La sfârşitul acestei săptămâni se împlinesc 10 ani de la cele mai grave atentate teroriste din istorie. Aproape 3.000 de oameni au pierit pe terito­riul celei mai mari puteri economice şi militare a lumii. Un fapt fără precedent, un moment al cărui dramatism a schimbat soarta lumii. Nimic nu mai este cum a fost din punctul de vedere al abordării de securitate. De la viaţa simplă a călătorului cu avionul, pus acum să treacă prin controale severe ce afectează confortul personal, până la modalitatea de supraveghere fără precedent a comunicaţiilor, indiferent că e vorba despre telefon sau email.

Paradigma e total schimbată şi, din păcate, povestea această cu supravegherea absolut justificată are şi o latură sumbră. O seamă de băieţi descurcăreţi în viaţă au preluat cu entuziasm aceste me­to­de prin care se încalcă intimitatea persoanei în vederea suprave­gherii celor incomozi politic. Puterea de la Bucureşti nu face nici ea excepţie, dar consecinţele nu le vor putea evita, indiferent cât de înde­păr­tat va fi viitorul răspunderii lor.

Poate să pară un paradox ceea ce spun, dar privind aceşti zece ani care au trecut de la 11 septembrie 2001, totul a fost în beneficiul nostru. Din uriaşul necaz al Statelor Unite, România a profitat din plin. Am dat undă verde unei cooperări foarte extinse în plan militar şi de intelligence cu partenerii de peste Ocean, iar lucrul acesta s-a răsfrânt pozitiv şi imediat asupra integrării noastre în NATO. Reacţia necondiţionată a pu­terii politice din 2001 în a sprijini toate operaţiunile în cadrul războiului antiterorist a însemnat o in­te­ligenţă şi foarte necesară carte de joc care am pus-o rapid pe masa deciziilor strategice. De atunci încoace,

s-a instalat o lungă şi foarte solidă tradiţie a operaţiunilor comune între serviciile secrete româneşti şi cele aliate, între Pentagon şi Ministerul Apărării de la Bucureşti. Şeful Pentagonului Donald Rumsfeld a venit chiar la Mihail Kogălniceanu în 2003 să dea undă verde pentru utilizarea bazei, militarii români din teatrele de operaţiuni au primit permanent sprijin logistic şi chiar financiar, CIA a medaliat o seamă de ofiţeri români specializaţi în antiterorism pentru merite deosebite. Rămâne regretul etern pentru victimele militare şi civile din România, care au căzut în Afganistan sau în Spania în lupta aceasta oarbă dintre viaţă şi moarte, între civilizaţie de tip occidental şi extremist radical islamic.

Terorismul a fost şi va continua să fie o ameninţare cât timp radicalismul diferitelor religii, în special cea isla­mică, va găsi adepţi săraci cu duhul şi în viaţa de zi cu zi. Lupta e lungă, foarte grea şi va mai dura. Moartea lui Ossama ben Laden a încheiat un capitol. Cu siguranţă un altul se naşte chiar acum.

Înaintea integrării noastre în NATO, peste 80 la sută dintre români doreau acest fapt. Devenise un soi de obsesie naţională, o conştientizare a faptului că eram ai nimănui, fără aliaţi puternici care să ne garanteze securitatea în faţa unor ameninţări care creşteau agresiv şi asimentric în Orientul Mijociu şi în spaţiul ex-sovietic.

Acum, când sărăcia şi prostia guvernamentală îi încearcă atât de greu, o parte din români au devenit sceptici. Ei credeau că NATO şi UE le vor aduce prosperitate, stabilitate, o ţară modernă. Aşa cum au văzut ei în spaţiul european, când mergeau în concediu.

N-am decât un răspuns pentru aceşti dezamăgiţi ai integrării: soluţiile pentru România nu se află la Bruxelles, Washington, Paris ori Londra. Ele sunt aici şi ţin de calitatea oamenilor care ne conduc. Suntem în 2011. 7 ani după integrarea în NATO şi 4 ani după integrarea în UE. Am ajuns unde trebuie, dar cu cine nu trebuie. Încă n-am aflat răspunsul exact la întrebarea: ce ucide mai eficient, terorismul internaţional sau prostia celor de la putere care taie ca otomanii tot ce le iese în cale: spitale, pensii, medicamente compensate, salarii, locuri de muncă.

