Circa 630.000 de persoane au intrat ilegal în Europa de la începutul anului, a afirmat Fabrice Leggeri, director executiv al Agenției europene de supraveghere a frontierelor Frontex, într-un interviu acordat grupului de presă francez Ebra.

‘Am înregistrat aproximativ 630.000 de treceri ilegale de frontiere până la sfârșitul lunii septembrie’, a indicat Leggeri, vorbind despre ‘criza migratorie fără precedent în Europa după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial’, în acest interviu apărut luni în cotidienele Dernieres nouvelles d’Alsace și Alsace din estul Franței.

O dată cu apropierea sesiunii Consiliului Europei din 15-16 octombrie, el pledează astfel pentru cooperare europeană, pentru că ‘statele membre trebuie să înțeleagă că, în loc să desfășoare sute de polițiști la frontierele lor naționale, ar fi mai util să-i trimită la frontiera exterioară. Adevărata frontieră a Franței este la Ventimiglia, dar și în Lampedusa, la Lesbos, la Melilla…’

‘Dacă fiecare stat gestionează criza în colțul său, fără să se coordoneze cu vecinii, fluxurile de migranți nu vor înceta să treacă dintr-o țară în alta, în detrimentul tuturor’, a avertizat șeful Frontex.

Exprimându-și satisfacția pentru dublarea efectivelor Frontex prevăzută în Grecia, care în prezent are un efectiv sub o sută de persoane, el afirmă că,’dacă aveam o mie sau două mii de grăniceri europeni pentru a ajuta autoritățile grecești, faptul ar fi avut un efect spectaculos asupra crizei la această frontieră’.

În timp ce europenii discută despre înființarea unor centre de triere în Grecia și Italia pentru a primi migranții la sosirea lor în Europa și pentru a evalua dacă au sau nu dreptul la azil, Leggeri subliniază că, ‘în medie, doar 39% din deciziile de extrădare sunt executate efectiv’, în special din cauza refuzului țărilor de origine de a-și reprimi propriii cetățeni.

‘Să fim realiști: dacă vrem să putem retrimite migranții aflați în neregulă spre țările lor de origine, trebuie locuri de cazare, în special în hotspot-uri’, afirmă el.

În timp ce Frontex a închiriat 39 de avioane anul trecut pentru a retrimite migranți acasă, Leggeri estimează un obiectiv mai ambițios pentru 2015: ‘Va trebui să atingem numărul de 60 de avioane pentru a-i returna pe migranții ilegali până la sfârșitul anului’.

Întrebat despre înființarea unui corp european de grăniceri, așa cum invocase președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șeful Frontex avertizează că un astfel de corp ‘nu poate fi constituit pe termen mediu și obiectivul este de a fi eficient rapid’.

‘Trebuie să se meargă spre o gestionare mai integrată a frontierelor, o rețea europeană de supraveghere după modelul Frontex. Și să se ia în calcul o capacitate de acțiune autonomă în unele cazuri: de exemplu, ca Frontex să poată interveni într-o criză, fără să aștepte ca statul vizat să i-o ceară’, a spus el.

‘Presiunea migratorie este o provocare de durată lungă’, chiar dacă ‘va trebui, până într-un an, să reușim să controlăm afluxul brutal, fără precedent, căruia îi facem față’, a avertizat Leggeri, adăugând că nu vede posibilă ‘o soluție pe termen scurt în Siria și în Cornul Africii’.

8 COMMENTS

 1. Daca au intrat ilegal trebuie pedepsiti, nu? Totusi, se pare, doar cativa dintre ei primesc pedeapsa de a fi repartizati in Romania.
  Atunci cand esti in ilegalitate in mod normal nu trebuie sa te astepti la bine insa in cazul refugiatilor, statele ce-i primesc, trebuie sa le asigure traiul … bizar !

 2. 630000 de imigranti din care doar 30-35% sirieni,deci indreptatiti sa ceara azil politic.asta este echitatea vestului”civilizat”european.inainte sa intram in ue,noi romanii daca doream sa mergem in vest aveam nevoie de chemari de la persoane din tara respectiva,de vize ,de stat la cozi pe la ambasade.daca nu le aveai si indrazneai sa mergi te impachetau si te trimiteau acasa.ani de zile nu ne-au primit in schengen ca vezi doamne noi cu bulgarii nu avem granitele securizate.se pare ca le-am securizat asa bine ca imigrantii aleg sa intre in europa prin grecia ,italia,ungaria,tari membre schengen si care logic ar trebui sa aiba granite sigure.mi-e o scarba de uniunea asta europeana si de toti handicapatii care o conduc!

 3. …. . “La sfârşitul lunii august s-a pus în mişcare puhoiul, circa un million de refugiaţi din Orientul Mijlciu şi nordul Africii. Din analizele ONU circa 70% dintre refugiaţi sunt bărbaţi tineri, restul fiind copii şi femei. Şeful Frontlex a arătat într-o conferinţă de presă că au fost prinşi sau interceptaţi luptători ISIS printre ei, unii dintre ei au fost arestaţi la graniţa bulgară sau ungară. Dar grosul islamiştilor au intrat fără probleme în U.E.
  Specialiştii şi agenţii de securitate interesaţi de viitorul Europei au observat că refugiaţii musulmani sunt foarte bine organizaţi şi obraznici, nu par oameni care fug de război şi înfometaţi, pentru că ei aruncă mâncarea primită. Ei sunt împărţiţi în grupuri de câte zece
  oameni, care au un lider, care-i coordonează prin telefoanele mobile smartphone.
  La cincizeci de oameni au un comandant care le transmite prin şefii de grupă instrucţiunile în limba arabă. Se poate observa la Budapesta, cum “refugiaţii” musulmani intră ordonat şi coordonaţi în autobuze şi ascultă comenzile şefilor lor. Atunci, când
  coboară din autobuze toţi citesc pe smartphonuri comenzile în limba arabă. Ei
  toţi, parcă sunt înţeleşi, vor să ajungă în Germania … “

  • lasa-i sa ajunga in germania si sa vezi in cateva luni “focuri de artificii” in “motorul” uniunii europene.noi romanii avem niste vorbe intelepte:nu te lega la cap daca nu te doare sau nu-l lasa pe dracu sa moara si nu te va lasa el sa traiesti.daca intra celule teroriste isis in ue sunt sigur ca nu vin la noi.suntem atat de amarati ca nici teroristii nu strica bombele pe noi. la noi daca e sa vina vor veni chiar refugiati necajiti care fug din calea razboiului si ar alege pana si romania sau bulgaria numai sa ramana in viata.

Leave a Reply