România a intrat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare după primele trei trimestre din 2015, exporturile avansând cu 7,6% față de perioada corespunzătoare din 2014, până la 4,2 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 4,16 miliarde euro, un plus de 17,3%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, furnizate la solicitarea AGERPRES.
“Excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare din primele nouă luni ale anului 2015 a fost de 31,1 milioane de euro, în scădere puternică față nivelul de 349,6 milioane de euro înregistrat în aceeași perioadă din 2014. România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 4,2 miliarde de euro, cu 297,1 milioane de euro mai mult față de perioada corespunzătoare din 2014, iar importurile, în sumă de 4,16 miliarde de euro, au crescut în ritm mai intens, depășind cu 615,6 milioane de euro valoarea consemnată în primele nouă luni din 2014”, arată MADR.
Livrările externe de porumb și țigarete, care au generat o treime din încasările din exporturile de produse agroalimentare, s-au majorat cu 331,3 milioane de euro (total export 725,5 milioane euro) și respectiv, cu 174,3 milioane de euro (total export 673,9 milioane euro). Cantitatea totală de porumb exportată în primele 9 luni a crescut de 2,5 ori față de aceeași perioadă din 2014, până la 3,86 milioane de tone, iar cea de țigarete de 1,2 ori, totalizând 37.800 tone.
Potrivit datelor MADR, venituri suplimentare față de realizările primelor nouă luni din 2014 s-au mai obținut la exportul de orz (+41,6 milioane de euro), ulei de floarea-soarelui (+19,8 milioane euro), carne de ovine sau caprine (+14,5 milioane euro), carne de pasăre (+11,1 milioane euro), ciocolată (+9,2 milioane euro), brânzeturi (+5,5 milioane euro) și ape minerale care conțin zahăr (+4,2 milioane euro).
Raportat la primele nouă luni din 2014, volumul exporturilor de grâu a scăzut cu 1,423 milioane tone (total export 2,58 milioane tone, comparativ cu 4,4 milioane tone în 2014, iar încasările s-au diminuat cu 260,7 milioane de euro. Au regresat, de asemenea, exporturile de semințe de rapiță (-53 milioane de euro), semințe de floarea-soarelui (—24,8 milioane euro), animale vii din specia ovine sau caprine (-15,5 milioane euro), animale vii din specia bovine (-14,8 milioane euro) și carne de porc (-2,9 milioane de euro).
În ceea ce privește importurile, acestea s-au majorat la cea mai mare parte a grupelor de produse agroalimentare, în principal la porumb (+182,9 milioane euro, reprezentând importuri în vederea reexportului), orz (+41,6 milioane euro), tutun brut (+39,7 milioane euro), zahăr (+31 milioane euro), banane (+29,8 milioane euro), cafea (+24,9 milioane euro), produse de brutărie-patiserie (+23 milioane euro), ciocolată (+19,7 milioane euro), citrice (+13,2 milioane euro), preparate alimentare (+10 milioane euro) și ape minerale care conțin zahăr (+9,5 milioane euro). A scăzut importul de animale vii din specia porcine (-23,1 milioane euro), grâu (-6 milioane euro), precum și de lapte și smântână (-0,9 milioane euro), pe fondul scăderii prețului materiei prime, cantitatea importată fiind mai mare cu 14.900 tone.
Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul agroalimentar al României. Astfel, în primele nouă luni din anul 2015, livrările de produse agroalimentare către această destinație au avut o pondere valorică de 63%, iar achizițiile din statele membre au deținut o pondere de 80,8%.
E ok cît de cît. Dar se poate mai mult şi mai bine(nu metoda transportatori-maşini-plimbate-staţionate, la fel cu citricele:plimbare-staţionare-etichetare-import în24-48 de ore, ştiu din surse sigure prin februarie-martie anul ăsta). Cît despre grîne: pasul sigur l-a făcut Ponta cînd a fost în Arabia Saudită(cam aşa ceva) am scris atunci întrun comentariu(reluarea importurilor de grîne de arabi, grîul este baza tradiţiei lor şi de cel puţin 400 sau 4 mii de ani legăturile cu România pe asta au fost bazate: calitatea grîului românesc şi preţul sînt net superioare faţă de alte zone şi ţări). Nu e nicio laudă !
P.S. Radu: mai pune şi emisiunile tale pe site. Vreau să mai aud şi ceea ce spui tu ca jurnalist, ca om de televiziune. Sincer, emisiunile înregistrate la tine şi Dana le ascult cu mare drag mai ales cînd simt puterea de a-şi spune punctul de vedere un jurnalist ca tine şi chiar Răzvan Dumitrescu, Mircea Badea, deşi îl aud live la radio zu, sau băiatul de la Lumea Justiţiei. Sînteţi cîţiva oameni care îi ascult cu mare plăcere pentru că ştiu ce înseamnă respect, onoare şi demnitate!
