România ar trebui să aplice o serie de măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept, afectat de acuzaţiile privind abuzuri comise în acţiunile de combatere a corupţiei, afirmă expertul american Louis Freeh, fost director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), citat de revista Forbes.

Louis Freeh a elaborat un plan care conţine cinci recomandări adresate României, pentru remedierea situaţiei în contextul criticilor privind existenţa protocoalelor secrete între Serviciul Român de Informaţii (SRI), Parchetul General şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

“Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român şi Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenţilor serviciilor de informaţii în agenţi ai sistemului judiciar. Subminează integritatea şi independenţa sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor şi prin compromiterea independenţei magistraţilor. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană şi în Statele Unie”, afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

Louis Freeh, în vârstă de 68 de ani, a fost director FBI în perioada 1993-2001, iar acum este consultant judiciar independent, având propria firmă – FGIS. El recomandă Guvernului României şi Parlamentului aplicarea următoarelor măsuri pentru remedierea a ceea ce numesşte “criza gravă a statului de drept”.

Louis Freeh recomandă următoarele măsuri:

1) Asumarea angajamentului investigării penale şi instrumentării actelor de corupţie, prin respectarea în totalitate a cadrului legal;

2) Facilităţi pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversaţi menţionaţi în protocoale;

3) Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internaţional şi experţi judiciari care să investigheze protocoalele secrete, să examineze activităţile Parchetului General, ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ale Serviciului Român de Informaţii, după care să prezinte recomandări pentru reforme;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale “dosarelor” create prin protocoale şi revizuirea acuzaţiilor;

5) Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA şi SRI, în scopul analizării plângerilor care vizează aceste instituţii şi instituirii unor standarde de conduită şi responsabilitate.

12 COMMENTS

 1. Toate punctele nu au la final pedepse! De ce?
  Asta e logica si calea magariilor in occident? Sau, asa se vrea in romanica!

  • Pai la Antena 3 nu se spune ca e omul lui Popoviciu ca s-ar decredibiliza sa laude unul din oamenii de baza ai lui Basescu!

 2. 1. Cine l-a intrebat se sanatate? Ca nu cred ca s-a trezit singur sa-si aduca aminte ca capitala Romaniei nu e Budapesta
  2. Daca tot l-a intrebat cineva de sanatate, macar putea sa spuna mai mult decat “mult mai bine bogat si sanatos de at sarac si bolnav” sau “va anunt ca apa e uda”.
  3. Intrebat – ne’ntrebat, tot n-a vrut sa zica ca DNA e stat in stat si trebuie desfiintat. Adica ok, recomandare, da nu va atingeti de DNA ca restul e rau da’ DNAu’ e maxim prost condus
  4. Bine

 3. M-am cam saturat de oportunistii astia. Am convingerea ca toate si tot ce se intampla in tarisoara noastra le este extrem de binecunoscut tuturor responsabililor din alianta strategica, parteneri si prieteni. Sunt extrem de mahnit cand stiu cu certitudine ca toate ilegalitatile au fost cunoscute de toti acesti responsabili, au tolerat si tolereaza anumite stari de fapt si personaje imunde din minunata noastra tarisoara.

 4. Domnule Tudor, in loc sa citati din avocatul lui Popoviciu, nu mai bine citati din Mueller, cel care recent i-a arestat pe Cohen si Manafort?

  Pentru ca Mueller a fost in 2006 in Romania si a pus bazele impreuna cu FBI si MI5 actiunilor DNA si SRI pentru combaterea coruptiei!

Leave a Reply