Acum 13 ani, pe 2 aprilie 2004, drapelul Romaniei se ridica la sediul Cartierului General al NATO din Bruxelles.

Am fost acolo, extrem de emotionat auzind imnul Romaniei, vazand drapelul romanesc fluturand ca semn al libertatii.

Am spus-o de multe ori si simt nevoia sa o repet : in timpul Romaniei comuniste, intre 1947-1989, sute de mii de romani au luptat impotriva ciumei rosii adusa cu tancurile sovietice.

In puscariile intesate in primii 15 ani cu profesori, medici, preoti, membri ai partidelor istorice, tarani frumosi si curati – toti oameni credinciosi – au avut loc cele mai mari drame din istoria moderna a Romaniei.

In afara inchisorilor, altii luptau in muntii, unii erau deportati, foarte multi anchetati si persecutati.

Sovietizarea Romaniei a insemnat cea mai mare drama pentru un popor ce-si urma cursul firesc al valorilor fundamentale, pina la curmarea brusca, prin forta si crima, a destinului ei european.

La toti acesti martiri ai comunismului, la seniorul Corneliu Coposu si la cei care au luptat ca Romania sa revina acolo unde-i era locul istoric – la ei m-am gandit atunci, la 2 aprilie 2004 Ma gandesc si azi, regretand ca n-au apucat sa vada lupta lor sincera si frumoasa avand sorti de izbanda.

Lor le datoram atat de mult pentru apartenenta Romaniei de azi la lumea libera.

corneliu-coposu-1992

Corneliu Coposu :

“Deceniile de comunism au facut mai mult rau Romaniei decat au facut cele doua razboaie mondiale la un loc, intrucat acestea nu i-au denaturat spiritualitatea.”

“Datoria de onoare a fiecărui român conştient este de a contribui la lupta pentru apărarea democraţiei şi pentru instaurarea principiilor generate de spiritul moralei creştine”


Armata Romana, institutia de stat cu cea mai mare incredere in randul populatiei, marcheaza ZIUA NATO

Ziua NATO în România se marchează, începând din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza unei propuneri legislative. În 2017, Ziua NATO în România este sărbătorită duminică, 2 aprilie.

Ceremonie militară organizată de militarii Brigăzii 15 Mecanizate ”Podu Înalt”, în Piața Tricolorului din fața Instituției Prefectului Iași, cu prilejul aniversării Zilei NATO în România (2016)

La alegerea datei s-a ținut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianța Nord-Atlantică (29 martie 2004) și de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

Ziua Alianței Nord-Atlantice este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în toate localitățile unde sunt unități militare, în țările în care România are acreditați atașați ai apărării și în bazele militare din teatrele de operații unde sunt dislocați militari români. Statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe întreg teritoriul țării organizează, cu acest prilej, ceremonii militare, Ziua Porților Deschise, activități cultural-artistice și sportive, simpozioane și expoziții.

În 2016, cu prilejul aniversării Zilei NATO în România, în cadrul Zilei Porților Deschise, sediul Ministerului Apărării Naționale a fost deschis publicului, unde a avut loc o ceremonie militară dedicată aderării țării noastre la Alianța Nord-Atlantică.

De asemenea, a fost vizitată o expoziție exterioară de tehnică militară, precum și alte expoziții tematice, au fost organizate standuri de prezentare de către Clubul Sportiv al Armatei “Steaua”, Editura Militară, dar și standuri de inventică și tehnologii militare, iar în aula MApN au fost vizionate filme cu tematică militară, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

“Ziua NATO este o sărbătoare publică dedicată democrației, spiritului european și euroatlantic”, arată MApN.

Manifestări organizate în cadrul Zilei Porților Deschise la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu prilejul aniversării Zilei NATO în România (2016)

Summitul NATO de la Praga, desfășurat pe 21 și 22 noiembrie 2002, a marcat un important pas în evoluția celei mai puternice organizații de apărare colectivă din istorie. Participarea României la operațiuni de menținerea păcii și de stabilizare în regiuni de conflict din Balcani și Afganistan și angajamentul ferm de a se alătura luptei împotriva terorismului au constituit argumente puternice pentru invitarea României să adere la NATO.

