Scriitorul si publicistul Radu Călin Cristea a făcut-o analiza a momentului pentru DC News.
===================

Demisia Premierului Victor Ponta închide un ciclu din politica românească. Se încheie o guvernare de stînga ce a adus progres economic și un anume calm social prin multe măsuri de dreapta. Politic vorbind, demisia lui Ponta a fost grăbită de varianta imorală a conviețuirii cu UNPR. Poate că dacă, acum cîteva zile, Oprea și, îndeosebi, Piedone – imediat după sinistrul de la “Colectiv”, alegeau calea demisiei de onoare, nemulțumirea tulbure a unei părți a cetățenilor n-ar fi atins punctul critic al identificării țapului ispășitor. Așa funcționează psihologia maselor de la G. Le Bon încoace.

Demisia lui Ponta a deschis supapa ce va elibera tensiunea socială produsă de o enormă diversitate de probleme. Mi-aș fi dorit să înțeleg mai clar dacă, în cazul dat, “capul lui Moțoc” corespunde cu capul lui Ponta. Mă îndoiesc. Teamă mi-e mai ales de turbulența brută a unor tineri ce se înrolează inconștient, dar frenetic, în mase de manevră ce pot fi ațîțate de la o scînteie, ca bureții de la “Colectiv”.

Nu (doar) demisia lui Ponta a cerut strada, ci un sistem antisistem, radierea actualei clase politice, bulversări radicale în societate. Totul – în regim de extremă urgență. Se vorbește cu înflăcărare revoluționară despre „generația facebook” care ar fi înțeles nevoia de schimbare a societății. Să fim serioși. Nu mă simt deloc încurajat să pariez cu ochii închiși pe această generație care, pe cît am apucat s-o cunosc, trăiește mai mult într-o realitate paralelă, iar solidarizările ei atît de spectaculoase nu sunt decît suma unor acute singurătăți personale. Să nu vorbim, așadar, vorbe.

Alegeri anticipate? Ar schimba pe cine cu cine? Alegerile sunt fotografia unui moment din istoria societății, iar clasa politică este produsul unei anumite culturi democratice. Cu greu pot fi grăbite sau încetinite aceste ritmuri ale naturii sociale. În niciun caz – acum – prin anticiparea alegerilor. Ar ieși același lucru, altfel coafat. Ne-am mai fript o dată cu votul uninominal. Vrem să transformăm iarăși electoratul într-un poligon de încercare a ideilor din capul politicienilor?

Victor Ponta nu pleacă de la Guvern pentru că niște sute de exaltați se indignau marți seara, la Brașov, din cauza nesimțirii lui Piedone de la București. Ponta pleacă pentru că, acum, i se pare onorabil să procedeze astfel. Poate că același simț al onoarei putea să-i dea ghes cu prilejuri mai potrivite. A ales să se întîmple acum. Cariera sa politică se va reseta și Victor Ponta va putea reveni în politica mare în cîțiva ani. Cifrele seci ale statisticilor oficiale europene, ale agențiilor internaționale de rating, ale instituțiilor financiare occidentale arată că Ponta a condus trei ani de zile un executiv ce lasă principalii indicatori economico-financiari la cote bune. Renunțarea lui Ponta la șefia PSD și, iată, a Guvernului sunt deciziile sale. Au surprins cam pe toată lumea, unii le-au socotit pripite, alții – chiar injuste față de electoratul care a investit în el începînd din anii de glorie ai USL. Rămîn alegerile sale și doar timpul ne va lămuri cît au fost de inspirate și oportune. Restul e politică. Adică demagogie. Populism și fățărnicie. Sună ceasul războinicilor de după război.

Mi-e frică de un singur lucru: ca sufletele copiilor morți la “Colectiv” să nu fie invocate ca muniție în jocurile politice. Ar fi maxima impertinență de care am fi capabili. Cineva, Președintele Iohannis, a făcut deja un pas în această direcție afirmînd că “a fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie (a lui Ponta, n.m.) să se întîmple”. E una din cele mai oribile fraze pe care le-am citit vreodată în politica românească. Încă mai sper că Președintele nu a înțeles ce a spus.

