Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, luni, la Camera Deputaţilor, că va demisiona dacă premierul Dacian Cioloş îi va cere, afirmând că nu are ce să îşi reproşeze pentru că a făcut tot ce a promis că va face.

„Moţiunea nu este obligatorie în ceea ce priveşte demisia. Sigur, premierul Cioloş m-a numit, dânsul este cel care trebuie să îmi ceară demisia”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, după dezbaterea moţiunii simple îndreptată împotriva sa, dacă îşi va da demisia în cazul în care moţiunea va trece.

Întrebat ce îi reproşează premierul Dacian Cioloş, în contextul în care numele său a fost vehiculat nu doar o dată pentru remaniere, Achim Irimescu a afirmat că Cioloş i-a reproşat doar „ieşirile” care nu au avut legătură cu portofoliul său.

„Premierul nu îmi reproşează nimic sau ca să fiu mai exact mi-a reproşat ieşirile care nu aveau legătura cu protofoliul meu, (…) care erau din presă, cu telefonul în buzunar şi mi-a spus că nu înregistrează. Dar mă rog, aceasta este România”, a spus Irimescu.

Achim Irimescu a susţinut că este singurul ministru care a realizat tot ceea ce a promis că va face, afirmând că nu îşi poate reproşa nimic.

„Premierul a cerut ca fiecare ministru să îşi prezinte ce a realizat şi eu am realizat absolut totul din ce am promis. Şi am să vă spun pe rând, am spus că simplific două pachete (…) unul aplicat în 2015, de 900 de grame şi al meu, cererea de plată de numai 100 de grame. Deci, simplificarea pe care am făcut-o în acest an este enormă. În al doilea rând, am promis că voi veni cu un proiect de lege pentru fonsul mutual şi la sfârşitul săptămânii trecute l-am prezentat în două variante, producătorilor şi să îl prezint şi domnilor din Paralment. Am promis că voi face un fond de creditare cu termen până în octombrie şi este în grafic. Am promis că voi face un fond mutual şi, repet, proiectul este pe circuit. Am promis că voi face eforturi pentru restructurarea cercetării şi am un proiect care este gata. (…) ca urmare, sigur, eu nu pot să îmi reproşez absolut nimic pentru că ce am promis m-am ţinut de promisiune”, a susţinut Irimescu citat de Mediafax.

Achim Irimescu a invocat, în timpul dezbaterii moţiunii simple, „moştenirea grea” a Ministerului Agriculturii. Solicitat să explice care este moştenirea grea la care a făcut trimitere, Irmescu a vorbit despre întârzierea demersurilor pentru acordarea subvenţiilor şi trecerea de la o singură plată pe hectar la o plată din cinci componente.

„(Moştenirea grea-n.r.) nu are legătură cu anul agricol. Este vorba despre subvenţiile care se dau cu întârziere acum şi eu înţeleg perfect producătorii. Este vorba despre faptul că nu s-a semnat la timp contractul cu furnizorul de soft, nu s-a încheiat contractul decât la sfârşitul lui iulie şi până la jumătatea lui octombrie când trebuiau să înceapă plăţile în avans nu am mai rămas decât două luni şi jumătate. Un program atât de complex este aproape imposibil de realizat un modul atât de complex (…) sunt foarte multe subvenţii, PAC s-a complicat foarte tare (…) se aminteşte faptul că anii anteriori se terminau la 1 mai efectuarea plăţilor directe, dar nu se precizează că atunci era o singură plată pe hectar, acum există o plată din cinci componente (…) Se uită faptul că cererile de plată se depun de la 1 martie până la 15 mai, iar anul trecut datorită întârzierii cu care s-au pregătit actele abia la jumătatea lui aprilie, deci o lună şi jumătate s-a rostogolit automat în întârzierea plăţilor”, a explicat ministru Agriculturii.

Irimescu a susţinut că moţiunea este “neonestă”, deputaţii PSD şi ALDE l-au acuzat că găseşte scuze

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a susţinut, luni, că moţiunea simplă îndreptată împotriva sa este „neonestă”, în timp ce PSD şi ALDE i-au reproşat că găseşte scuze, iar liberalii că ar fi trebuit să spună care sunt probleme din agricultură încă de la preluarea mandatului.

4 COMMENTS

  1. Intotdeauna exista o “mostenire grea”, in toate domeniile exista o mostenire. Menirea noastra, a tuturor, este ca acolo unde ne desfasuram activitatea sa ne ducem la bun sfarsit sarcinile ce ne revin.

Leave a Reply