Vezi ca tocmai la graul ala de care ai auzit tu ca l-a dus Ponta la arabi a scazut exportul!!! Sau l-a dat Ponta la arabi la negru?
tu eşti conştient de ceea ce scrii? Am scris eu că Ponta a dus grîul la arabi? Am scris eu că Ponta a dat grîul la negru la arabi?
Ce căpuş şi ce creier sec!
PS.nu mai băga cuvinte în gura altora. Pastrează-le pentru tine. Eu ştiu încă ca scriu.
“Cît despre grîne: pasul sigur l-a făcut Ponta cînd a fost în Arabia Saudită(cam aşa ceva) am scris atunci întrun comentariu(reluarea importurilor de grîne de arabi, grîul este baza tradiţiei lor şi de cel puţin 400 sau 4 mii de ani legăturile cu România pe asta au fost bazate: calitatea grîului românesc şi preţul sînt net superioare faţă de alte zone şi ţări). Nu e nicio laudă !” Citeste dracu ce ai scris caci intre ghilimele este citat din postarea ta.
Am găsit pe site um articol: ”Atentat terorist dejucat în Indonezia. Atacul era programat de Anul Nou”
http://www.antena3.ro/externe/atentat-terorist-dejucat-indonezia-330795.html
Degeaba se aruncă aşazişii terorişti în Indonezia, controlul în ţara lor e aproape ca în Elveţia şi nimeni nu poate să facă o mişcare. Doar cutremurele fac ravagii dar depinde de zonă. În Jakarta nimeni nu are şanse de a face ceva rău. Poliţia dotată cu aparatură de ultimă generaţie e permanent pe străzi şi în plus, e inima ţării unde locuiesc marii conducători ! La fel şi în Cairo: zona cea mai păzită e a marilor conducători, deşi Cairo e un oraş cît e România cu zeci de mii de locuitori şi au zone tot în Cairo unde nu pătrunde poilţia din cauza bătăilor şi omorurilor(mulţi poliţişti au fost bătuţi sau ucişi). Sudan: are partea de sud şi nord unde sărăcia şi infracţiunile sînt la cote alarmante, partea sau zona de mijloc a ţării e raiul de pe pămînt, marii capi bogaţi care au castele au palate dar sînt păziţi clipă de clipă. Marii capi din Sudanul de mijloc(zona ţării păzită) iarna locuiesc în Sudan şi restul anotimpurilor locuiesc în alte ţări unde au ditamai viloaiele: Germania, Franţa, Olanda, America, Marea Britanie şi nu numai.(puteţi să vă informaţi şi o să vă convingeţi de realitate)
Nu cumva in Indonezia au aruncat teroristii islamisti un hotel in aer acum 2-3 ani? Foarte multi australieni au murit atunci si nu de la cutremur ci de la bomba.
:))) depinde de zona în care s-a întîmplat.
Pai hai sa iti spun si zonele:
Iulie 2009 – Hotel Marriott Jakarta. E cumva locul despre care spui tu ca este cel mai sigur de pe planeta?
Aprilie 2015 – Intalnire organizata de crestini in Jakarta – printre raniti si 5 romani. Iar locul cel mai sigur de pe planeta.
Mai vrei? Mai sunt si in Bali si in alte zone dar majoritatea actelor teroriste au fost in capitala. Pana si un atentat planificat impotriva presedintelui.
Mulţumesc pentru emisiune Radu! Mulţumesc pentru prezenţa în platoul emisiunii a omului demn de respect onorabil dl. Diaconu! Nu am avut ocazia să-l întîlnesc nici în perioada cînd am reuşit să convingem oamenii pentru susţinerea acestui om(sugestia pentru a-şi face pagină de facebook, apoi corespondenţa prin orice mijloace în forţă şi cît mai rapid posibil pentru semnături de susţinere. nu mi-e ruşine să recunosc susţinerea în forţă). Felicitări şi multă rezistenţă plus sănătate multă! Creierul şi omenia încă mai funcţionează la acest demnitar onorabil!
Mulţumesc, încă odată !
Un semn îmbucurător agricultura României îşi revine, s-o ţinem tot aşa şi să-i încurajăm pe fermierii români.
Felicitari din nou guvernului Ponta !
Pasteraza felicitarile pentru la anul cand printre altele va trebui sa plateasti si impozitele pe casa, teren si masina conform superbului cod fiscal. Daca ai asa ceva.
Sa i multumim dl ciocos pentru ca a reusit aceasta performanta, dar si mai mult sa le multumin tinerilor frumosi si liberi pentru dl ciocos!
Asta pentru ca au aflat si romanii ce otravuri baga in ei cumparand marfa din afara tarii si n-au mai consumat astfel importurile au scazut
Felicitari Antena 3 , felicitari Punctului de intalnire, felicitari participantilor de la Sinteza zilei si felicitari Guvernului PONTA , multa sanatate la toti . Trebuie sa fim mai atenti la calitatea importurilor , avem produse multe care nu au ce cauta pe piata noastra ( se importa en gros , se exporta ce este superior cakitativ si ramane in tara produse de slaba calitate ) Craciun fericit si an nou cu noi sperante.