Darius Valcov, consilier al premierului Dancila, om apropiat de Liviu Dragnea, lanseaza un atac la SRI printr-o postare pe Facebook :

Vad ca se dezbate intens asa zisul protocol semnat de Procurorul General cel oripilat de existenta protocoalelor si domnul Hellvig, cel care “modernizeaza” Serviciul de Informatii…. Eu va propun sa nu mergeti dupa fenta! Ia sa vedeti ce mi-a lasat mie cineva pe prag…azi dimineata! BOMBAAA!!! 
P.S.: se poate ca si oamenii decenti din interiorul sistemului sa se fi saturat de aceste mizerii?! Multumesc, anonimule! 
P.S.2: ne-au luat de prosti! Au facut spectacol desecretizand protocolul din 2009 care era deja abrogat!

Fotografia postată de Darius Valcov.

Iata reactia purtatorului de cuvant al SRI Ovidiu Marincea :

 

Aș vrea să răspund aici la câteva întrebări legitime ale mass-media legate de două protocoale semnate de SRI în decembrie 2016.
1. De ce s-au semnat cele doua protocoale?

Prin OUG nr.6/2016 s-a prevazut ca stabilirea condițiilor concrete de acces la sistemele tehnice ale Centrului Tehnic de Interceptare al organelor judiciare se realizează prin protocoale de cooperare încheiate de Serviciul Român de Informații cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea, în condițiile art. 57 alin. (2) din Codul de procedură penală, organe de cercetare penală speciale.
În aplicarea acestei dispozitii legale, au fost încheiate cele două acte (protocoale)

2. De ce unul este secret si unul nesecret? De ce este încă în vigoare cel nesecret?

Protocolul neclasificat reglementează modalitatea tehnică prin care organele de cercetare penală au acces la infrastructura tehnică a Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor, motiv pentru care s-a impus menținerea în vigoare a acestuia, fapt despre care a fost informată și Comisia Parlamentară de Control cu ocazia audierilor domnului Director al SRI în cadrul acestui organism.

Protocolul clasificat reglementa modalitatea prin care, în exercitarea atribuțiilor ce ne revin în domeniul prevenirii și combaterii terorismului și al infracțiunilor la adresa securității naționale, Serviciul cooperează cu Ministerul Public, fapt ce a impus clasificarea acestuia. Protocolul menționat a fost denunțat pe 28 februarie 2017, nu se mai aplică, dar și-a păstrat caracterul de document clasificat.

3. De ce face SRI cercetare penală specială?

Organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală numai în condițiile art. 55 alin. (5) și (6), din Codul de Procedură Penală. SRI poate face, potrivit Legii, cercetare penală specială în cazul infracțiunilor la adresa securității naționale prevăzute la titlul X din Codul penal și infracțiunilor de terorism, din dispoziția procurorului, (în cazul nostru, procurorul DIICOT) prin punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.”
De ce? În cazul infracțiunilor grave la adresa securității naționale, SRI are expertiza necesară, personalul pregătit și posibilițățile tehnice de a preveni și contracara aceste amenințări. În cadrul SRI există cei mai buni experți în limbi și dialecte rare, de exemplu, cei mai buni experți în contraspionaj, personal pregătit în acest sens care cunoaște modus operandi al spionilor, are cazuistică și expertiză relevante și este în măsură să desfășoare aceste activități.

4. Știa Comisia Parlamentară de control despre existența acestor protocoale?

Da, Comisia a fost înștiințată de menținerea în vigoare a protocolului neclasificat și de denunțarea celui clasificat.

 

9 COMMENTS

 1. Unui condamnat la închisoare in prima instanță la 8 ani de închisoare cine îl informează, cine îi dă documente de la parchet și de la SRI? Pușcăriașii care sunt și miniștrii au acces ilegal la informații de siguranță națională?

 2. parafrazind chestia cu “precum in cer asa si pe pamint” se poate spune “precum la ei asa si la noi”. Diferenta e ca daca la ei Trump nu face parte din caracatita (de aici si impeachment-ul) la noi face.

  Pentru cei curiosi sa afle, cit de cit, cum e organizata si cum functioneaza caracatita:
  https://youtu.be/b1juk3SrYhw

 3. Tot mai multe tari pun inainte de orice interesul national si nu se mai lasa asmutite impotriva Moscovei. Doar noi, ca niste catelusi de companie, latram, inept, printre ostrete!
  Va veni si ziua cind ne vom uita lung, ca milogul in traista, si asta fiindca din istorie nu invatam nimic!
  Tot asa ne purtam si la sfirsitul WW2: nu ne lasa fratii nostri, americanii, in ghearele Moscovei!
  Asa a si fost 🙂 Doar ca, pentru moment ( adica doar vreo 45 de anisori negri, CUMPLIT DE NEGRI), din mici motive strategice / tactice / geopolitice / de oportunitate / etc etc, am devenit moneda de schimb!
  Dar daca Trump bate palma, miine, cu Tzarul, din aceleasi motive insirate mai sus, noi ce facem?
  Nu mai vinturati aiurea acel punct 5 din tratatul NATO, el nu obliga pe nimeni LA NIMIC!
  Art.5: ” …va sprijini Partea sau Partile atacate
  prin efectuarea imediat, individual sau de comun acord cu celelalte Parti, A ORICAREI ACTIUNI PE CARE O CONSIDERA NECESARA…”