16 COMMENTS

  1. Ghicitoare- In Viitor De La Doi La Sapte Ani !

    Ia sa-mi spuneti voi copii,
    A cui minte-i pe pustii,
    Si ales ca sef de stat
    Ne umplut-a de rahat?

    Element ajutator:
    Are-amanta-n dormitor
    O piranda planturoasa
    Ce se vrea imparateasa.

    Daca inca n-ati ghicit
    Sa va mai ajut un pic.
    Si-a pus sluga prim ministru
    Un pitic prost si sinistru

    Ce din vorba lui nu iese
    Si sta drepti cand el se bese.
    Ghicitoarea de-ti ghici
    Sapte ani voi veti primi.

  2. Imi pare foarte rau, dar pe mine aceasta sintagma, de “cele mai grave atentate teroriste din istorie” nu ma convinge absolut deloc. Facand abstractie de toate documentarele “neoficiale”, deci nu cele produse de catre “mainstream media”, in care sunt prezentate tot felul de lucruri ce se bat cap in cap cu “povestea oficiala”, logica simpla iti spune ca niste sisteme de securitate si aparare nationala precum cele ale CIA sau FBI nu aveau cum sa fie prinse pe picior gresit de o mana de islamisti fanatici care sa deturneze doua avioane si sa le indrepte direct spre turnurile gemene. Sa fim seriosi, inseamna ca “marile” state ale Americii sunt (sau au fost) aparate de niste prosti si incompetenti! Si inca TOTI, nu cativa doar, din structurile CIA. Daca era in Romania…poate mai ziceai, dar asa…nu se leaga. Numai ca, evident, conform normelor jurnalistice, logica e infranta de intrebarea “unde-s dovezile”?, dovezi care cu siguranta sunt sterse cu migala. Au grija de asta niste baieti destepti.

  3. Au trecut foarte repede 10 ani, nici nu mi-am dat seama.Parca ieri vedeam la televizor ce se petrecea in 11 septembrie crezand in primele secunde ca era reclama la vreun film;nici colegilor de la serviciu nu le venea sa creada ca era adevarat.
    Sper din suflet sa nu se mai nasca “un alt capitol” de acelasi tip;chiar si un zbor cu avionul iti poate da frisoane. Calatoria umana prin viata e una extrem de scurta, dar lumea se gandeste doar la ziua de azi probabil.Daca oamenii si-ar aminti ca intr-o zi “bate gongul”, poate ar incerca sa se ajute intre ei nu sa-si dea in cap “ca chiorii”.
    Terorismul international iti da fiori pe sira spinarii, ca sa zic asa, dar sper ca nu ne afecteaza direct si ca mai putem trai linistiti la noi in tara.Cu prostia o sa avem de “dus o batalie cam lunga”;pare sa fie o boala fara “leac”.Tu sa ai o zi minunata.

  4. De-abia astept sa se termine si cu prosteala asta de 11 septembrie !!!
    Credeam ca macar tie ti-e clar ca AMERICANII SI-AU DOBORAT TURNURILE PRIN IMPLOZIE !!!
    A fost pretext sa inceapa razboi si atata tot ….
    Modul de prabusire a fost data de O IMPLOZIE … Daca se datora de la avioane , mai ardea mult si bine pana sa se prabuseasca … Cine e de specialitate , o sa inteleaga mai multe !
    Ati cazut in tampenia asta mondiala …
    Pacat de nevinovatii aia care au murit !
    Dumnezeu sa ii odihneasca !!!…

  5. @RADU TUDOR,
    Îti multumesc pentru ca existi! De când ma uit la emisinile voastre pe Antena3, nu s-a întâmplat nici macar
    o singura data ca sa nu fiu de acord cu vreunul din comentariile tale si sincer îti spun, cum i-am spus si Danei, fara tine “La Ordinea Zilei” ar fi varza, sau n-ar fi de loc. Felicitari!

  6. PS.Ne bucuram cand vedem emisunile in direct, glumele imi tin moralul la “linia de plutire” si ma fac sa zambesc chiar si mai tarziu, in alte zile cand imi mai aduc aminte.:)Sper sa nu ne “lasi balta”, mai ales cand vine iarna, asta mai in gluma mai in serios.

