Un ancheta jurnalistica remarcabila publicata de Oana Stancu azi in Jurnalul national.
Un teren care se află de ani de zile în declarația de avere a Elenei Udrea ascunde o afacere extrem de dubioasă a protejatei lui Traian Băsescu, pe care pare să-l și copieze în rețeta tranzacțiilor imobiliare.
În noiembrie 2006, Elena Udrea cumpăra un hectar de teren pe strada Godeanu din Capitală, pe malul lacului Străulești, care aparținuse fostei baze de agrement a BTT. 5.000 mp au fost achiziționați de la Țenea Tudorel, alți 5.000 mp, de la Adamescu Elena Sarmiza. Prețul achiziției și felul în care este încheiat contractul cu doamna Adamescu sunt în măsură să ridice mari semne de întrebare în privința acestei tranzacții. În timp ce, în aceeași perioadă, Udrea dădea trei milioane de euro pe 6.000 mp în apropiere, pe strada Neajlovului, cu ieșire la lacul Grivița, pe cei 5.000 de mp de la vârstnica doamnă plătește doar 188.000 de euro.
,,Prețul vânzării este de 40 euro/mp, respectiv 188.425 euro. Subsemnata Adamescu Elena Sarmiza declar că am primit direct în mână de la cumpărătoare suma de 188.425 euro, am numărat banii, prezenta declarație reprezentând chitanță descărcătoare și declar că nu mai am nicio pretenție de nicio natură, prezentă sau viitoare, cu privire la suma reprezentând întregul preț al vânzării terenurilor descrise mai sus”, se scrie în contractul de vânzare-cumpărare. Aceeași formulare apare și în contractul prin care Traian Băsescu a achiziționat celebra vilă din Băneasa, București-Ploiești 137B. În acest caz, absența chitanței descărcătoare este elementul care probează că Traian Băsescu nu a plătit imobilul întrucât nu deținea cei 280.000 de euro necesari. Îi obținuse de la Cășuneanu prin vânzarea terenului din Privighetorilor, însă, în loc să plătească vila cu ei, așa cum declarase, i-a transferat în contul fiicei sale, Ioana.
Videanu triplează valoarea terenului
Hectarul Elenei Udrea ajunge să coste, în mai puțin de un an, de cel puțin trei ori mai mult. Și asta nu doar datorită boom-ului imobiliar, ci printr-o semnătură a primarului Videanu. În septembrie 2007, acesta aproba o investiție de 61 de milioane de euro pentru modernizarea străzii Godeanu și a străzii 16 Februarie, ambele intersectându-se fix cu terenul Elenei Udrea: canalizare, gaze, termoficare, electricitate, telecomunicații, carosabil. Pachet complet pentru cei care ar fi urmat să cumpere imobilele pe care intenționa să le construiască Elena Udrea. Nu este singurul ajutor al domnului Videanu pentru afacerile doamnei Udrea. Pentru terenul din Neajlovului, Videanu a fost în stare să propună Consiliului Municipal mutarea centurii de legătură cu autostrada Bucureşti-Braşov care brăzda chiar terenul protejatei lui Traian Băsescu, făcându-l neconstruibil. Nu numai că primarul voia să mute centura… pe sub lac, ci dorea să-i facă și o esplanadă ca-n Elveția.
„Domnul Adriean Videanu chestionează Comisia dacă nu s-ar putea avansa soluţia unei subtraversări a lacului, evitându-se astfel incidenţa şoselei cu proprietăţile, şi îşi exprimă acordul de principiu pentru soluţia posibilă a realizării drumului-promenadă pe marginea de lac, care ar putea susţine şi ideea unei zone rezidenţiale de pe margine de lac, după modelul Geneva”, se arată în procesul şedinţei Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, de la 6 iunie 2007. În aprilie 2009, centura și-a modificat traseul: a rămas să traverseze lacul, dar şi Cimitirul Dămăroaia, eliberând proprietatea ministrului.
O bătrânică, într-o tranzacție a surorilor Băsescu
O doamnă în vârstă este parte și într-o tranzacție suspectă a Ioanei Băsescu. Împreună cu fostul soț, Bogdan Marin, aceasta a intrat în posesia unei vile din zona Mănăstirii Cașin, strada Aviator Sănătescu, prin două promisiuni de vânzare încheiate cu foștii proprietari care erau în imposibilitatea de a vinde imobilul timp de zece ani, pentru că fusese achiziționat în baza Legii 112. După divorț, Ioana și Bodo au împărțit promisiunile de vânzare, urmând a intra fiecare în posesia câte unui etaj al imobilului. În 2008, Ioana cumpără etajul său de la doamna Maria Tărbușan pentru doar 49.600 de euro, prețul de la data semnării promisiunii de vânzare, cu ani în urmă. Doamna Tărbușan se mutase între timp în Arad, așa că tranzacția se face printr-un mandatar. Surpriză de proporții: doamna Tărbușan o mandatează să-i vândă casa Ioanei Băsescu pe suma de doi lei chiar pe sora mai mică a acesteia, Elena Băsescu. Cele două surori se răzgândesc și procura trece la Magdalena Cioacă, o angajată la biroul notarial al Ioanei Băsescu. În 2013, fiica cea mare a președintelui vinde imobilul pentru 215.000 euro, în timp ce Bodo vânduse deja partea sa în 2009 pentru 333.000 euro.