  Pe rusi nu-i muta nimeni de pe harta, si (sper ca) nici pe noi. asa ca raminem aici, pe veci, sa ne spalam pe cap cu ei!
  Se tot bate moneda, prosteste, pe gestul miresei de a-i face acea plecaciune …”Tzarului” Si nu e decit o traditie populara prin care mireasa ii arata nasului respectul cuvenit, conform datinilor strabune. La noi mireasa saruta mina nasului. Ce intelegem noi de-aici, copii?
  Faptul ca se respecta niste traditii populare de sute sau mii de ani, a devenit suspect?
  Sigur, exista destule lucruri de care putem vorbi, si care chiar au o relevanta. Dar sa amestecam, inept, traditiile cu (geo)politica…

 4. In esenta se face teoria chibritului, in timp ce lucruri si fapte extrem de importante se intampla si-si asteapta de urgenta rezolvarea. Prea putin ma intereseaza ca-i “secret” sau “nesecret” cel mai important este ca Legea sa fie respectata. Este sau nu este ?

 5. Liviu si Darius, doi baieti crescuti in pepiniera PD, au plecat de acolo cu lectia invatata, tupeu, smecherie de mahala, razbunatori-chitrosi si neaparat mincinosi de inalt rang. Exact “calitatile” care l-au tinut 10 ani la Cotroceni pe un alt derbedeu, din aceeasi pepiniera. Acum Liviu si Darius sunt frecventabili in opinia unor televiziuni care le sorb cuvintele avand grija sa nu le tresara nici un muschi al fetzei care i-ar putea deranja pe ei, noii oameni de bine, protectorii infractorilor, nu mai avem dreapta si stanga, conservator si liberali, avem un curent pro si altul contra politicienilor corupti. Eu fac parte din cel de-al doilea, normal, pe mine ma tot fura derbedeii. Altii, multi mai saraci si mai oropsiti ca mine le tin partea infractorilor pt ca le-a spus lor Televizorul ca sunt nevinovati, ca asa e la moda, functioneaza prezumtia. Si in anii in care prezumtia tot functioneaza ei fura in continuare si risipesc in favoarea lor pt ca acum si-au dat si legi care sa-i fereasca de justitie. Cam astea sunt coordonatele. Vedeti cum arata tara, ce fel de oameni au ramas in ea si care anume au plecat, care-s perspectivele, cum ne priveste lumea din jur, asta in timp ce ei se tot dezvolta ca nu ia nimen pauza de masa sa se uite la noi cat de ineficienti si cat de Dorei suntem in toate domeniile si nu sunt semne ca ne-am mai putea reveni, cel putin cu baietii si fetele de acum ca de la ei doi a plecat discutia, de dansele n-am amintit dar pe scurt.. JALE MAXIMA. Sa nu uit, merita precizat, Liviu &Dariu$ sunt deja o data condamnati penal definitiv. Asta ca sa avem tabloul complet.

 6. Sa vad cum mai convinge cineva acum ca nu sunt toti mana in mana ca pe vremea lui Base/Kovesi/Ghita/Ponta/Dragnea.

  Nu m-ar mira ca intr-o zi sa apara un act de coabitare Iohannis-Dragnea precum au avut Base si Ponta.

 7. Ba “panaramelor”, nu cumva tot voi si ma refer la absolut toti perindatii in guvern si parlament, sunteti vinovati de toate aceste mizerii? Daca erati oameni seriosi, va tineati de treaba zinic,nu doar cand va aminteati ca trebuiesc facute legi! Voi v-ati scurtat programul de lucru dand sansa tacit celorlalti sa faca exact ce vor! Sa ne amintim ce se spunea sau facea si cand se aproba legile! Ati uita ca introduceati diferite actiuni verbal,le negati apoi,dupa cateva luni, aparea legile sau ordonantele! Avem exemplu concret si nu e unic: pentru 42 sau 68 scaunari inclusiv biciclistul nr1 al tarii,ratacitul relaxat, le-ati marit indemnizatia fara baza legala, apoi dupa 3-4-5 luni de zile, ati si legat zat propria ilegalitate! Da, era pe timpul izmanarului cu arul vopsit,cel care avu invitat multi sfinti inclusiv sfanta icoana pe care destui o pupati, in propria-i sufragerie! Si exemplele pot continua! Alt exemplu: facultati din care ies enorm de multi absolventi cu diplome nerecunoscute de stat sau absolventi de studii fara studii cu dione recunoscute de stat! Inca o magarie oribila: initial in legea pensiilor acum cativa ani, ati mentionat ca studiile din facultati la zi,doar studiile la zi si studentul nu s-a angajat nicaieri, anii sunt adaugati la calculul pensiei, ce sa vezi,dupa cativa ani ati anulat acest punct! Acum ati dat liber la adaugarea anilor de facultate la pensie,probabil ca aveti copii absolventi si vreti sa le asigurati un nivel de trai la batranete mult mai bun,dar pana acum, de ce v-ati batut joc de cetateni?! Hotarati-va odata, dati dovada de seriozitate si nu mai bolmojiti legislatia!

 8. Asta e protocolul de pe site!

  Auzi la el, “lasat pe prag”! Cat tupeu are Darius “spaga prin cimitere” Valcov asta!

Leave a Reply