27 COMMENTS

    • Cam slaba analiza…asa se vrea savanta…
      Auzi : Demisia lui Ponta a deschis supapa ce va elibera tensiunea socială produsă de o enormă diversitate de probleme.
      Presiunea e de la dna si sri nu de la oamenii care au vazut salarii crescute si o crestere economica. Se elibereaza Klaus si coldea or sa-si vada guvernul lor. Iar Kovesi poate fi numita iar la anul cand I se termina mandatul. Asta era presiunea lor.

      Sau “Ponta pleacă pentru că, acum, i se pare onorabil să procedeze astfel.”

      Ponta pleaca pentru s-a SATURAT de acest popor smintit, pt ca astia de la servicii au manipulat zeci de mii de idioti , pentru ca are dosar fabricat , pentru ca psd nu mai are nicio putere si sta blocat, anihilat de dna si sri cu Dragnea si Oprea zombie gata sa-l slujeasca pe Klaus de frica sa nu ajunga la beci.
      Ponta pleaca pentru ca astia sunt in stare de razboi civil in nebunia lor dupa putere.
      Ponta pleaca pentru ca l-au terminat. Desigur e vina lui, nu a dat batalia cand avea 70% in spate si a dat cheile de la casa lui Codrutza.

    • Dictatura asociatilor asa zis civile, nu democratia in care respectarea votului cetatenilor e litera de lege. 50.000 de facebuci furiosi iesiti in strada nu-i reprezinta cei 18.000.000 de cetateni cu drept de vot din tara asta. Facebucii fara creier provocati cu abilitate de SRI sa iasa in strada pentru a juca rolul minerilor din 13-15 Iunie. Mai ramane ca la ordinul lui Joha Klaus acestia sa se organizeze in unitati de asalt care sa-i impuna prin forta batelor guvernul propriu mult dorit de micul furher de Dambovita, guvernul mafiotilor liberali la Palatul Victoriei, cu satanista Gorghiu pe post de clanta vorbitoare si buldogul Blaga pe post de tucalar catarati cu voie buna pe cadavrele tinerilor inconstienti ce s-au strans in gaura de sobolani de la clubul Colectiv ca sa moara ca prostii din nevoia stringenta ca toate acestea sa se intample. Traiasca serviciile secrete ce se lafaie pe miliarde de euro anual in frunte cu gen. Coldea sarac si el de nu are dupa ce bea un pahar de apa seara inainte de culcare

  1. PNL a inaintat ipoteza anticipatelor uitand ca acestea s-ar organiza tot pe vechea lege cu uninominal deci o catastrofa.in alte conditii ar fi fost o solutie daca nu aparea acesta revolta in strada pe care multi se chinuie sa o discrediteze.Organizarea strazii intr-un partid care ar urma sa participe la alegeri ar fi o solutie dar am mai avut PAC-ul care a esuat sa nu uitam FSN-ul care a zdrobit pe termen lung imaginea Romaniei si a produs exact aceasta clasa politica atat de contestabila.Cred ca cei din strada ar trebui preluati in actualele partide functie de valoarea lor de varsta si de proiectele pe care le propun sa li se asigure doua treimi din locurile eligibile pe listele partidelor ce au sanse reale sa intre in viitorul Parlament ei urmand sa dea premierul si viitorii lideri politici val partidelor parlamentare.Trebuie facut ceva,acest monopol otravit de azi trebuie neaparat spart la viitoarele alegeri.

    • Legea alegerilor parlamentare
      Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Legea este in vigoare legea cu uninominalui este practic abrogata .Vezi cazurile alegerilor presedintilor de consili judetene care sant alesi azi cu votul consilierilor ,deja am impresia unele consili judetene si-au ales presedinti dupa legea noua fara nici o problema desi legea a fost promulgata prin mai sau iunie.Comisia de la venetia da o recomandare un cod de bune practici ca legile electorale sa aiba efect peste un an ca cei de la putere sa nu faca abuzuri sa schimbe regulile jocului in prag de elegeri dupa cum le convine lor. Nu este scrisa in constitutie aceasta prevedere .O lege in vigoare se aplica PUNCT restul este doar o gargara politica pentru a pacali cetateni.