La Summitul de la Washington din aprilie 1999, NATO și-a reafirmat angajamentul de a invita state din Centrul și Estul Europei în viitorul apropiat. De asemenea, Alianța a prezentat “Membership Action Plan”, care punea bazele unui mecanism de pregătire și evaluare individuală a țărilor candidate.

Ceremonia militară dedicată aderării României la Alianța Nord-Atlantică, organizată în cadrul Zilei Porților Deschise la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu prilejul aniversării Zilei NATO în România (2016)

Eforturile conjugate ale factorilor de decizie din România de îndeplinire a obiectivelor Planului Național de Aderare la NATO și eforturile active ale diplomației române au condus la adoptarea deciziei de la Praga a liderilor statelor membre NATO. Oficialii Alianței au remarcat eforturile României în planul asigurării stabilității și securității Balcanilor, în misiuni ale Alianței.

După atentatele teroriste din Statele Unite, Parlamentul României a decis, cu o majoritate covârșitoare, participarea țării noastre, ca aliat de facto al NATO în lupta împotriva terorismului internațional cu toate mijloacele, inclusiv cele militare. De asemenea, România oferea NATO acces la spațiul său aerian, maritim și terestru.

La 8 octombrie 2002, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat cu o largă majoritate Rezoluția 486 privind securitatea transatlantică și extinderea NATO, prin care se recomanda explicit extinderea Alianței, în cadrul Summitului de la Praga, din noiembrie, cu cele șapte state din Centrul și Sud-Estul Europei.

Cel de-al 16-lea summit al NATO s-a deschis prin invitația de a adera la organizație, lansată de către Consiliul Nord-Atlantic pentru cele șapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. Statele candidate au semnat Protocoalele de Aderare, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic, la 26 martie 2003.

Președintele Ion Iliescu a promulgat, la 1 martie, Legea nr. 22/2004 de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord. La aceeași dată, secretarul general al NATO, Jakob Gijsbert de Hoop Scheffer, a trimis ministrului român al Afacerilor Externe, Mircea Geoană, o scrisoare prin care transmite Guvernului României, în numele Părților la Tratat, invitația de aderare a României la NATO.

Expoziție tematică organizată de Ziua Porților Deschise, la sediul MApN (2015)

La 3 martie, Legea 22/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I.

Ministerul Afacerilor Externe a pregătit instrumentul de aderare al României la Tratatul Atlanticului de Nord, document care a fost semnat de președintele Ion Iliescu, după care acesta a fost depus la depozitarul Tratatului, Guvernul Statelor Unite ale Americii. După acest moment, România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Ceremonie militară a Brigăzii 2 Vânători de Munte ‘Sarmizegetusa’ Brașov, cu ocazia aniversării Zilei NATO, la Brașov (2010)

Între 2 și 4 aprilie 2008, Bucureștiul a găzduit pentru prima dată o reuniune la nivel înalt a NATO cu o participare impresionantă de delegații, dar și cu o agendă cu subiecte sensibile, precum aderarea Albaniei, Macedoniei și Croației la organizație, scutul antirachetă, susținerea misiunii ISAF și problematica ce a vizat o posibilă acordare a Planului de Acțiune pentru Aderare pentru Ucraina și Georgia.

16 COMMENTS

 1. Sa zic asa; cat am fost in Pactul de la Varsovia, noi, Romania, nu am contribuit cu militari la “mentinerea pacii” in alte state, membre chiar ale aceluiasi Pact. Si cand nu am facut asta, tot Occidentul (da, exact, tarile care inca de atunci erau in NATO), ne-a laudat!!
  Ok, au trecut anii si am intrat in NATO. Ce s-a schombat? Simplu: acum NOI operam in alte teatre de operatiuni unde tarile alea nici macar nu mai sunt membre ale aceluiasi pact!
  Intreb:
  1. Cand a fost Romania mai agresiva: acum sau pe vremea Pactului de la Varsovia (care a aparut CA RASPUNS la infiintarea NATO)
  2. Pana cand Radu Tudor o sa-i jigneasca pe toti oamenii care nu sunt de acord cu NATO facandu-i stalinisti, sovietici etc? Oare distinsul analist uita ca miscari anti amestec in treburi militare externe au fist si in SUA si mai sunt? Dupa caputzul sau, toti astia care nu suntem de acord cu el suntem ciuma rosie? (Asta da mod de gandire stalinist: “cine nu e cu noi e impotriva noastra”)

