Cozonacii tradiţionali româneşti sunt apreciaţi nu doar pe piaţa internă ci şi peste graniţele ţării, patiserii români livrând în aproape toate colţurile lumii în jur de 10% din producţia estimată la aproximativ 7 – 7,5 milioane de bucăţi în această perioadă a Sărbătorilor Pascale.

‘Se menţine şi anul acesta ritmul de producţie şi consum ca şi în 2015. Ieşim în această perioadă cu aproximativ 7 – 7,5 milioane de cozonaci de toate tipurile şi de toate gramajele, astfel încât orice persoană să îşi poată permite să cumpere în această perioadă. Preţurile sunt neschimbate faţă de anul trecut, încep de la 5 lei pentru cozonacul simplu şi ajung până la 40 – 50 de lei pe kilogram, în funcţie de gramaj şi umplutură’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

Acesta a spus că nu doar românii apreciază cozonacul tradiţional ci şi străinii, pentru că mai bine de 750.000 de cozonaci ajung în această perioadă în afara ţării.

‘Exportul merge foarte bine pentru că aproape 10% din producţie merge în afară şi nu doar în zonele unde sunt comunităţi de români, respectiv Italia sau Spania, ci şi în Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA’, a precizat Popescu.

Un alt produs tradiţional consumat mai ales în această perioadă este pasca, însă patiserii au adaptat-o gusturilor tot mai sofisticate ale românilor, ieşind pe piaţa nu doar cu tradiţionala pască cu brânză şi stafide, ci şi cu pasca umplută cu cremă de ciocolată sau de portocale.

‘Facem mai multe produse şi mai diverse decât anul trecut, nu doar pasca tradiţională cu brânză şi stafide ci şi pască cu cremă de ciocolată sau de portocale. Avem o cerere tot mai mare pe cozonacii tradiţionali realizaţi pe reţete consacrate, dar acestea nu pot face faţă consumului. Însă, tot ce aducem pe piaţă sunt produse care respectă procesul tehnologic şi reţeta de fabricaţie, fie că sunt făcuţi tradiţional, fie industrial, în aşa fel încât să oferim produse foarte bune populaţiei’, a explicat şeful ROMPAN.

Potrivit sursei citate, la ora actuală există peste 70 de reţete tradiţionale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de reţete este în continuare foarte mare.

În ceea ce priveşte importurile de astfel de produse, patiserii români afirmă că nu se tem de concurenţa cozonacilor din afară,  deoarece acestea reprezintă doar 5% din consum.
‘Importurile nu ne fac concurenţă sunt doar la nivel de protocol. Eu consider că mai mult de 80% dintre români vor cozonaci româneşti pentru că preferă gustul şi aroma produselor tradiţionale’, a adăugat Popescu.

ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile industriei. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi. În industria de panificaţie lucrează peste 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi

3 COMMENTS

  1. Bine ca mai avem ce exporta, asa ca sa se oftice dl. Sarbanescu, iar daca tot il invita d-na Grecu nu-l mai suparati, mai ales dl. Ursu.

    • Vă rog să rămâneţi în aşteptare! Poate ia domnul Tolontan o mostră să facă analize şi scăpăm şi de grija asta!

Leave a Reply