  2. “a fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie (a lui Ponta, n.m.) să se întîmple”.

    Joshannis stie bine ce a spus. Urmeaza o smecherie basista. Acum este momentul perfect(Ponta este istorie) zice el. Este ALT moment(dupa cele ratate) de incercare sa aduca GUVERNUL MEU. Numai ca STRADA, probabil, ii va da peste cap dorinta: “nu PSD, nu PNL, nu alte partide”, cer manifestantii.
    Acum PNL-PDL si Joshannis joaca o carte importanta, smecheria cu “alegerile anticipate”, planuite de Gorghiu-Quintus-Blaga. Ori, alegerile anticipate ce ar aduce ? : o pacaleala pentru manifestanti si ar ajunge PNL+UDMR+ minoritati pentru formarea GUVERNULUI MEU. Ceea ce STRADA nu ar mai accepta !

  3. Romanii au muncit pe branci sa stabilizeze economia Romaniei. NU Ponta !
    Ponta vrea sa culeaga laurii prin manipulari!
    Romania e pe pilot automat asa cum a lasat-o Boc.
    Ponta este interesat doar de acoperirea coruptilor lui din partid
    PSD nu o sa mai guverneze niciodata ! Iti dau in scris asta. Pentru ca l-a pus pe Iliescu presedinte de onoare!

    • Asa a sopus si Ion Diaconescu in `96, cand a castigat CDR alegerile, PSD(PSDR atunci) o sa mai ajunga la guvernare peste 20 de ani.
      Probabil din `96 pana in 2000 au trecut acei 2 de ani.

    • Iar ai sarit cu o imbecilitate.ROMANII AU MUNCIT PE BRANCI SI IN ALTE EPOCI,DAR IN EPOCA SA, PONTA A STAVILIT CORUPTIA,FURTURILE,EVAZIUNEA A CURATAT CAPUSELE.De acolo au venit bani de mariri de pensii si salarii, de dezvoltare si finalizare a unor proiecte pornite si lasate balta de scursurile basiste,ETC.Dar CE SA PRICEPI TU CARE ESTI PROSTITA DE PROPAGANDA LUI IOHANNIS si guiti impotriva celui mai bun Prim Ministru SI ACUM DUPA CE A DEMISIONAT.

  4. Presedintele chiar nu intelege ce spune.conform propriilor declaratii este ETNIC GERMAN.nu vorbeste rar ptr.ca este un ardelean tipic.nu.el traduce totul in minte din germana in romana.si eu cand plec afara la munca procedez in acelasi mod.formulez propozitia in minte si apoi o traduc in engleza sau italiana.si inevitabil vorbesc rar.ptr.el limba materna nu este romana ci germana.

  5. iar am auzit retardeala cu “sa ne conduca oameni din popor, nu astia!”… “astia” fiind adusi de pe alte planete nu de aceeasi manelisti retardati de 25 de ani incoace… si televiziunile ii pupa-n fund ca sa nu-si piarda audienta… e bine, bai…

  6. Radule poti sa i trazmiti lui mircea badea si lui ciutacu ca cei din strada nu sant obligati sa- i reprezinte pe ei .Maine ar fi culmea sa vina si piedone, ponta si oprea sa se planga ,ca cei din strada nu i reprezinta .Normal ca nu va reprezinta acesti cetateni din strada cand voi ati fost in tabara lui ponta de ani de zile.Daca nu le convin unele nume gen chirila sau despot sant liberi acesti 2 mari oameni de televiziune sa mearga ei la cotroceni sau la cat e bucurestiul de mare au dreptul sa iasa si ei in strada sa isi faca partide sa candideze sa se reprezinte singuri sau sa reprezinte ei pe cei care le impartasesc ideile si convingerile sociale si politice.Totusi e cam mult sa faci ani de zile propaganda pro ponta si psd si acum sa te superi ca cetateni care l-au scos in suturi pe ponta din guvern nu te reprezinta si pe tine.

