Sunday, January 19, 2025
-2 C
Bucharest

20 de ani de Parteneriat strategic Romania – SUA

Un parteneriat solid, bazat pe sentimentele solide ale celor care si-au dorit din inima in decembrie 1989 alungarea dictaturii comuniste. Libertatea, democratia, economia de piata, dreptul de a calatori liber, de a muncii in spatiul occidental – toate au reprezenta obiective implinite. Au existat si sincope sau atitudini superficiale in plan politic sau economic, dar si domenii de excelenta, precum apararea si securitatea. Din acest parteneriat strategic sper sa dezvoltam pe viitor ce a fost bun si sa nu repetam greselile trecutului. 


Ministerul Afacerilor Externe își exprimă convingerea că Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii va continua să se dezvolte și să se extindă, valorificând toate oportunitățile și potențialul unei relații bilaterale remarcabile, arată MAE într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

MAE salută, astfel, celebrarea a 20 de ani de la lansarea, la 11 iulie 1997, a Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, cadru extins de colaborare vizând consolidarea relațiilor bilaterale, susținerea procesului de reformă și a demersurilor de integrare euroatlantică ale țării noastre, promovarea rolului României de factor de stabilitate și securitate în Europa de Sud-Est.

De la lansarea sa, Parteneriatul strategic cu SUA a reprezentat un reper esențial al politicii externe românești, unul dintre pilonii de bază ai acesteia, alături de apartenența la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, subliniază MAE.

Astfel, odată cu adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declarației comune de Parteneriat strategic pentru Secolul 21 dintre România și SUA, la Washington, la cel mai înalt nivel, și semnarea “Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România”, relațiile dintre țara noastră și SUA au avansat spre “un nou nivel de excelență și aprofundare”.

Colaborarea dintre cele două țări s-a consolidat atât pe dimensiunea strategică, politico-militară și de securitate, cea mai performantă arie de cooperare bilaterală, cât și pe cea a schimburilor economice, arată MAE. Eforturile s-au concentrat, în paralel, pe stimularea tendinței ascendente a dialogului politic și a cooperării în plan strategic și militar, pe dezvoltarea dimensiunii economice și de securitate energetică, precum și pe promovarea contactelor interumane, în vederea aducerii acestora la același nivel de excelență.

Cooperarea robustă în domeniul securității reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului strategic dintre România și SUA. Operaționalizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu este unul dintre proiectele comune de succes strategic și, totodată, argumentul pentru aprofundarea cooperării bilaterale și în cadrul NATO, precizează MAE.

Totodată, comerțul și investițiile constituie altă dimensiune crucială a Parteneriatului strategic cu SUA, care oferă avantaje comune și regionale, stimulează creșterea economică reciprocă și asigură prosperitatea comună.

Pentru amplificarea schimburilor economice, România s-a angajat ferm, prin programele de guvernare, să asigure un climat investițional atractiv, transparent și stabil, care să răspundă cerințelor investitorilor, americani, străini și autohtoni deopotrivă. În toamna anului 2017, România va fi gazda misiunii economice americane Trade Winds, eveniment la care sunt așteptate peste 100 de companii americane, precizează MAE.

Prevederile Declarației comune sunt într-un avansat proces de operaționalizare, eforturile comune în acest sens fiind coordonate la nivelul Dialogului Strategic bilateral instituit în acest scop, care are loc cu frecvență anuală la nivel politic. Cea mai recentă reuniune, din 26 septembrie 2016, de la Washington DC, a reconfirmat dorința de a dezvolta suplimentar relațiile pe domeniile enunțate în document. Sunt deja operaționale grupuri de lucru bilaterale sectoriale privind chestiunile economice/ comerciale, securitate energetică, educație/ cultură/ inovație, siguranță cibernetică/ industrie digitală, probleme consulare/ afaceri interne, inclusiv problematica vizelor, care reflectă și prioritățile de acțiune imediată. Aceste grupuri s-au reunit deja în cadrul dialogului interimar care a avut loc la MAE pe 12 aprilie 2017, la nivel tehnic. Următoarea reuniune a Dialogului Strategic România — SUA este preconizată pentru toamna acestui an, la București, amintește Ministerul de Externe.

