Inainte sa vorbim despre unificare sau curentul pro-romanesc de peste Prut, sa vedem care e realitatea pe teren…
Partidele de stânga proruse ar obține o victorie clară în cazul în care ar avea loc alegeri anticipate duminica viitoare în Republica Moldova, iar opt partide au șanse reale să acceadă în viitorul parlament de la Chișinău, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS Axa, citat miercuri de Radio Chișinău si preluat de Agerpres.
Conform rezultatelor acestui sondaj, Partidul Nostru (prorus, de stânga), al controversatului primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, este creditat cu cele mai multe opțiuni de vot — 22,8% — el fiind urmat de Partidul Socialist al lui Igor Dodon, care militează la fel ca Usatîi pentru strângerea relațiilor cu Rusia, cu 20,8 % din opțiuni. Urmează la o distanță apreciabilă Partidul Popular European al fostului premier proeuropean Iurie Leancă și Partidul Comuniștilor, cu câte 9,9% din opțiunile de vot; Partidul Liberal, cu 9,3%, Partidul Liberal Democrat — 7,3%; Platforma civică ‘Demnitate și Adevăr’ — 7% și Partidul Democrat—6,9%.
Miliardarul Renato Usatîi și liderul socialiștilor moldoveni Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației din Republica Moldova, potrivit aceluiași sondaj.
Renato Usatîi întruchipează romantismul lumii interlope, iar socialiștii se promovează drept cel mai mare partid de opoziție, consideră expertul moldovean Corneliu Ciurea, de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ‘Viitorul’ din Chișinău, comentând rezultatele sondajului CBS-AXA la un post de televiziune local.
‘Renato Usatîi reprezintă modelul politicienilor proveniți din lumea interlopă din anii 90. Nu este vorba doar de o nostalgie, ci de o speranță. Nu zic că Renato Usatîi este membru al lumii interlope. Dar el a spus că o să vină și o să-i pună la respect pe cei de la guvernare. Iar oamenii și-au pus speranțele în el’, a explicat expertul, citat de portalul IPN.
În ceea ce îi privește pe socialiști, Corneliu Ciurea crede că aceștia au reușit să-și creeze imaginea celui mai puternic partid de opoziție din Republica Moldova, dar nu crede că alianța dintre Usatîi și Dodon este de lungă durată.
Referindu-se la scăderea dramatică în sondaje a Partidului Liberal Democrat și Partidului Democrat, care împreună cu liberalii formează alianța de la guvernare la Chișinău, expertul citat consideră că situația nu este atât de gravă, deși imaginea acestor două partide a avut de suferit foarte mult din cauza situației din sistemul bancar.
‘Practica a arătat că în realitate aceste partide câștigau mai multe sufragii decât pronosticau sondajele. În cazul alegerilor anticipate, aceste două partide vor pune în funcție resursele de care dispun și vor recupera din imaginea pierdută’, s-a arătat încrezător Corneliu Ciurea.
În opinia sa, nou-creatul Partid Popular European al lui Iurie Leancă are șanse reale să fie propulsat în alegeri. ‘Iurie Leancă se află pe scaunul de rezervă. Oamenii așteaptă ca la conducere să vină o persoană curată și onestă ca să-i salveze. Dacă nu va veni acel cineva, atunci acest segment de electorat ar putea vota pentru partidul lui Leancă’, opinează el.
Protestele antiguvernamentale începute la 6 septembrie continuă în Republica Moldova, extinzându-se de la Chișinău la periferie, relatează Jurnaltv.md. Vechile partide politice, considerate ‘corupte’, nu se mai bucură de încredere, iar cele recent apărute practică un discurs populist. Unii experți invocă ‘un proces de prăbușire a statului’, anticipând o criză politică și economică profundă în perspectivă.