Thursday, December 26, 2024
2.5 C
Bucharest

10 informații ce indică evoluții militare îngrijorătoare

10 informații ce indică evoluții militare îngrijorătoare

  1. Rusia a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală din regiunea sa sudică Astrahan în timpul unui atac asupra Ucrainei efectuat în cursul dimineţii, au anunţat forţele aeriene ale Kievului, fiind prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acţiune, în cursul acestui război,
  2.  Un oficial occidental citat de CNN spune că racheta lansată de Rusia nu este ICBM (intercontinentală), dar că reprezintă o nouă escaladare periculoasă din partea Rusiei

3. Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunţat joi, într-un comunicat, activarea “tuturor forţelor şi resurselor disponibile”, inclusiv “avioane de luptă, sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de apărare terestră şi sisteme de recunoaştere radar”, care au fost plasate în “stare de alertă maximă” în urma ultimelor atacuri ale Rusiei în Ucraina, relatează EFE. Mesajul, publicat pe reţelele de socializare ale acestui organism militar, subliniază gravitatea situaţiei şi informează că “din cauza unui nou atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective situate, printre altele, în vestul Ucrainei, avioane poloneze şi aliate au început să opereze în spaţiul nostru aerian”.

4. Printr-o declarație diversionistă pentru acoperirea gravității crimelor de război săvârșite în Ucraina, Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a transmis joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei va duce la o creştere a nivelului general de pericol nuclear şi se află pe o listă de ţinte a Rusiei pentru o posibilă distrugere, dacă este necesar, informează Reuters.
“Având în vedere natura şi nivelul ameninţărilor reprezentate de astfel de instalaţii militare occidentale, baza de apărare antirachetă din Polonia a fost adăugată de mult timp pe lista ţintelor prioritare pentru o posibilă distrugere, care, dacă este necesar, pot fi executate cu o gamă largă de arme avansate”, a insistat Zaharova.

5. Ungaria a decis să desfășoare sisteme de apărare aeriană în estul țării după ce Ucrainei i s-a permis să atace în Rusia cu arme occidentale, scrie Ukrainska Pravda. De asemenea, Polonia a ridicat avioanele de luptă NATO.

6. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova a fost sunată chiat în timpul unei conferințe de presă, iar o vocea misterioasă i-a spus la telefon să nu vorbească nimic despre atacul cu rachetă balistică intercontinentală împotriva Ucrainei.

7. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Reuters. Intervievat miercuri de Fox News în timp ce se afla în tren în Ucraina, Zelenski a spus că ţara sa nu îşi va putea permite să piardă atât de multe vieţi câte ar fi necesare pentru a recuceri Crimeea prin mijloace militare. El a respins încă o dată orice eventuală cedare a vreunui teritoriu ocupat deja de forţele ruse, afirmând că Ucraina ”nu poate recunoaşte juridic ca fiind rus niciun teritoriu ucrainean ocupat”.

8. “Ceea ce se întâmplă în zilele noastre este mai degrabă o inversare decât o restructurare”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orban joi, la Forumul Eurasia de la Budapesta. după criza financiară globală din 2008-2009, “a devenit clar că sistemul de auto-corecţie politică şi economică al Occidentului nu funcţionează”, a continuat el, adăugând că “noi centre apar în lume, în special în Asia, rezultatul fiind că modernitatea nu mai este un atribut al Occidentului”. Acesta este motivul pentru care, a spus el, Ungaria şi-a schimbat parţial focalizarea spre Est. “Acela este momentul în care am decis să privim spre Est, la fel ca spre Vest”, a explicat premierul Orban, un lider autoritar prieten cu Putin și Xi.

9. Rusia a declanșat deja un Al Patrulea Război Mondial împotriva Occidentului și este sprijinită în acest demers de aliații săi din Iran, Coreea de Nord și China, a declarat generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, într-un interviu pentru Kyiv Post.

10. Pe fondul amenințării ruse crescânde în Ucraina, bazinul Mării Negre și impactul asupra Flancului Estic al NATO, România a semnat acordul pentru achiziționarea 32 avioane de luptă de generația a 5 a F-35. Din 2030, România va avea 32 avioane F-35 și 48 de avioane F-16, devenind un aliat NATO cu putere aeriană regională și continentală semnificativă.

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img