6 iunie 1944. D Day. Acum 75 de ani, o uriasa armata aliata debarca in Normandia, pentru a invinge definitiv nazismul.

Ceremoniile au inceput miercuri in Portsmouth, Marea Britanie si vor continua joi in Normandia, Franta.

Operatiunea Overlord a insemnat cea mai mare operatiune militara din istorie : peste 6000 de nave pe mare, peste 160.000 de militari, 13.000 aeronave. S-au inregistrat 9000 de morti si alte mii de raniti. Dar Europa a fost eliberata pentru totdeauna de nazism, iar Hitler a fost invins cu aceasta contributie aliata esentiala, in care americanii si britanicii au reprezentat coloana vertebrala.

https://www.army.mil/d-day/

In Romania se sarbatoreste azi Ziua Eroilor.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

Mausoleul de la Marasesti


3 COMMENTS

  1. la data aia, Romania era aliata Germaniei; atunci, ca si acum, suntem de partea gresita a istoriei.

    ceremonia si spectacolul de ieri au fost deopotriva emotionante, profunde, maiestuoase, perfect spre genial gindite si realizate (ceva tipic British). As zice ca asa ceva merita (si trebuie) urmarit complet:
    https://youtu.be/K2DxT1TKURM

    pe la noi, lumea e ocupata cu pigmeii cotidieni ai asa-zise politici… oameni mici, vremuri mici, tara mica, cucerita, invinsa, fara viitor.

  2. Nici un lant nu ingradeste accesul intr-un CIMITIR SFANT in ROMANIA!Candelele trebuie aprinse!Intra in civilizatie ala de la CJ!Nu instiga,nu mai merge cu latratul inutil!l

Leave a Reply