Wednesday, January 15, 2025
-2.6 C
Bucharest

Tinta Romania : dupa facatura Sky news, teapa Euractiv

Romania pare sa fi reintrat in zodia intoxicarilor masive venite din exterior. Dupa facatura britanicilor de la Sky news privind un trafic cu arme inexistent, acum Euractiv, un site finantat cu bani europeni lanseaza o informatie falsa privind un asa zis transfer al armelor nucleare americane din Turcia in Romania.

Un site cu pretentii, cum este Euractiv, cum poate lansa o astfel de informatie fara o verificare elementara din surse oficiale la Washington sau Bucuresti?

Cat de nepriceput sa fii sa nu stii ca un transfer de arme nucleare, chiar si intre state aliate NATO, se face in urma unor evaluari, consultari, negocieri, semnarea unor documente oficiale si avizul parlamentelor din tarile vizate? Este un intreg arsenal de proceduri politico-militare ce se desfasoara transparent si pe termen lung.

Cum sa spui ca s-au transferat arme nucleare fara sa fi existat acesti pasi obligatorii in preambul?

Cui folosesc aceste intoxicari anti-romanesti?

Cine jubileaza si ce planuri stau in spatele acestor falsuri repetate cu miza politica si militara continentala?

In orice forma as analiza situatia, nu pot sa nu atrag atentia institutiilor de securitate ale Romaniei ca numele tarii noastre a fost implicat, intr-un timp foarte scurt, in doua controverse majore pornind din afara tarii, avand ca subiect armele si zone sensibile de securitate europeana.

Pe seama noastra, cineva face jocuri murdare. Cu o Ucraina intrata in razboi fara voia ei si cu o Turcie care aluneca nedorit spre un model de societate neo-otomana, Romania devine cea mai importanta ancora de securitate aliata in sud-estul Europei.

Pe cine deranjeaza acest lucru?

==============.

SUA au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Ankara, afirmă joi EurActiv.com, citând două surse independente, același portal precizând că MAE român dezminte cu fermitate informația.

Potrivit uneia din surse, transferul pune numeroase probleme din punct de vedere tehnic și politic. “Nu este simplu să muți 20 de focoase”, a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relațiile dintre SUA și Turcia s-au deteriorat în așa măsură în urma tentativei de puci din luna iulie, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele americane sunt în curs de a fi transferate la baza aeriană de la Deveselu din România, a afirmat sursa.

Ministerul român al Afacerilor Externe a dezmințit cu fermitate informația conform căreia România a devenit gazdă pentru arme nucleare americane. “Ca răspuns la solicitarea Dvs., MAE român dezminte cu fermitate informația la care ați făcut referire”, a comunicat în scris un purtător de cuvânt al instituției, conform EurActiv.

Potrivit unei relatări recente a Simson Center, circa 50 de arme nucleare tactice au fost staționate din perioada Războiului Rece la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 km de granița cu Siria.

În timpul puciului eșuat, la Incirlik a fost tăiată furnizarea de electricitate, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să mai decoleze sau aterizeze.

În cele din urmă, comandantul bazei a fost arestat și acuzat de implicare în puci. În ce măsură SUA ar fi putut menține controlul asupra acestor arme în eventualitatea unui conflict civil prelungit în Turcia este o întrebare fără răspuns, mai scrie Simson Center.

La baza de la Deveselu, situată în apropiere de Caracal, a fost amplasat un scut antirachetă american, ceea ce a înfuriat Rusia, amintește portalul EurActiv.

România a fost aliată a Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece, dar nu a găzduit niciodată arme nucleare în acea perioadă. Este probabil ca amplasarea de arme nucleare tactice americane în apropierea granițelor Rusiei va înfuria Moscova și va duce la o escaladare a tensiunilor. Amplasarea de rachete nucleare rusești în Cuba în 1962 a fost momentul din Războiul Rece cel mai aproape de a declanșa un război nuclear la scară mare.

EurActiv mai scrie că a solicitat reacții de la Departamentul de Stat al SUA, precum și din partea Ministerului de Externe de la Ankara și a MAE de la București. Oficiali americani și turci au promis că vor furniza răspunsuri. După câteva ore, Departamentul de Stat a declarat că subiectul ar trebui deferit Departamentului Apărării. EurActiv menționează că va publica reacția Pentagonului de îndată ce o va primi.

