intervenția rapidă poate reduce extensia leziunilor de la nivelul creierului și complicațiile pe termen lung.
Este esențial să recunoști semnele și simptomele unui accident vascular cerebral acut, pentru a te asigură că pacienții ajung de urgență la un spital care dispune de un departament specializat, pentru a primi tratament cu potențial salvator.
Simptomele unui accident vascular cerebral ischemic se pot instala brusc, în câteva secunde, sau se pot agrava treptat, în funcție de dimensiunea și localizarea cheagului de sânge. Acestea sunt: pareze și paralizii ale mâinii, piciorului sau feței, dificultăți de vorbire și înțelegere, paralizii de nervi cranieni, tulburări de mers, pierderea echilibrului și a coordonării, amorțeli sau scăderea sensibilității la nivelul
feței și membrelor, tulburări de vedere.
Pentru a recunoaște ușor un accident vascular cerebral, folosește algoritmul FAST (din engleză – face, arms, speech, time):
• Asimetrie facială: roagă pacientul să zâmbească – vei observa că o parte a feței rămâne imobilă;
• Slăbiciune asimetrică a brațelor: roagă pacientul să ridice ambele brațe – vei observa că unul dintre brațe nu poate fi susținut sau nu poate fi ridicat;
• Vorbirea: roagă pacientul să repete o frază simplă – vei observa că vorbirea îi este confuză sau de neînțeles.
Dacă ai observat oricare din aceste semne, apelează de îndată serviciul medical de urgență. Nu aștepta pentru a vedea dacă se îmbunătățesc simptomele, fiecare minut contează. Pe măsură ce trece timpul, crește riscul de producere a unor leziuni cerebrale ireversibile și de dizabilități.
Accidentul vascular cerebral ischemic acut reprezintă 87% din totalul AVC și poate fi tratat prin tromboliză sau prin trombectomie endovasculară, dacă pacientul ajunge de urgență într-un centru specializat. Pentru tromboliză, fereastra terapeutică este de 4 ore și jumătate de la apariția primelor simptome, dar ideal este ca tratamentul să fie administrat cât mai repede. Fiecare minut suplimentar în care țesutul cerebral este privat de oxigen se traduce prin pierderi neuronale care altfel ar putea fi
evitate. Eficacitatea trombolizei depinde de timpul scurs de la producerea accidentului vascular cerebral ischemic acut, fiind cu atât mai mare cu cât tratamentul este efectuat într-un interval de timp mai scurt de la debutul accidentului vascular.
Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București care acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut, în absența contraindicațiilor. Tromboliza intravenoasă este recomandată în accidentul vascular ischemic în primele
4 ore și jumătate de la debutul simptomelor, în absența contraindicațiilor.
La 29 octombrie, este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral. Îndemnul transmis cu acest prilej se adresează tuturor: învață semnele, recunoaște accidentul vascular cerebral și salvează timp prețios!
#AVC, #sanatate, #medical, #Romania

Leave a Reply