Israelienii David Geclowicz şi Ron Weiner, acuzaţi că au spionat-o pe procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, şi-au recunoscut vinovăţia, în dosarul “Black Cube”, în urma acordului cu procurorii fiind propusă instanţei condamnarea lor la o pedeapsă de trei ani de închisaore cu suspendare. Judecătorii vor decide dacă acceptă propunerea procurorilor sau dacă cei doi israelieni vor primi alte pedepse după judecare.

David Geclowicz şi Ron Weiner, puşi sub acuzare în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, le-au spus procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că recunosc toate faptele de care au fost acuzaţi în dosarul “Black Cube” şi au semnat un acord pentru a fi judecaţi în procedură rapidă şi a beneficia de pedepse mai uşoare, cu suspendare.

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz de complicitate la aceste infracţiuni.

Procurorii au sesizat Tribunalul Bucureşti în vederea analizării celor spuse de cei doi. Cererile de judecare în baza acordului de recunoaştere a faptelor au fost înregistrate pe 21 octombrie şi au primit termen de judecată în 7 noiembrie.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi israelieni au negociat cu procurorii să propună instanţei condamnarea lor la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Potrivit Codului de procedura penală, după încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţă să judece cauza în fond şi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală.

În dosarul “Black Cube” sunt cercetaţi în continuare de procurorii DIICOT fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi Yossi Barkshtein, ultimul fiind angajat al firmei israeliene de investigaţii. Dragomir este în arest preventiv din 14 septembrie, iar pe numele lui Barkshtein a fost emis din 8 august un mandat de arestare preventivă în lipsă.

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.

“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă «BlackCube», căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie”, arată DIICOT.

Dragomir ar fi avut, în 1 februarie şi 16 martie, întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive, inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor, negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

“În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii «Tornado»,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, potrivit procurorilor DIICOT.

Procurorii DIICOT i-au audiat, ca martori, pe procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi pe membri ai familiei sale. Codruţa Kovesi spunea că au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei sale şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi şi jumătate, dar că nimeni nu a intrat în dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Omul de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România au fost şi ei audiaţi, în calitate de martor, în dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu şi Florică apar şi în dosarul de la DNA privind licenţele Microsoft, în care sunt vizaţi mai mulţi foşti miniştri, scrie news.ro.

 

9 COMMENTS

  1. Sa ma scuze d-na Dana Grecu (o plagiez) O MERMELEALA in stil dambovitean pentru a dilua SCANDALUL privind ”PLAGIATUL CLAR SI FARA ECHIVOC ” al duduiei k/kovesi care de dimineata pana seara ne axfisiaza cu asa-zisul ”stat de drept”

    • Deci Ron Weiner a fsot acuzat de “transfer neautorizat de date informatice”. Ce date informatice? Kodruta ne spunea ca nu i-a fost spart mailul nici ei nici celor apropiati ei. Or minte ea ori mint procurorii.

  2. viata e uneori amuzanta: “…au negociat cu procurorii să propună instanţei condamnarea lor la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.”
    Care-i comunitatea aia? La primarie, la spatii verzi, joaca la TES… ce o sa faca, matura frunzele din curtea sinagogii? Sau o fi Comunitatea de Informatii? – asta, da, ar fi misto, ii mai instruiesc pe ai nostri… sa-i sparga emailul lui Korodi si altii ca el, asta e chiar util natiei.

Leave a Reply