  7. @ informatie pentru jurnalisti dumneavoastra sau pentru cei de la emisiunea IN PREMIERA

    Domnule Tudor , Romania dintr-o flota de aprox. 300 nave, am ramas cu 6.Din acestea nici macar o nava nu se mai afla in exploatare.Ultimele doua nave , Eforie si Mangalia apartinand CFR MARFA au fost scoase din uz.Acestea din urma , vor fi cumparate de particulari si vor fi exploatate deoarece sunt in stare buna de functionare cu aparatura moderna si echipaje.
    De ce statul roman nu vrea sa castige bani?
    Se face export de autoturisme DACIA LOGAN , DUSTER etc. si statul prin CFR MARFA ar fi putut incheia un contract cu aceasta companie ca sa foloseasca cele doua nave pentru exportul de autoturisme pe platforme de tren , sau chiar fara platforme de tren.Chiar azi echipajele navelor auintrat in greva deoarece salariile nu le-au mai fost platite si vor fi concediate.
    In acelasi timp autoturisme dacia sunt trimise la export pe nave tip cargo , care nu sunt specializate in astfel de transporturi , mai exact peste cheresteaua stivuita pe coverta sunt puse cu macaraua si autoturisme dacia.
    Companiile straine trimit nave tip Ro-Ro si ferry , EXACT ca cele doua nave care au fost scoase din uz si se doreste vanzarea lor.Pe mail gasiti si alte info.

  8. Domnule Tudor,
    in conditiile in care marea majoritate (a romanilor) nu mai
    are energie inspre a simti ceva pentru semenii (conationalii)
    lor, ce sanse sint ca un roman care este preocupat de nevoile
    sale imediate sa mai aiba timp/chef sa-si mai aduca aminte de
    ce s-a intimplat in partea ailalta a planetei acu vreo 10 ani ?!
    De prin 2008, romanii isi traiesc zilnic propriul 9/11, parte
    din cauza lenei, parte fricii, parte prostiei, iar daca miine
    s-ar mai intimpla o asemenea grozavie, sint 100% sanse sa
    treaca neobservata, ori ca peste 5 minute sa devina “old news”.
    Abrutizarea nu e doar un cuvint pretentios pe care-l repeta
    diversi invitati ori colegi in cadrul diferitelor emisiuni.
    Din pacate retraim intr-o alta forma anii ’80; tin minte ca
    intr-o emisiune a Alessandrei-“efectiv”-Soicescu (apropo de 9/11,
    connoisseurii stiu de unde vine “nick-ul”) a aparut un distins
    domnisor de “f’o” 18 ani ce pretindea (desi nu era nascut) ca
    “pe timpul lui Ceasca tinerii aveau speranta fatza de cei din
    ziua de azi”. Woooow.
    Pai “atunci, bine” ! Sa retraim anii 80, si daca se poate,
    fara banii babachii, “dragul mosului”. Cred ca mititelul nu are
    masura ridicolului, cind de la “inaltimea” celor 18+ primaveri
    ale domniei sale mai avea un pic si-l lua “la pertu” pe d-l
    Camil Roguski. Sint curios daca “asa ceva” s-ar fi petrecut
    in emisiunea dvs cu micutul omulet (ce inca n-a demonstrat
    nimic in viata in afara notelor de la bac) versus marele
    profesor Giurescu, ce atitudine ati fi avut (“la rigoare”).
    Va salut

    PS: Cind ma gindesc la prostia autohtona, imi trec prin minte 2 episoade:
    – anii ’90 cu “sus FSN-ul si jos intelectualii, cinste minerilor”;
    – 2009 cu “hai Basescu la putere, scapa tara de lichele… pîrţîpa”.

