Azi este 16 mai. In 1954, bolsevicii romani si sovietici savarseau una din miile de crime impotriva elitei romanesti. Murea la inchisoarea Jilava marele crestin Vladimir Ghika. Numele lui se adauga pe rabojul ciumei rosii care a nenorocit Romania : preoti, intelectuali, politicieni de marca, tarani cu credinta in Dumnezeu, studenti – toti macelariti pentru distrugerea identitatii neamului romanesc si stoparea evolutiei europene a Romaniei moderne, inceputa la 10 mai 1866, ziua urcarii Regelui Carol I pe tron.

==================

Vladimir Ghika s-a nascut in ziua de 25 decembrie 1873, in Constantinopol (astazi Istanbul, Turcia), si a murit in ziua de 16 mai 1954, in inchisoarea Jilava.

Vladimir Ghika a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore Ghika Voda (1849-1856), nascut din Ioan Ghika, general de divizie si ministru de externe al Romaniei, si din Alexandrina Moret de Blaremberg, descendenta din Henric al IV-lea, regele Frantei. Vladimir a avut patru frati si o sora: Grigore, Alexandru, Gheorghe, Ella (morti de tineri) si Dimitrie (1875-1967).

Vladimir Ghika a fost botezat ortodox, dupa mama lui. In anul 1878, Vladimir este trimis sa studieze la Toulouse, in Franta, unde va sta in grija unei familii protestante. Aici, va studia pana in anul 1893. Dupa acest an, tanarul Vladimir va merge la Paris, unde va studia intre anii 1893 si 1895, cursurile Facultatii de Stiinte Politice. In paralel, el va urma si studii de medicina, botanica, arta, litere, filozofie, istorie si drept.

In anul 1895 se va imbolnavi de anghina pectorala, lucru ce il determina sa se intoarca in tara, pentru vreo doi ani (1895-1898). In anul 1898 Vladimir va pleca la Roma, unde va continua studiile la Facultatea de Filosofie si Teologie (Angelicum), condusa de calugarii dominicani.

In anul 1902, fiind inca la Roma, tanarul Vladimir Ghika va lua o hotarare uriasa : va imbratisa credinta romano-catolica, fara a renunta insa la credinta ortodoxa.

Tot acum se naste in el si dorinta de a deveni calugar. La indemnul papei de atunci, Pius al X-lea, Vladimir renunta la dorinta de a deveni calugar, urmand un apostolat laic. Ca misionar, Vladimir Ghika va propovadui in mai toata lumea: Bucuresti, Roma, Paris, Congo, Tokyo, Sidney, Buenos Aires, etc. El devine astfel unul dintre pionierii apostolatului laic, potrivit unor site-uri crestine – ortodoxe si catolice.

PRIMA AMBULANTA DIN ROMANIA

Dupa o vreme, Vladimir Ghika se intoarce in tara, unde va deschide primul dispensar gratuit: Betleem Mariae, din Bucuresti. In acelasi duh, el va pune si bazele spitalului sanatoriu “Vincentiu de Paul”, tot cu servicii gratuite. In acesta din urma va functiona si prima ambulanta din tara.

Prin aceste doua institutii, Vladimir Ghika devine primul om caritativ catolic din Romania.

In cadrul Razboiului din Balcani, in anul 1913, el va acorda ingrijiri ranitilor de razboi si bolnavilor de holera, in Zimnicea. In cadrul Primului Razboi Mondial, se va ocupa si de unele misiuni diplomatice.

In ziua de 7 octombrie 1923, Vladimir Ghika este sfintit preot catolic, la Paris, de cardinalul Dubois, arhiepiscopul din zona. Pana in anul 1939, preotul Vladimir va ramane in Franta. Scaunul Papal din Roma i-a acordat, la scurt timp dupa hirotonire, dreptul de a celebra slujbele si in ritul bizantin. Prin aceasta hotarare, printul Vladimir Ghika devine primul (poate singurul) preot roman biritual.

Dupa o vreme, Vladimir este numit preot intr-o parohie saraca din Paris, anume Villejuif. In anul 1930, imbolnavindu-se, se retrage ca rector, la Biserica Strainilor, tot in Paris.

