La 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operațiuni și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării.
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.
Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.
Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.
In afara ceremoniilor oficiale pe intreg teritoriul Romaniei, un eveniment important are loc in Rusia.
Un preot militar român va oficia, marţi, în Federaţia Rusă, ceremonia de reînhumare a osemintelor a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei Române.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Apărării Naţionale, evenimentul va avea loc la Rossoşka, în Federaţia Rusă.
MApN va fi reprezentat la ceremonia de reînhumare a osemintelor a celor 594 de militari identificaţi în punctul de luptă Gromki de o delegaţie condusă de secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava. La manifestare au mai fost invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federaţia Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova.
“Proiectul de înhumare a osemintelor militarilor români într-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor încă din anul 2014. Inaugurat în anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 metri pătraţi. Configuraţia acestui prim cimitir românesc de onoare din Federaţia Rusă este inspirată din modelul crucii latine – simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii”, se arată în comunicat.
Statul român a realizat primele exhumări în regiunea Volgograd anul trecut, când au fost identificate rămăşiţele a 72 de militari români, care ulterior au fost reînhumate cu prilejul inaugurării cimitirului.
MApN anunţă că în anii următori va continua centralizarea osemintelor eroilor români căzuţi în campania din regiunea Volgograd, Republica Kalmâkia, cât şi din ţinutul Krasnodar.
Pe timpul Campaniei din Est (iunie 1941 – martie 1944), pentru intervalul 15 noiembrie 1942 – 15 martie 1943, estimările indicau 15.566 de morţi, 67.183 de răniţi şi 98.692 de dispăruţi în Armata Română.
In toate sondajele de opinie din ultimii 25 de ani, Armata Romana reprezinta institutia de stat cea mai pretuita si de incredere pentru romani.
De Ziua Armatei, in fiecare an, ma gandesc la curajul si patriotismul atator luptatori din primul si al doilea Razboi Mondial. Printre ei, si regretatul meu bunic, Câtu Ioan, care a luptat pina in Muntii Tatra in 1944-45 si care a fost decorat cu “Barbatie si Credinta” pentru faptele sale. Fratele sau, Câtu Dorin, care traieste gratie lui Dumnezeu, a facut si el parte din Regimentul 4 Rosiori, cu sentimentul datoriei implinite fata de patrie.
La Multi Ani ! Armatei Romane, tuturor celor care se afla sub juramantul steagului de lupta a acesteia.
Foarte inspirata postarea clip-ului “Drum Bun”.
De ce Parlamentul nu voteaza modificarea legii 346/2006 ? Au grija de alte treburi …personale si …mai vor sa i votam ?
Da, s au grabit sa si elimine taxele vanatorii…saracii de ei..Pai asta e un sport de fite !
pai 80% din parlamentari au permis de vanatoare, de-aia.