Brancusi, cel care ceruse revenirea in Romania si a fost refuzat de comunisti…

O lucrare din seria ”Muza adormită”, realizată de sculptorul român Constantin Brâncuși în urmă cu peste o sută de ani, a fost vândută în licitație, la New York.

Prețul?

Unul absolut record : 57,3 milioane de dolari! Sumă care include comisionul casei de licitații și este cel mai mare preț obținut de o lucrare a lui Brâncuși. Lucrarea, turnată în bronz la Paris, marchează începutul lucrărilor de formă abstractă ale celebrului artist român.

Casa de licitații Christie’s din New York estimase sculptura inițial la un preț cuprins între 20 și 30 milioane de dolari, dar ulterior a ridicat estimarea la 25-35 milioane de dolari. Pasionații de artă s-au întrecut, luni seară, la New York, în oferte transmise prin telefon, dar în cele din urmă ”lupta” finală pentru lucrarea lui Brâncuși s-a dat între un domn și o doamnă aflați în sala de licitație, care au reprezentat foarte probabil alte persoane sau instituții, și un cumpărător care a licitat la telefon.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, scrie profit.ro.

https://www1.agerpres.ro/cultura/2016/02/20/brancusi-in-documentele-academiei-romane-nu-va-pot-spune-cat-de-fericit-as-fi-sa-pot-face-ceva-la-noi-in-tara-13-05-18

 

2 COMMENTS

  1. Faci o confuzie/greseala. Brancusi nu a cerut revenirea lui in Romania. A vrut sa doneze statului roman atelierul sau si ce era in el, dupa moartea sa, statului Roman. A fost facita o comisie si seful ei, Mihail Sadoveanu a spus ca nu avem nevoie.
    Deci e un piculetz altfel 😉

  2. Am ramas nauc pt multe ore cand am vazut ca Brancusi il bate la scor pe Pablo la suma record de la Ghenie incoa cu cele 9 mi€ LA 57 juma$.Ciolanis nici macar 1mil$nu a strans pe Cumintenie ce sa mai dea inapoi?!ne-a mai facut de cocoa si la rusi cu 100 de euro.alti comisari acelasi sistem.imi e rusine.

Leave a Reply