Alpinistul român Horia Colibășanu a cucerit Everestul, marți dimineață, după o ascensiune de 12 ore, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Colibășanu a atins cel mai înalt vârf montan din lume la ora 6:20, ora României.

 La 8.848 de metri, cât măsoară cel mai înalt vârf din lume, nivelul scăzut al presiunii atmosferice și a nivelului de oxigen din aer pot avea efecte grave asupra creierului și a întregului organism, susțin specialiștii.

În 2004, Colibășanu a cucerit vârful K2, de 8.611 metri, fără ajutorul localnicilor și fără oxigen suplimentar, o performanță care nu mai fost egalată până acum în România.

 “A fost foarte, foarte greu. Teribil de greu. A fost foarte, foarte frig. Şi lung. Dar în fine, s-a terminat! De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică. Fac pozele de pe vârf şi cobor. Sunt rupt, trebuie să mă întorc pentru că e foarte frig”, au fost primele cuvinte transmise de Horia Colibăşanu, de pe vârf.

Imediat după reușita lui Horia Colibășanu, premierul Sorin Grindeanu l-a felicitat pe alpinistul român.

”Horia Colibășanu a reușit! Acum 2 ore, a devenit primul român care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar și fără șerpași! Felicitări, Horia! Tenacitatea ta e un exemplu pentru noi toți!”, a transmis premierul prin intermediul Facebook.

4 COMMENTS

  1. Un roman pe acoperisul lumii. De laudat gestul Premierului Romaniei. Cu certitudine ar fi un demn consilier pe probleme montane si nu numai.

  2. Oau, tare!!
    Se poate sa reuseasca un roman! Ciudat! Sigur nu e neamtz??
    Ca daca nu, sa vina kordutza sa-l ridice, daca tot ii place lui la inaltime, propaganda sa porneasca catapultele cu rahat, trebuie sa fii facut el ceva prin gradinitza si in principiu sa incercam sa gasim in adneul omului ca nu este roman si gata am rezolvat problema.

  3. Bravo lui!
    Un post de consilier ar plafona si termina un om obisnuit si care iubeste asa ceva, de ce sa-l nenorocim?

Leave a Reply