In anul 1924, el va intemeia si o societate auxiliara de misiuni, numita “Opera Fratilor si Surorilor Sfantului Ioan”. Drept sediu, el va cumpara cladirea unei foste inchisori de femei, care la inceput fusese manastire. Institutia nu va rezista insa prea mult, din motive financiare inchizandu-se.

In ziua de 13 mai 1931, datorita ostenelilor sale misionare si social-filantropice, Scaunul Papal din Roma il numeste pe Vladimir Ghika drept “Protonotar Apostolic”. Acest titlu il va primi cu oarecare retineri, deoarece la intrarea in preotie isi fagaduise sa nu primeasca nici un fel de demnitati bisericesti. La primirea acesteia, si-a zis: “Nimic nu se va schimba in felul meu de viata, va fi doar o panglica ingusta adaugată la reverenda.”

In ziua de 3 august 1939, Vladimir Ghika se intoarce in Romania. Incepand cel de-al Doilea Razboi Mondial, printul nu va mai pleca din tara, unde va avea grija de ranitii de razboi. La scurta vreme dupa marile evenimente vin la conducere comunistii. Trenul regal pleaca din tara fara el, refuzand inca o data fuga din calea greutatilor semenilor.

Vladimir Ghika este arestat la data de 18 noiembrie 1952, fiind inchis sub acuzatia de “inalta tradare” in inchisoarea Jilava, unde este amenintat, batut si torturat.

Abia la un an de la intemnitare are loc procesul, in seara zilei de 16 mai 1954 el moare in urma gravelor rani provocate de bolsevicii romani si sovietici.

Procesul în vederea beatificării şi canonizării a început în 2002. Dosarul complet a fost înaintat la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor pe 2 februarie 2012. Pe baza acestuia, după ce a avut părerea unanim favorabilă a teologilor şi a cardinalilor, Sfântul Părinte Papa Francisc a recunoscut martiriul lui Vladimir Ghika pe 27 martie 2013.

Astfel, Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat la 31 august 2013, la Bucureşti.

http://www.vladimir-ghika.ro/

images

16 COMMENTS

 1. Monseniorul Ghika a fost clericul roman care a facut pentru Romania fapte la fel de mari ca si preotii martiri greco-catolici din Ardeal.
  A fost condamnat in procesul care viza clerici si credinciosi romano-catolic, dupa interzicerea cultului. Ultimul membru al acestui lot, Elisabeta Kastel, a murit anul acesta.
  Impreuna cu fratele sau, Dimitrie Ghika, Vladimir Ghika a jucat un rol aparte in trecerea Romaniei la calendarul gregorian, deciziile de reintrare in Marele Razboi din noiembrie 1918. A indeplinit misiuni de persuadare a Imparatului Japoniei sa nu intre in al doilea razboi mondial si unele surse afirma ca l-ar fi intalnit pe Lenin la Moscova, dupa revolutia bolsevica, in dimensiunea clericala a unui proiect francez de rasturnare a puterii bolsevice.
  Pentru ca Romania sa aiba primul sau sfant in Biserica Catolica, este nevoie de certificarea unui miracol savarsit pentru o persoana care il invoca. Conform regulilor Bisericii Catolice, un credincios ucis in prigoana asupra credintei este martir si fericit (trebuie dovedit doar ca a fost ucis din cauza credintei sale, ceea ce, in cazul Fericitului Valdimir Ghika s-a intamplat). Pentru a deveni sfant, este nevoie de certificarea unui miracol infaptuit de acest fericit, semn ca el se afla in Paradis si are aceasta putere. Acest miracol se certifica de catre o comisie papala, intocmai ca si procesul prin care a fost beatificat.
  Sa cerem fericitului Vladimir cat mai multi cate o minune, pentru Romania sa aiba primul sau sfant catolic.

 2. E de apreciat evocarea evenimentului!Cate zeci de ani, sute vor mai trebui ca sa invatam ceva din aceste orori, mai ales ”alesii”?

 3. Off-topic:

  D-le Tudor, rog urgent!

