Un articol socant din ziarul Adevarul.

 

Ca-n Kafka: Trei politicieni din Iaşi au murit în timpul unui proces de corupţie. În final, au fost achitaţi

Un fost parlamentar, un fost consilier local şi un fost funcţionat din municipiul Paşcani, judeţul Iaşi, au murit în timpul unui proces de corupţie în care au fost inculpaţi. În final, aceştia au fost achitaţi pentru faptele imputate de procurori, la fel ca alte zeci de persoane.

29 de politicieni – foşti sau actuali consilier locali din Paşcani, foşti parlamentari, dar şi actualul primar al municipiului – au fost achitaţi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României într-un dosar în care principalele acuzaţii au fost de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Printre cei achitaţi se numără Dumitru Pantazi, edilul-şef din Paşcani, dar şi Florin Constantinescu şi Neculai Răţoi (foto), foşti parlamentari. Ultimul dintre ei a decedat în timpul procesului. Tot în timpul procesului au mai murit alte două persoane: Constantin Cojocaru – fost consilier local, şi Cristinel Vîngă – fost angajat al Finanţelor din Paşcani. Doar două persoane, din cele 32 trimise în judecată în mai 2015, au fost condamnate de Curtea Supremă: Mircea Zuzan, fost secretar al CL Paşcani – trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi fals, şi Nicoleta Negrescu, funcţionar al Primăriei –  un an de închisoare cu suspendare. În cazul lui Cristinel Vîngă nu s-a dispus achitarea, ci încetarea procesului penal ca urmare a decesului.

Acuzaţiile DNA

Cei 32 de inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în urma unei afaceri de care ar fi beneficiat actualul primar Dumitru Pantazi, în perioada în care acesta era viceprimar. Potrivit rechizitoriului, istoria faptelor din dosar începe în 1997, atunci când între Primăria Paşcani şi SC Agrocomplex Lunca Paşcani, controlată de familia Pantazi, s-a încheiat un contract de închiriere cu privire la o suprafaţă de 60 de hectare. Potrivit procurorilor, la nivelul anului 2007 Agrocomplex, deţinută de actualul primar Pantazi, pe atunci viceprimar, avea datorii de aproape un milion de lei la bugetul local. Pentru a scăpa de plata datoriilor, reprezentanţii societăţii au solicitat Primăriei radierea debitului, invocând calamităţile naturale. Angajaţi ai Primăriei au întocmit un referat prin care scuteau de la plată firma lui Pantazi, iar „după emiterea hotărârii CL, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani a procedat la ştergerea datoriilor respectivei persoane juridice în sumă totală de 962.950 lei (15.000 lei debit curent; 947.950 lei penalităţi)“ se arată în rechizitoriu. La data de 29 octombrie 2007, Prefectura a formulat o acţiune în contencios administrativ prin care a solicitat Tribunalului Iaşi anularea ca nelegală a hotărârii respective. Justiţia a suspendat hotărârea de CL prin care se radiase datoriile, însă angajaţii Primăriei nu au reînscris debitele firmei lui Pantazi, dreptul Primăriei de a solicita banii prescriindu-se. Prejudicul calculat de procurori, şi care, dacă decizia va rămâne definitivă, nu va fi achitat niciodată, a fost de 480.000 de euro. De menţionat că doi dintre inculpaţi au recunoscut faptele în timpul cercetărilor şi au semnat acorduri de recunoaştere pentru un an, respectiv opt luni de închisoare cu suspendare. Judecătorii bucureşteni au dispus şi ridicarea sechestrelor impuse funcţionarilor şi politicienilor.

http://adevarul.ro/locale/iasi/ca-n-kafka-trei-politicieni-iasi-aumurit-timpul-unui-proces-coruptie-In-final-fost-achitati-1_58b2dfb85ab6550cb8d57fc3/index.html

5 COMMENTS

 1. Muoamm, pai ce face ma nene, zero comentarii! La articolul asta nu mai intra ma nene basistii ordinari sa comenteze? Nu au ce ragaieli basiste “de dreapta” sa bage, cu anticoruptie si hotie “I Love DNA!”, harbeli si alte vrajeli (sloganuri) de doi lei si cinci’spe bani gramada!

  Nu au basistii opariti “de dreapta” care se opintesc zi lumina pe blog ce sa ragaie referitor la subiectul acestui articol si de-aia a facut zero comentarii, eu fiind primul care comenteaza!

  Tare! Maxim! Basisti opariti…

 2. si cine plateste? de ce se lupta din rasputeri “sistemul” ca sa nu fie promovata o eventuala lege a raspunderii magistratilor? unde sunt pupincuristii astia nemernici care mananca cacao in permanenta pe acest blog slugarind la greu dna ul si pe lulutza?le-a intrat obiectul slugarniciei pe gat si nu mai pot respira ura la adresa victimelor sistemului?

  • Pai toti suporterii astia “de dreapta” nu au treaba cu morala sau cu dreptatea, ei au treaba cu moartea adversarilor lor dupa modelul sa ii moara neaparat capra vecinului. De aceea in 2009 pentru romani nu a contat ca Basescu Sticle a lovit copilul si l-au votat din nou presedinte in ciuda a ceea ce vazusera toti, pentru ca pe ei nu asta ii interesa, ci ii interesa sa piarda PSD-ul alegerile.

   Singura lor “ideologie” sau “doctrina” ca mari suporteri “de dreapta” ce sunt este sa moara adversarul lor. In rest nu au nicio treaba cu nimic, e singura lor mentalitate.

   • @ultra…
    ”Mai bine mai târziu decât niciodată”, zic eu
    Vezi că, voit sau nu , ai pus punctul pe ”I” vorbind de faptul că ”ii interesa sa piarda PSD-ul alegerile..”.
    Toți din lot, inclusiv cei care au murit, reprezenta mare parte din conducerea PSD Pașcani, lucru neevidențiat în articol. Deci cu atât mai grav, asta dând greutate acuzei de poliție politică lucru neevidențiat aici.

 3. ”Stiati că Milosevici s-a sinucis in celula in care se afla, in urmă cu zece ani, in 2006? Stiati că el a stat in inchisoare cinci ani inainte de asta? Fusese arestat in 2001. Fusese extrădat de Zoran Dindic, care si el… Se pare că, in definitiv, este vorba de cele 10% pierderi colaterale din justitie. Inclusiv in cea internatională. ”
  ”Stiati că Slobodan Milosevic a fost achitat, anul acesta(, de acuzatiile de genocid de către Tribunalul international pentru Iugoslavia, de la Haga? N-ati văzut stirea asta in RL, in Revista 22? Nu au comentat o astfel de stire Tăpălagă, Cartianu, Ciocăzanu, Sercan si echipele lor? Se pare că stirea asta nu era importantă pentru români. Singurul care a scris pe tema asta a fost Adrian Severin”.
  .
  ….se arată în postarea de pe blogul personal al lui Adrian Năstase.
  .
  Palmă ca asta dată presei mondiale de către TPI dar și factorilor politici ai vremurilor care, ambele, au umflat acest caz în cel mai grosolan mod, încă nu am văzut. Și presa tace și puternici lumii tac. Așa înțeleg ei democrația, se pare.

Leave a Reply