    • Ce ati scos voi,CETATENII S.R.IOHANNISTI in suturi bai gaoace?.Ala nu a vrut sa isi foloseasca autoritatea legala pe pielea voastra si atat. A plecat satul de idioti ca tine si iohannis, iar inapoi nu mai vine nici daca-l pune tara asta REGE.

  7. M-am nascut in 1991 deci, judecand strict dupa criteriul de varsta, sunt colega de generatie cu protestatarii (si nu prostestantii, cum zicea domnul reprezentant al studentilor) din ultimele zile. Am crescut cu totii in Romania democratica, am fost scoliti de acelasi sistem de educatie si totusi, desi am incercat, nu reusesc sa rezonez deloc cu masele de oameni de varsta mea care striga in Piata Universitatii. Ma uit de o saptamana la televizor si vad tineri urland “Vrem schimbare”…fara sa aiba habar ce vor sa schimbe si cu ce. Cand li se pune un microfon in fata nu sunt in stare sa lege doua fraze coerente si vorbesc de toti de parca s-ar fi interzis vocalele. Am vazut un banner pe care scria “Romania <>”. Lasand la o parte greseala de scriere si mergand la continut, sa se trezeasca Romania din ce? Poate din starea de ignoranta si superficialitate in care se scalda o tara intreaga, inclusiv acesti tineri care nu stiu ce inseamna democratia, care nu inteleg cum functioneaza un stat civilizat, care urla ca parlamentul e inutil si ca nu ne trebuie partide politice. Inteleg ca multi sunt nemultumiti si frustrati, dar care e rostul discursului anarhist din piata? De ce sa ai senzatia ca solutia e dinamitarea sistemului (de guvernamant, nu “acel” sistem)? Poate ar trebuie sa reactioneze la abuzuri, sa reactioneze cand le este furat votul sau cand li se taie salariile, ca sa schimbe oamenii, nu institutiile. Eu stiu, poate ei au dreptate si eu nu inteleg. Oricum ar fi, simt ca nu mai fac parte din generatia mea.

    • Io cred ca te-ai nascut prin anii 70 si vrei sa pari mai tanara 🙂
      Nu vezi ca generatiei tale ii place dictatura? What’s wrong with you?

      Auzi <>
      Adica tu vrei ca roamnii sa reactioneze ca orice alt popor normal la cap? Nuuu noi asteptam 20 de ani si pe urma vrem peste noapte niste oameni ideali care sa ne rezolve problemele pe care le-am acceptat atata vreme indolenti.

  8. a schimba pe cine cu cine?
    nu am pretentii nici de analist.nici de scriitor,dar bunul simt si ratiunea ma indeamna sa imi pun intrebarea:Oare ce calitati ar trebnui sa aiba un prim ministru technocrat independent.Si imi dau raspunsurile:
    1.sa nu fi facut politica nici inainte nici dupa revolutie.
    2. sa aiba o completa independenta financiara.
    3. sa aiba o capacitate manageriala dovedita
    4. sa fie opersonalitate recunoscuta intern si international
    Probanil ca mai sunt si altele pe langa acestea.
    Acum gandindu-ma la viata publica nu gasesc o persoana mai apropiata de acest profil decat
    Dl Ion Tiriac.
    Presupun ca a fost curtat de toate partidele politice ,si a refuzat dar eu cred ca daca oamenii,romanii ar solicita un govern technocrat condus de Ion Tiriac,un guvern care sa aiba nu sprijin politic ,ci un sprijin popular,cred ca ar accepta aceasta onoare
    Ce parere aveti?

    • depinde ce conexiuni are in zona serviciilor si ce prieteni are la “Marea Poarta” (USA)… independent in adevaratul sens al cuvantului nu va fi nici un leader din Romania acestor ani…

  9. eu m-am referit la independent din punct de vedere financiar.Nu cred ca la averea pe care,si la varsta pe care o are o are ar fi o persoana care sa poata fi cumparata.
    capacitatea manageriala nu cred ca poate fi contestata si nici recunoasterea
    In plus cred ca are si ”nebunia ” pozitiva de a lua deciziile pe care le considera corecte.Nu cred ca ar putea fi manipulat.
    despre prieteni,oare cine ar putea avea mai multi?Si ma refer de prieteni care sa te respecte

Leave a Reply