    • Articolul este despre armata, deci nato, pacte etc, dom’Tudor! Daca aveai cumva obexpunere pt comunism vs occidentalizare in acest articol, eu n-am vazut-o, deh:)))))

  • Daca Romania ar fi recuperat Basarabia odată cu intrarea in Nato as fi sărbătorit si eu si altii ca mine aceasta zi..dar in condițiile actuale consider ca intrarea noastra în Nato nu ne-a adus nimic concret cu exceptia unei prezumtive protecții in fata unei ipotetice agresiuni externe (personal mi-asi dorii ca armata noastra sa ne asigura protectia impotriva oricarei agresiuni,nu trupe straine ale unor puterii straine cu interese geopolitice si economice in regiune,pretul l-am vazut cu toții in schimbul asa-zisei protecții am pierdut de facto suveranitatea națională..a se vedea cum se comporta guvernatorul coloniei klem..)
   Daca Romania avand in vedere imporatanta exceptionala din punct de vedere geostrategic ar fi fost tratat a in cadrul alianței precum este tratat Israelul care nici nu este membru Nato ,daca Romania primea gratis avioane F16/f 15 nou de la statele unite..ceva mim104 patriot ceva thaaduri ,M 1 arahamsuri ,as fi fost cel mai pro-american si pro-nato,dar in condițiil in care noi am plătit spagi grele pt aderarea la nato..fregate care sunt mai mult decor si fara vreo capacitate de lupta deosebita..ma gândesc de asemena la siatwmul de rachete mim23 hawk pe care guvernul natase l-a cumparat inoperabil fiind de la olandezi ,mai si venea marele Dusa sa ne zică ce mare sistem super perfomant e relicva asta istorica din anii 60:))el zicănd e ca e un sistem modern:)))))
   Ma gândesc si la Bechtel,la Fondul Proprietatea,la referndumul din 2012 si la nefericitul ala de Gordon…
   Ps:daca tot comemoram 13 ani de la intrarea in Nato sa comemoram si 18 (ma rog s-au împlinit acum 7 zile)de cand Romania a permis Nato sa-i foloseasca nestigherit spatiul aerian pt a bombarda infrastructură civila a Serbiei inclusiv biserici si sate…

    • Nu include si Trasnistria care istoric vorbind a fost a noatra doar pentru o perioada foarte scurtă iar populația de acolo este pro-rusă /chair rusă pana in măduva oaselor..au steaguri cu odioasa secară si ciocan se declara rusii tranistria a fost ocupat de mareșalul Antonescu,dupa cum bine stiti dar noi nu avem drepturi istorice si etnice acolo..dar,Basarabia pe care o vreau ca si dumneavoastra cred,unită la Romania include fara discutii si cu argumente etnico-istorice Cahul Bolgrad si Ismail/cetatea alba-iesirea la marea neagra..unde repet ala chiar este teritoriu romanesc si care in momentul de fata este parte a statului creat artificial din teritorii furate ,si care umileste minoritatea romana,numit Ucraina..
     Cat despre rusi am spus de multe ori ca-i detest …

    • Trasniatria nici măcar nu fost recunosscuta i ternatiinal sau prin vreun tratat ca parte a regatului României..din 1941-1944 a fost sub o administrație civila romanescă dar avand statut de zona sub ocupație militara românească…dar Cazul Bolgrd si Ismail a fost si sunt istoric vorbind si etnic ale noastre…

