Ministerul Afacerilor Interne pierde 22 de taxe nefiscale, percepute pentru diferite servicii, începând cu data de 1 februarie, în urma publicării în Monitorul Oficial a Legi nr. 1/2017 de eliminare a unor taxe şi tarife.

„Astfel, se va elimina taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, documentul urmând a fi eliberat gratuit solicitanţilor. Prevederea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, duminică, Agerpres.

Totodată, vor fi eliminate opt taxe, prevăzute de Legea nr.117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, care erau necesare eliberării unor documente la ghişeele Direcţiei Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor.

Printre acestea se numără taxa de examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1 şi B+E (6 lei); taxa de examinare şi obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb şi TV (28 lei) şi taxa pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul anulat, precum şi a persoanelor care au fost respinse de trei ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii a permisului de conducere, precum şi pentru persoanele care nu au absolvit o şcoală de conducători de autovehicule, cu excepţia celor pentru categoriile B, B1, B+E (84 lei).

Vor mai fi eliminate taxa de înmatriculare permanent sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg inclusiv (60 lei); taxa de înmatriculare permanent sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg (145 lei); taxa de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar (9 lei); taxele de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor (414 lei), precum şi înregistrarea cererilor persoanelor fizice şi juridice privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare şi din registrele judeţene şi al municipiului Bucureşti de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare (5 lei).

Pe lângă acestea, vor fi eliminate şi alte trei taxe: pentru aplicarea, de către instituţiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitarea persoanelor fizice (22 lei) sau juridice (44 lei), precum şi înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei (3 lei).

„În ceea ce priveşte serviciile prestate pentru eliberarea documentelor de călătorie, menţionăm că, de la 1 februarie, din costul paşaportului vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat, respectiv 22 lei, şi tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar, 100 lei”, se arată în comunicat.

Potrivit noilor reglementări, noile taxe pe care le vor achita cetăţenii pentru eliberarea paşapoartelor, în cazul cererilor depuse în ţară, vor fi: pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani) – 258 lei; pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) – 234 lei şi pentru paşaportul simplu temporar (cu valabilitate 1 an) – 96 lei.

De asemenea, se elimină taxa de 22 lei pentru furnizarea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple şi pentru eliberarea adeverinţelor referitoare la exercitarea dreptului la liberă circulaţie în străinătate, istoric de paşapoarte şi perioada în care solicitantul a avut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate.

Totodată, alte şase taxe extrajudiciare de timbru şi două taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidenţei persoanelor şi al stării civile vor fi eliminate începând cu data de 1 februarie.

Astfel, va fi eliminată taxa pentru schimbarea numelui (15 lei); taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului (22 lei); taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României (35 lei), precum şi taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului; eliberarea copiei de pe decizia de schimbare a numelui; eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români; înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei; eliberarea cărţii de identitate provizorii (5 lei).

Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 şi va intra în vigoare de la 1 februarie.

6 COMMENTS

  1. Taxe pe care le platim prin alte metode . Sa dea Domnul sa vi se blocheze bucurestiul de rable si sa va sufocati de la smog poluare.

  2. Si se maresc taxele CASS pentru salariile care depasesc plafonul de 5 salarii medii. Taxarea este pe toata suma , nu doar pe cea care depaseste acel plafon.

  3. Ziceti-le ma nene la PSD-isti sa scoata oamenii in strada ca auzi ce zic astia acum, ca cica “vocea strazii cere…” si ca “guvernul trebuie sa faca asa cum au cerut oamenii din strada”, adica sa faca ce cere strada, cica!

    Ziceti-le sa scoata oamenii in strada ca sa le-arate ce cere “strada”, ca altfel o sa ajungem sa stam toti si sa ne uitam la astia cum fac ei legea, desi noi am ales altfel! Pai noi votam ceva si ne trezim ca de fapt pe noi iar ne conduce dreapta, de data asta din strada, pentru ca “majoritatea tacuta…” si alte frectii, si cu guvernul care “s-a ocupat de facerea bugetului”, de chinurile facerii si de cum sa guverneze ei, ca sunt mari administratori! Vai de mama noastra!

    Da-o dracului, astia iar ne fura votul? Daca se intampla iar la fel ca in 2012 si 2014, PSD-istii astia isi merita soarta! Nu ii mai voteaza nici dracu’!

  4. Mă tati, e vrăjeală de 0.0002 bani asta cu reducerea! Se taie din anumite locuri dar se adaugă în alte servicii cel puţin dublu! Uitaţi-vă la gunoi şi nu numai, au adăugat ceva la salarii şi pensii dar au mărit puternic impunerile! Să nu ne îmbătăm cu apă chioară! România e menţinută şi stabilă în birocraţie şi de unde să aibă salariile asigurate toţi numiţii politic? Nu din sărăcirea populaţiei prin impunere a multor taxe pe plan local?

Leave a Reply