  In legatura cu prezentarea d-lui sociolog Pieleanu a unor estimari pe baza rezultatelor unor sondaje de opinie, dl. Pieleanu tot nu ne-a explicat cum a ramas cu alegerile prezidentiale din 2014, unde Ponta care inainte de turul 2 era dat favorit de majoritatea caselor de sondare cu 54% procente, fiind secondat de Iohannis cu 46%, a pierdut alegerile rezultatul iesind exact invers, astfel marja de eroare a sondajelor incadrandu-se in perimetrul unui procent de +/-10%, ceea ce inseamna o marja de eroare cu kilogramul, adica aia numai estimare nu mai inseamna ca e!

  De asemenea dl. sociolog Pieleanu nu ne-a explicat nici pana in ziua de azi cum a reusit neamtul Iohannis sa recupereze 3 milioane de voturi intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din 2014, fiind un lucru constatat de toata lumea faptul ca acesta abia lega trei cuvinte si ca el nu era in niciun caz un mare orator care sa insufleteasca masele prin discursurile lui fulminante.

  Iată care a fost eroarea sondajelor realizate inainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2014:

  INSCOP
  Victor Ponta – 53,5%
  Klaus Iohannis – 46,5%

  Sociopol
  Victor Ponta – 55%
  Klaus Iohannis – 45%.

  IRES
  Victor Ponta – 54%
  Klaus Iohannis – 46

  CURS/Avangarde
  Victor Ponta – 54%
  Klaus Iohannis – 46%

  CSCI
  Victor Ponta – 54%
  Klaus Iohannis – 46%

  Rezultatele finale ale turului al 2-lea al alegerilor prezidentiale 2014 iesind exact pe dos:

  Klaus Iohannis – 54,5%
  Victor Ponta – 45,49%

  P.S. Multe institutii de sondare sunt simple sectii ale unitatilor speciale de propaganda ale fostei securitati. Iohannis a iesit presedinte cu sustinerea “Inaltei Porti” de la Bruxelles si cu largul concurs al serviciilor interne si externe (SRI&SIE&STS) care au organizat vrajeala cu voturile din diaspora, revolutia tinerilor feisinterbucisti, ne-am luat tara inapoi, Romania lucrului bine facut si restul de harneli. Suntem o colonie. Alegerile si sondajele sunt o prosteala de doi bani. Traim intr-o tara saraca din estul Europei. Restul e cancan.

 4. acum democraţia şi libertatea omoară naţia pentru care au luptat cei pomeniţi. oricât vă străduiţi evidenţa demonstrează că acum a venit rândul “prietenilor” să ne călărească. acum se omoară un popor,iar mulţi sunt părtaşi la acest lucru în numele sclavagismului modern, care este democraţia şi libertatea. drumul spre iad e pavat cu intenţii bune!

 5. istoria ne-a arătat că cele mai mari monumente din lume , au fost construite pentru a-și consolida puterea prin numărul de adepți ai conducătorilor.Am auzit povești înfiorătoare cu sfinți care raportau totul securității.Mortul de la groapă nu se-ntoarce , dragul meu . Foarte multe femei și copii au murit de mâna comunismului.Dar uită-te la biserică acum : preoți acuzați de viol cu enoriașele,corupere de minori,li se impun câte lumânări să vândă într-o săptămână.Uită-te te rog și la mafia de astăzi din biserici și întreabă-te măcar o clipă,au murit atâția sfinți și ei ar fi de acord cu Catedrala Supremă a ortodoxiei ? Fără credincioși , nu există biserică ci doar clădiri care ocupă spațiu aiurea

 6. Wauuuu! Se pare că au publicat listele datornicilor la ANAF!
  – Nu cumva sunt cetăţenii de onoare ai ţării ?
  – Nu cumva sunt cei mai lăudaţi oameni şi daţi ca exemplu pozitiv ”aşa da” pe toate micile ecrane ?
  – Nu cumva sunt cei mai ”profesionişti” dintre profesioniştii ţării?
  – Nu cumva sunt demitarii care li s-a lipit funcţiile etern pe frunte?
  http://www.stiripesurse.ro/anaf-a-publicat-lista-negra-a-persoanelor-fizice-cu-datorii-isarescu-eba-robert-negoi-a-i-al-ii_995206.html
  A naibii mentalitate cu eterna diplomă ”cetăţean de onoare” (cu onoarea-n buzunar)!