 2. Ce vremuri au fost la inceputul anilor 90 cand Seniorul Coposu,legenda luptei anticomuniste reale nu fabricate in laboratoarele FSN,omul care a suferit din plin regimul salbatic al anilor 50 nu ca nesimtitii astia de azi care suna in studioul TV sa spuna ca se simt mai rau ca in acei ani ei telefonand de la Nisa in cel mai rau caz de la resedinta din Mamaia….Ani grei si acei ani 90 acelasi domn Corneliu Coposu alaturi de ceilalti supravietuitori ai inchisorilor comuniste din PNTCD,PNL si PSDR(Cunescu) au fost umiliti,batjocoriti de haimanalele lui Iliescu,parintii politici ai PSD-ului si PD-ului de azi….Tot STRADA i-a sustinut si atunci pe batranii politicieni veniti din vremurile interbelice si pe adevaratii diisidenti ai regimului Ceausescu.Vremurile se pare ca s-au cam intors azi mizele fiind cu totul altele.Atunci Iliescu lupta pt conservarea structurilor comuniste la conducerea institutiilor Statului,omul atat stia,militant comunist pro-sovietic…Acum baietii au bani,multi din devalizarea banului public,cumpara demnitati,cumpara libertatea,cumpara tot.Le trebuie doar niste legi care sa le permita destrabalarea….Oricum vor intra in fosa septica a istoriei asa ca sa nu-si faca griji ca Romania le va fi vreodata recunoscatoare pentru ceva.

 3. Aceasta zi istorica pentru noi romanii mi-a scapat. Nu retinusem ca acu’ 13 ani am intrat oficial in NATO. Domnule Tudor o poza nefericita a seniorului Corneliu Coposu, nu se putea gasi alta ?. In rest, celelate poze sunt reusite, o zi insorita de primavara pentru o aniversare.

 4. nu pre inteleg o chestie, fara suparare: cine a realizat intrarea in nato? “ciuma rosie” pesedista sau “seniorul” coposu? despre acest “senior” pe care tot incearca unii sa ni-l bage pe gat ca un mare..luptator ceva de genul asta, colegii lui si aici nu ma refere numai la aia taranisti ci chiar la cei din inchisoare, nu prea au cuvinte de lauda, unii spunand cu subiect si predicat ca acest “senior” ( o formulare cel putin idioata) avea cam aceleasi preocupari ca si celalalt “senior” in viata dar de la penelisti, mai precis se ocupa cu informarea “organelor”.dar vorba aia de morti numai de bine dar nici asa sa ne bage unii pe gat niste merite de care respectivii nu au nici o legatura, gen intrarea in nato.repet, despre suferintele unora prin inchisorile comuniste nu trebuie sa uitam dar sa nu ne facem ca nu vedem cam ce au patit altii prin inchisorile din celalalte timpuri despre care nu vorbeste nimeni de parca cei inchisi pe vremea ailalta o duceau toti ca la hotel. poate ca in afara de cateva citate r.t. ne spune si ce a facut coposu efectiv pentru intrarea romaniei in nato ca din articol si din ce am citit pe net eu cel putin nu am gasit nimic. astept cu interes sa vad ce ne scrie r.t. despre contributia lui coposu la intrarea romaniei in nato.

   • Nu era mai bine ca un deziderat transpartinic sa fie eradicarea totala a sărăciei protectia resurselor strategice (ec paduri gaze petrol etc)si exploatarea acestora exclusiv de catre statul roman (modelul Norvegie) ,educatie de foarte buna calitate,de ce nu chiar înzestrarea armatei române cu tehnologie măcar apropiata nevoilor actuale si cresterea capacităților de productie ale industriei de apărare romanesti ,noi programe si produse autohtone ,cautarea de piețe pentru export de tehnica militara autohtonă mai ieftina (asemeni poloniei)..
    Nu erau area deziderate transpartince mai nobile…poate gresesc eu pana la urma na, eu fiind doar un student poate am o perceptie distorsionată a ceea ce inseamna cu adevarat dezideratele pentru care o tara merita sa lupte….
    Cu respect!

 5. D-le Radu Tudor, va multumim pentru postare si pentru Punctul de intilnire de duminica, care pentru mine si familia mea a insemnat f. mult in toti acesti ani, as putea spune un adevarat regal de duminica…Imi pare rau ca nu veti mai fi cu noi duminica seara dar veti fi cu noi in fiecare zi din saptamina de luni pina vineri…Un nou inceput, o noua renastere…Va doresc mult succes si va asteptam luni seara cu acelasi interes! O primavara frumoasa, Antena 3 este familia noastra, da, a noastra a tuturor si va multumim!

  O primavara minunata si flori de primavara din gradina Palatului Elisabeta:

  http://www.romaniaregala.ro/jurnal/gradina-palatului-elisabeta-in-primavara/

Leave a Reply