Conform sursei citate, dialogul politic la cel mai înalt nivel a fost confirmat recent prin întrevederea președintelui României, Klaus Iohannis, cu omologul american, la 9 iunie, la Washington, în cadrul căreia Donald Trump s-a pronunțat pentru întărirea Parteneriatului dintre Statele Unite și România.

Parteneriatul Strategic este îmbogățit prin contactele la nivel interuman dintre cele două state, fiind întărit de o relevantă comunitate de origine română din Statele Unite. Dezvoltarea suplimentară a acestor contacte este un obiectiv împărtășit atât de România, cât și de Statele Unite, prin susținerea schimburilor în domeniul educației, al cercetării, dar și prin dezvoltarea suplimentară a turismului dintre cele două țări. Un factor important este dat de accederea României în Programul Visa Waiver, fiind în prezent depuse eforturi susținute pentru îndeplinirea tuturor condițiilor stabilite în acest sens de legislația americană.

În prezent, România și SUA sunt angajate într-o relație bilaterală consolidată, reflectată de dinamica și nivelul înalt al dialogului politic bilateral din ultimii ani, de nivelul de excelență al cooperării în domeniul politico-militar și de securitate, marcat de măsurile politico-militare de reasigurare ale SUA față de România, operaționalizarea Bazei de la Deveselu și extinderea cooperării la baza de la Mihail Kogălniceanu, de decizia țării noastre de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, precum și de adoptarea măsurilor pentru creșterea atractivității mediului de afaceri românesc pentru investitorii americani, precizează comunicatul MAE.

Atașamentul României la valorile democratice, poziția sa geostrategică în plan regional și stabilitatea macroeconomică reprezintă cele mai solide argumente că România este un partener de încredere pentru SUA și pentru comunitatea transatlantică, în actualul context geostrategic marcat de crize regionale și globale.

Apreciind eforturile depuse de la lansare și salutând progresele înregistrate în anul 2017, Ministerul Afacerilor Externe “își exprimă convingerea că Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii va continua să se dezvolte și să se extindă, valorificând toate oportunitățile și potențialul unei relații bilaterale remarcabile”, mai subliniază sursa citată.

Hot this week

SRI a dejucat atentate puse la cale de Rusia în România prin proxy

SRI a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de...

Justiţia americană : TikTok poate fi interzis

TikTok poate fi interzisă în Statele Unite, începând de...

Semnalul comandanților militari NATO. Pentru ce trebuie să ne pregătim

La conferința de presă comună susținută de către Președintele...

Cu se seamănă portretul oficial al lui Trump

Echipa preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a publicat...

O rachetă a companiei lui Elon Musk a explodat în zbor

O rachetă Starship a companiei SpaceX s-a făcut bucăţi...

Topics

SRI a dejucat atentate puse la cale de Rusia în România prin proxy

SRI a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de...

Justiţia americană : TikTok poate fi interzis

TikTok poate fi interzisă în Statele Unite, începând de...

Semnalul comandanților militari NATO. Pentru ce trebuie să ne pregătim

La conferința de presă comună susținută de către Președintele...

Cu se seamănă portretul oficial al lui Trump

Echipa preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a publicat...

O rachetă a companiei lui Elon Musk a explodat în zbor

O rachetă Starship a companiei SpaceX s-a făcut bucăţi...

Rușii au lovit cu drone portul Chilia Nouă, lângă granița României

Rușii au lovit cu drone portul Chilia Nouă, lângă...

Joe Biden : Sunt foarte îngrijorat de nivelul de fragilitate al democrației în SUA

Președintele democrat Joe Biden și-a exprimat joi seara îngrijorarea...

Risca să paralizeze la ambele picioare. Ce a făcut o femeie

Risca să paralizeze la ambele picioare. Ce a făcut...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img