Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că eventuala construire a unui gard la granița româno-ungară nu desparte cele două țări, el nefiind destinat cetățenilor europeni, ci migranților care intenționează să treacă clandestin frontiera verde.
“În principiu, gardul și tot ce înseamnă gard simbolistic nu are o conotație pozitivă în această regiune, nu numai pentru noi, pentru nimeni din fostul bloc comunist. Dar nu pot să nu țin cont de contextul actual. Această soluție nu desparte România de Ungaria, nu este împotriva românilor, nu este împotriva ungurilor, nu este împotriva cetățenilor europeni, pentru că noi nici până acum nu am circulat prin granița verde clandestin și nici în continuare nu vom circula.
Cei cu cetățenie europeană vor circula așa cum au circulat și nu li se va îngrădi libertatea de circulație prin acest gard. Acest gard oprește sau încearcă să oprească un val de migranți, pe cei care intră ilegal într-un stat european și cam atât. Deci este o soluție individuală, care arată încă o dată că UE nu are o strategie, nu este pregătită.
A fost luată absolut pe neașteptate de acest val de migranți cu toate că se știa că în Turcia sunt în jur de două milioane de refugiați în tabere, că au pornit încă de la primăvară spre Europa, dar totuși UE nu a fost pregătită”, a afirmat liderul UDMR, miercuri, la Palatul Parlamentului.
Referindu-se la afirmațiile oficialilor din Guvernele de la București și Budapesta, Kelemen Hunor a susținut că este necesară “o abordare calmă, nefiind un subiect de răfuială”.
“Trebuie o abordare mai calmă și nu trebuie să ne isterizăm. Nu vreau să comentez răfuiala, eu zic că inutilă, mai ales pe un subiect care nu ar trebui să fie un subiect de discuții în acești termeni între două state, fiindcă dacă am fi foarte sinceri și ne-am trezi noi, românii, cu 40-50.000 de migranți de la o zi la alta la granița noastră … Pun și eu o întrebare, dacă suntem pregătiți. Nu suntem pregătiți.
Din acest punct de vedere, mai multă reticență și mai mult echilibru ar trebui. Dar nu pot să mă bag eu cine, ce declară, unde, cum se trezește, se trezește bine, mai puțin bine. Deci, nu așteptați comentarii de la mine. Dar, eu consider că nu este un subiect, o temă care merită și care ar trebui să ne ducă spre astfel de declarații, indiferent din ce parte vin. Nu este pentru mine un subiect de răfuială, nu trebuie să se iubească cele două guverne și politicienii din fruntea celor două guverne, dar nici nu cred că este un subiect de răfuială”, a adăugat Kelemen Hunor.
Președintele UDMR a afirmat că acest gard “va împinge” ruta migranților către Croația, către Slovenia și nu către România. “Pe de altă parte, poate sună ușor cinic, dar acest gard, această soluție va împinge traseul, ruta migranților către Croația, către Slovenia și nu către România.
Într-un fel, vrând-nevrând, ne ajută și pe noi, fiindcă altfel ne trezeam și s-ar putea să ne trezim și în aceste condiții la granița dintre Serbia și România cu mii și mii de migranți. Știu că nu este o abordare lipsită de cinism, dar, dacă nu suntem sinceri în aceste condiții, atunci sigur că vom veni și vom căuta argumente și pretexte pentru fel de fel de acuzații, pentru lupte absolut inutile, pe un subiect care nu ar trebui să ne despartă, fiindcă este până la urmă o problemă atât pentru unguri, cât și pentru români, austrieci, pentru statele membre UE”, a spus el.
Kelemen Hunor a pledat pentru găsirea unor soluții în domeniul securității la nivelul UE. “Eu sunt convins că soluțiile individuale pe termen mediu și lung nu vor rezolva această problemă. Se pune în discuție dacă suntem capabili să apărăm granițele externe ale UE, dacă putem asigura securitatea cetățenilor europeni și multe întrebări care trebuie la un moment dat puse în discuție, inclusiv dacă avem nevoie de mai multă Europă sau mai puțină Europă.
Eu cred că avem nevoie de mult mai multă Europă, cel puțin în domeniul securității, în domeniul apărării granițelor externe. (…) Ați văzut că și Germania până nu au ajuns acolo 50-60.000 de refugiați a zis să vină cât mai mulți. Când au ajuns acolo, nici ei nu erau pregătiți, cu toate că Germania este un stat extrem de bine organizat și nu au reușit și nu reușesc să gestioneze o astfel de intrare masivă în țară. De aceea, eu cred că nu ăsta ar trebui să fie subiectul pe care să avem polemici care nu au până la urmă nicio finalitate dincolo de o răfuială, zic eu inutilă”, a declarat liderul UDMR citat de Agerpres.
”hai să dăm mînă cu mînă, profităm doar împreună” cam aşa e cu ei.
Ce sa spuna si el, in schimb n-am inteles aceasta inflamare a tuturor responsabililor de la Bucuresti asa ca la un semn impotriva statului ungar care n-are ce face cu sarma si intinde la greu sarma pe malul Tisei.
E o situatie delicata pe care am subliniat-o spunand si intreband ce ne-am face noi daca am fi in situatia ungurilor si cum am gestiona situatia. Din cat am vazut la tv au disparut ca prin minune toti copii, maturii si-au ramas aruncatorii de pietre si alte obiecte contondente, baieti bine caditi, energici si foarte tineri.
In tot acest timp trupe americane si turcesti ocupa pozitii in Siria.
Hunor, asemeni multor membri UDMR, nu actioneaza in calitate de maghiar, ci in calitate de politician. Trebuie sa intelegem ca exista extrem de multi etnici maghiari care nu impartasesc pozitia ori ideile bulangiilor din UDMR. La fel cum nu foarte multi romani nu- i plac pe idiotii din politica romaneasca