 7. D-le Tudor,

  La noi principala problema nu sunt nici politicienii, nici guvernele si nici macar serviciile care sunt pline de ingineri ratati ramasi sportivi dupa inchiderea fostei industrii comuniste din anii ’90. Principala noastra problema este ca suntem in vasalitate fata de Inalta Poarta din Bruxelles si ca de acolo ni se impune tot, si politica economica, si cea financiara, si masurile de administrare a statului. Avand in vedere ca serviciile noastre sunt pline de patrioti care la baza ei sunt ingineri ratati, va dati seama ca nici nu mai are cine sa ne tina paravan, ca suntem la indemana tuturor smenarilor si a camatarilor planetari. Vai mama si sorgintea noastra! Zero sanse!

  P.S. Cum a spus vara-mea, mai bine femeie de serviciu in Marea Britanie, decat inspector la primarie in tiganie unde trebuia sa faca treaba tuturor cretinilor si pilosilor, pe doar 10 milioane pe luna. Acolo castiga 1200 lire sterline, si-a luat si copilul din tiganie si ea si vara-miu, care ala si i-a luat pe amandoi. Ghinion! (Romanie-tiganie, Sadu Ciorba).

 8. D-le Tudor,

  Am auzit ca la noi f multi moderatori de emisiuni din media vizuala au salarii de mii de euro pe luna!! E adevarat?!

  Eu nu pot sa cred asa ceva, dar daca este intr-adevar asa inseamna ca acestia desfasoara o activitate destul de “importanta”, pentru ca altfel n-ar avea de ce sa fie platiti cu mii de euro pe luna intr-o tara unde 1.5 milioane de angajati din totalul de 5 milioane angajati cu forme legale castiga salariul minim pe economie, adica 10 milioane lei vechi si slinosi pe luna. Pentru ce or fi platiti cu mii de euro pe luna acesti “jurnalisti”? Ciudat, nu?

   • Eu? Am doctorat in niste stiinte, facut cu greu la stat, neplagiat! Tu? Teza o am publicata pe net, ca inainte de sustinerea publica cu comisie stii ca asa se face.

    P.S. Daca imi dai o adresa de email iti dau link-ul universitatii unde este incarcata, ca sa nu zici ca te-am mascat. Intelegi?! Bafta.

     • E, asta e. Cum spui matale, mata’ stii mai bine. Pa

      P.S. Oricum, nu mi-ai raspuns la catapultarea cu banii. Eu cu doctorat cu tot, cu stagii si studii in strainatate , cu masterat cu 9.82 si doctorat cu calificativ FB mor de foame in tigania asta de tara! Nu mi-e rusine sa o recunosc, sefule! Sper ca ma intelegi si pe mine ca specimen uman care inca mai respira in aceasta bulangerie de tara! Duc o viata horror! Daca vrei te invit in privat la mine acasa, ca sa vezi concret, sa nu zici ca sunt dezechilibrat emotional! La buna vedere si sa mai avem puls si maine daca ne ramane de parizer cu mustar si o franzela ieftina (de 8 bani). Multa sanatate si bucurie, coane Radule! Mie mi-a explodat tubeless-ul de la hidrobicicleta! Sal.

    • Si? Esti de dreapta? Te lupti cu regimul conunist in 2016? Mori de foame cu tot cu doctorat? Esti frustrat? Sa traiti bine in Romania lucrului bine facut, pas cu pas!

     • Ce treaba am eu cu televizorisme de gen dreapta-stanga-centru-extreme-concentric, pas cu pas, primul pas, passo doble, pasul voinicului sau cu pasul mortilor lor?! Mi-am prezentat cazul ca sa stie lumea ca in aceasta tiganie de tara exista si terminati total si ca ma simt ca si cum ma inec intr-o hazna plina cu.
      Pa.

 9. Duminica la o emisiune de la “radioul national”, a fost evocata personalitatea Monseniorului Ghika.
  Invitati au fost profesorul Djuvara, ruda indepartata cu ilustrul martir si Monseniorul Robu.

Leave a Reply