Între timp, NATO a trimis EurActiv un răspuns formulat în termeni diplomatici, indicând că aliații trebuie să se asigure că armele nucleare americane desfășurate în Europa rămân “sigure”.

“La întrebarea Dumneavoastră, va rugăm să verificați Comunicatul Summitului NATO de la Varșovia (publicat pe 9 iulie 2016), paragraful 53: “Abordarea de descurajare a NATO se bazează, de asemenea, în parte, pe armele nucleare ale SUA prepoziționate în Europa și pe capabilitățile și infrastructura furnizate de Aliații implicați. Acești Aliați vor asigura ca toate componentele de descurajare nucleare ale NATO să rămână sigure și operaționale”, a transmis un scris un purtător de cuvânt al NATO către EurActiv.

Conform EurActiv, riscurile pentru focoasele nucleare americane de la Incirlik au mai fost legate și de proximitatea războiului din Siria și de numeroasele atacuri teroriste care au avut loc în Turcia în ultimele luni, unele atribuite de Ankara Statului Islamic, altele PKK.

Potrivit practicii ce datează din vremea Războiului Rece, scurgeri de informații referitoare la prezența de arme nucleare americane pe sol european nu au fost confirmate niciodată în mod oficial. Cu toate acestea, este de notorietate publică faptul că Belgia, Olanda, Germania și Italia găzduiesc arme nucleare ale SUA.

Relațiile dintre Washington și Ankara s-au deteriorat după puciul eșuat din luna iulie, ajungând la cel mai scăzut nivel de când Turcia a aderat la NATO în 1952. Ankara susține că guvernul american îl sprijină pe Fethullah Gülen, clericul exilat în SUA, acuzat că a orchestrat tentativa de puci. Turcia cere extrădarea lui Gülen, fiind de așteptat ca subiectul să ocupe locul central în discuțiile ce vor avea loc cu ocazia vizitei vicepreședintelui american Joe Biden în Turcia pe 24 august.

==================

Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, afirmă că nu au existat niciun fel de discuții nici la nivel politic și nici la nivel specializat referitor la un eventual transfer în România al focoaselor nucleare ale SUA staționate în Turcia și a calificat drept speculații informațiile vehiculate în presă în acest sens.

“Ce vă pot spune este că nu au existat niciun fel de discuții nici la nivel politic, nici la nivel specializat în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcție. Deci categoric nu putem vorbi reacționând la această informație decât că este o speculație”, a declarat Mihnea Motoc joi la Buzău, unde a participat la manifestările dedicate Centenarului Armatei a 2-a.

Ministrul apărării a făcut trimitere și la poziția oficială exprimată de Ministerul Afacerilor Externe pe acest subiect, care este una de dezmințire categorică.

=================

Precizare importanta din partea lui Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte al Parlamentului European, ministru al apararii la momentul aderarii Romaniei la NATO : “Exista o înțelegere, condiție a primirii noastre in NATO, ca pe teritoriul noilor membri nu vor exista baze permanente si arme nucleare.”

 

Hot this week

Înalt oficial : SUA ”constată o interferență străină în alegerile din România”. Georgescu spune prostii

James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA, a...

Die Zeit : Rusia a efectuat zeci de atacuri hibride în țarile NATO din Europa, inclusiv România

Autorităţile din Germania au deschis luni o anchetă după...

Păpușa lui Putin spune ce teritorii vor să mai fure din Ucraina

Șefa televiziunii de propagandă a Kremlinului, Margarita Simonian, sugerează...

NATO întărește apărarea Flancului Nordic în fața atacurilor hibride repetate

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că incidentele...

Dialog Hurezeanu – O’Brien : O relație transatlantică puternică este vitală pentru România

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit marți, 14...

Topics

Păpușa lui Putin spune ce teritorii vor să mai fure din Ucraina

Șefa televiziunii de propagandă a Kremlinului, Margarita Simonian, sugerează...

NATO întărește apărarea Flancului Nordic în fața atacurilor hibride repetate

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că incidentele...

Dialog Hurezeanu – O’Brien : O relație transatlantică puternică este vitală pentru România

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit marți, 14...

Invadatorii ruși vor concesii și compromisuri majore de la Trump

Rusia este dispusă să negocieze 'garanții de securitate' pentru...

Președintele și instituțiile acționează slab și haotic. Expert : rușii vor lovi și mai tare

România nu a învățat nimic din experiența alegerilor prezidențiale,...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img