Incep sa se concretizeze proiectele concrete de intarirea securitatii pe flancul sud-estic al NATO, dupa amenintarea permanenta ce vine de la Est. Baza aeriana din Fetesti va deveni deplin interoperabila pentru orice aeronave NATO, cu o investitie de 32 de milioane de euro. Dupa 10 ani de stagnare si scadere a bugetului MApN pentru inzestrare, Romania investeste un supliment de 100 milioane de euro in domeniul apararii prin decizie guvernamentala, la care se adauga sume importante cheltuite de SUA si alti aliati din NATO pentru sporirea securitatii in zona de Est.

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a inspectat in aceasta dimineata Baza 86 Aeriană Feteşti pentru a evalua stadiul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a pistei de decolare şi aterizare a aeronavelor.

Aeroportul din Borcea va deveni unul la standarde NATO, compatibil cu tehnica de dirijare şi de operare a zborurilor avioanelor F-16.

Lucrările de modernizare prevăzute în proiect, a cărui valoare totală este de 32 milioane de euro, vizează sistemul de frânare de avarie, platformele de parcare şi de mentenanţă ale aeronavelor, depozitele de muniţii şi cele de carburanţi, hangarul de mentenanţă, dar şi pista de aterizare-decolare.

Din bugetul M.Ap.N. sunt alocate 11 milioane de euro pentru acest proiect de modernizare, iar din finanţările prin Programul NATO de Investiţii în Securitate (NSIP), aproximativ 21 milioane de euro.

 

4 COMMENTS

  1. Modernizarea bazelor aero romanesti la nivelul Nato se face doar pentru ca aceste baze sa fie capul de pod de atac asupra Rusiei intr-un razboi Nato-Rusia chiar din Romania. Cand or incepe sa cada rachetele si bombele termo-barice si nucleare ale rusilor peste capetele noastre ale romanilor varate intr-un razboi Nato-Rusia chiar pe teritoriul tarii nostre sa vedeti ce ne vor mai iesi aceste modernizari pe nas. Asa ca trebuie sa fii in mod sigur inconstient ca sa te bucuri cu ardoare ca Romania sa devina un al doilea mega Verdun??? Prin alocarile bazelor americane in Romania am devenit o tinta prioritara a armatei Rusiei in cazul unui conflict armat asa ca nu inteleg de ce trebuie sa ne bucuram ca prostii de aceaste modernizari???

  2. este foarte bine ca modernizam!problema este ca in momentul de fata avem nevoie de o aparare moderna antiaeriana si apoi modernizam baze militare.cu ce ne incalzeste ca avem avioane f-16 pe aerodrom modern daca numai cu doua iskander rusii pot face zob si aerodromul si avioanele.cu f-16 nu poti intercepta rachete tactice moderne.care nu mai sunt proiectile reactive pe care le lansezi pe tinta si gata.daca ajung la tinta bine daca nu nu.actualele rachete isi pot schimba tinta pe parcurs ,pot face manevre de evitare a rachetelor aa clasice.cu ce ne aparam de asa ceva?de ce guvernantii nu fac presiuni pe aliatii americani sa dizloce cateva baterii de rachete patriot in romania asa cum au facut in polonia?dl.tudor probabil ca ati urmarit defilarea de la moscova de sambata.doar cu cele 6 lansatoare care au defilat[fiecare cu cate 2 rachete]rusii pot face tocanita tot ceea ce am modernizat in ultimii ani.adica cele 3 batalioane de macanizate cu mli-84 jder,singurul batalion de tancuri cu tr-85 bison si aerodromul de la fetesti cu viitoarele f-16.si nu este o exagerare.conform datelor oficiale in razboiul din georgia din 2008 o singura racheta iskander-m a distrus langa orasul gori 28 de tancuri georgiene.acei 100 milioane de euro suplimentari ar fi fost bine sa fie folositi ptr.contractarea de urgenta a unor sisteme antiaeriene stunner si barak 8 israeliene,singurele capabile conform specialistilor,sa poata intercepta actualele rachete tactice rusesti.daca ne bazam in continuare pe kub-uri,pe volhov si pe hawk-urile de la fier vechi,putem sa cumparam orice;si f-35,si tancuri abrams sau leopard,orice.in cateva ore se alege praful de tot.

  3. problema e intotdeauna statistica.
    Putem sa dam si cu pietre si injuraturi in inamicu comun.
    Ideea e sa ii coste prea mult pe cei care ne ataca mai ales in material uman si atunci nu mai ataca.
    acum rusii pricep ca in Romania sunt din ce in ce mai multe baze chit ca suntem dotati cu prastii si cozi de matura (F16…. )

Leave a Reply