    Avea dreptate Silviu Brucan… iar noi il injuram degeaba…

  9. Un raspuns pe aproape, daca nu exact ar putea fi:terorismul international nu ne afecteaza direct,ci terorismul din frigider, atunci cand e gol mai mult de o saptamana.
    Mai demult intr-o emisiune, doamna Dana Grecu spunea ca daca ar fi fost mai inspirata,-(ea a folosit alt cuvant) si-ar fi luat casa in spate si ar fi plecat din tara.
    Va pot spune la amandoi, ca nu datorita inspiratiei se pleaca din tara, ci disperarii, neputintei de a mai schimba o situatie.Pentru voi care aveti o cariera de succes, niciodata n-ar fi de recomandat o asemenea alegere.Voi chiar credeti ca dintr-un job obisnuit poti avea un teanc de bani intr-o zi, ca acela prezentat in emisiune cum ca l-ar fi obtinut cineva in Germania?Acel individ putea sa fi avut orice preocupare care nu are de-a face nimic cu ceea ce este legal.Asa o suma de bani n-o faci nici intr-o luna, poate nici intr-un an.Doar nu-s toti medici sau avocati.
    Apreciez foarte mult precizia matematica din fiecare alineat al articolului de mai sus.Tot la fel de punctuale sunt si concluziile de la emisiunea voastra, in general, asa ca le asteptam si in viitor.You are great.:)

  10. Atentatele din SUA sunt ca revolutia din ROMANIA, povesti cu terorism, totul intr-o pacla, nimic clar, nici macar la o lunga perioada dupa evenimente.
    Nu cred ca o sa avem vreodata posibilitatea sa vedem documentare, dupa cum sunt cele vis a vis de primul si al doilea razboi mondial spre exemplu, pe aceste teme, vor ramane doar “variantele oficiale” si probabil ceva filme de hollywood la americani, ca la noi inca mai lucram la perioada legionara, regala.
    Razboiul impotriva “terorismului” nu cred ca se va termina niciodata in contextul actual, e poate o refulare normala a umanitati (ce sa faca marile si micile puteri cu investitiile mesive in tehnica si stiinta militara?), poate ca asta este solutia pentru evitarea unui nou razboi la nivel planetar, razboi care in acesta perioada tare imi e teama ca mocneste … iar daca s-ar ajunge aici DUMNEZEU sa ne aiba in paza, ca am depasit de mult “sabia cu luneta”
    Rau pentru noi ca natie e ca iar suntem cu toti si cu nimeni, iar nu avem lideri inclinati catre propasirea neamului ci doar pentru lucruri materiale si dictatoriale.
    (ca sa continui paralele SUA – ROMANIA, poate ca dupa prima persoana de culoare presedinte in, poate cea mai mare tara segregara, AMERICA urmeaza prima femeie presedinte in ROMANIA)

  11. Ei Cu Doamna De Fier, Noi Cu Nutzy C..r De Fier!

    In Istorie englezii au avut ca premier
    Pe vestita Margareta, zisa si “Doamna de Fier”,
    De cand chiombu facu vorbe aluzive de schimbare
    Analisti cu mic cu mare cata-n draci asemanare.

    Numai ca ei trag aiurea nimerind alta adresa
    Voda vrea sa-nscauneze, cu tam-tam a sa metresa,
    Inspirat de la Braila de cand era mariner,
    Si-avu parte ca iubita de Mioara “C..r De Fier”.

    La aceasta amintire, calind-o pe Nutzy-n foc,
    El gasi ca-i numai buna a-l inlocui pe Boc.
    Si precum englezii-odata au avut pe Lady Thatcher
    Tot asa si romanasii vor avea pe “C..r de Fier”.

    Bonus pentru cunoscatori:
    Doamna Nutzy imediat dupa alegerile din 2o12 isi bea linistita cafeaua in fotoliul de Prim Ministru (pusche pe limba mea si ptiu, piei Drace!), cand din difuzor se auzi vocea secretarei, Boc Emil:
    – Saru mana, sefa, a sosit Posta!
    – Emile, da-mi cinci minute sa ma aranjez si apoi lasa-i sa intre. Dar in ordine, nu mai multi de trei o data.

  12. Sti care e miza de la Rosia Montana?
    Aceiasi ca si miza din Afganistan!!
    La Rosia Montana se gaseste unica si cea mai importanta resursa de wolfram din lume iar in Afaganistan se gasesc rezervele cele mai importante de uraniu.
    Asta explica teatrul cu actori de proasta factura la care asistam
    Inchei , dar nu inainte as iti multumesc , pentru ca logica ta a facut de multe ori lumina in probleme pe care nu reuseam sa le inteleg..
    Voiculescu mi-a fost profesor in facultate si stiu ca este un personaj care incurajeaza meritocratia.
    Asa se face ca la Antene se pare ca trag toti cei inteligenti si de caracter.
    Cu deosebit respect
    Adina

Leave a Reply