Tuesday, December 24, 2024
3.9 C
Bucharest

“NATO este alături de un aliat precum Romania”

Organizația Tratatului Nord-Atlantic este alături de România și apreciază faptul că aceasta găzduiește sistemul antirachetă de la Deveselu, a declarat luni reprezentantul permanent al SUA la NATO, ambasadorul Douglas Lute, într-o teleconferință organizată înaintea reuniunii miniștrilor Apărării de la Bruxelles, scrie Agerpres.

“Când un aliat precum România este de acord să găzduiască o bază precum cea de la Deveselu, națiunea gazdă își asumă responsabilități. România și le-a asumat. Dar și Alianța își asumă responsabilități. Dacă există acțiuni din partea oricărui stat care ar ataca nu doar Deveselu (n.r. baza), orice alt aspect al suveranității României, așteptați-vă ca Alianța să ia măsuri defensive. Nu pot intra în detaliile acestor măsuri pentru că nu există, în acest moment, o amenințare de un anumit tip. (…) A fi membru NATO înseamnă că, atunci când ești atacat din afară, NATO este alături de tine. NATO este alături de România și apreciem faptul că România găzduiește această bază”, a spus oficialul american.

Precizările acestuia au venit în contextul recentelor declarații ale președintelui rus Vladimir Putin, care a considerat că baza de la Deveselu este o amenințare la adresa țării sale.

Totodată, în timpul conferinței, Lute a subliniat că nu se pune problema sistării dialogului cu Rusia.

“Poate că nu găsim în Rusia un partener strategic așa cum am crezut că vom avea. Acceptăm asta. Dar asta nu înseamnă că trebuie să închidem dialogul. (…) E important să ținem deschise canalele de comunicare și dialog, pentru că avem interese comune, (…) sunt teme ale comunității internaționale în care un dialog cu Rusia ar putea fi fructuos”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, oficialii NATO iau în considerare acțiunile clare și nu retorica. “Nu vedem retorica rusă ori declarațiile Rusiei ca fiind definitive. (…) Când vedem acțiunile Rusiei, precum cele din Crimeea, exercițiile militare (…) — acestea sunt lucrurile la care ne uităm, acestea sunt lucrurile pe care le putem evalua. (…) Retorica e interesantă, dar ne uităm la acțiuni și la capacități”, a arătat acesta.

Marți și miercuri are loc reuniunea miniștrilor Apărării din statele aliate la sediul NATO din Bruxelles.

Desfășurată cu trei săptămâni înainte de Summit-ul NATO de la Varșovia, reuniunea are ca obiectiv principal pregătirea deciziilor ce urmează să fie adoptate de șefii de stat și de guvern cu privire la principalele teme ale Summit-ului, dintre care de interes particular pentru România sunt postura de descurajare și apărare, prezența aliată pe flancul estic și angajamentul NATO în Afganistan.

De asemenea, împreună cu reprezentanții UE, ai Finlandei și Suediei, vor fi abordate problematici de interes comun, precum îmbunătățirea cooperării NATO — UE și creșterea contribuției Alianței la efortul comunității internaționale de proiectare a stabilității, cu accent pe dezvoltarea capabilităților partenerilor.

Miniștrii Apărării vor analiza progresele realizate de Ucraina în implementarea reformelor din domeniul securității și apărării și vor agrea Pachetul Cuprinzător de Asistență (CAP) pentru Ucraina, în vederea andorsării acestuia de către șefii de stat și de guvern la Varșovia.

Mai mult, a adăugat Lute, va exista și o informare privind participarea financiară a țărilor aliate, în contextul în care, în urma Summit-ului NATO din Țara Galilor, în 2014, s-a stabilit ca toate țările membre NATO să aloce, în decurs de 10 ani, 2% din PIB pentru apărare. Până în prezent, doar cinci state membre NATO au atins această țintă.

=====================

NATO va desfășura patru batalioane ‘robuste’ în cele trei state baltice și în Polonia, ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, a anunțat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la Bruxelles, transmite AFP.

‘Vom conveni să desfășurăm, prin rotație, patru batalioane multinaționale robuste în țările baltice și în Polonia. Acest lucru va trimite un semnal clar că NATO este pregătit să apere toate statele aliate’ în caz de agresiune externă, a declarat Stoltenberg, prezentând programul reuniunii miniștrilor apărării ai țărilor membre, ce va avea loc marți și miercuri la sediul Alianței.

Decizia privind trimiterea de trupe în flancul estic al NATO, gest considerat de Moscova drept unul de sfidare, va fi adoptată marți de cei 28 de miniștri ai apărării. Detaliile referitoare la ‘dimensiunea, întinderea și componența’ acestor batalioane vor fi puse la punct ulterior.

Această desfășurare va completa o serie de măsuri adoptate la începutul crizei ucrainene, în primăvara lui 2014, vizând creșterea capacității de reacție a armatelor aliate și susținerea statelor membre care au graniță cu Rusia.

‘Nu poate exista nicio îndoială asupra faptului că ceea ce am făcut noi este un răspuns la acțiunile Rusiei în Crimeea și în Ucraina’, a adăugat secretarul general.

‘Înainte de aceste acțiuni, nu se punea problema să se discute despre o prezență militară de genul celei pe care o vom avea de acum încolo’ în țările baltice și în Polonia, a subliniat el în aceeași conferință de presă.

Potrivit lui Stoltenberg, ‘apărarea noastră și forța noastră de descurajare nu se bazează exclusiv pe patru batalioane’, acestea făcând ‘parte dintr-o schimbare mult mai profundă a poziției noastre, ca răspuns la provocările cu care ne confruntăm’.

Desfășurarea acestor trupe și toate detaliile operaționale urmează să fie aprobate de șefii de stat și de guvern din țările Alianței, la summitul ce va avea loc în zilele de 8 și 9 iulie, la Varșovia.

====================

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, va participa, în zilele de 14 și 15 iunie, la reuniunea miniștrilor Apărării din statele NATO, care se desfășoară la sediul alianței din Bruxelles, informează MApN.

Potrivit unui comunicat de presă remis, luni, AGERPRES, reuniunea se desfășoară cu trei săptămâni înainte de Summitul NATO de la Varșovia și are ca obiectiv principal pregătirea deciziilor ce urmează să fie adoptate de șefii de stat și de guvern. Dintre aceste teme, adaugă sursa citată, de interes particular pentru România sunt postura de descurajare și apărare, prezența aliată pe flancul estic și angajamentul NATO în Afganistan.

“Miniștrii Apărării vor discuta și agrea modalitățile de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare, cu reliefarea măsurilor specifice prezenței aliate înaintate pentru întregul flanc estic al NATO, implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO (RAP), precum și apărării cibernetice, asigurării resurselor bugetare necesare apărării și dezvoltării capabilităților de apărare”, precizează MApN.

În cadrul reuniunii, împreună cu reprezentanții UE, vor fi abordate problematici de interes comun, precum îmbunătățirea cooperării NATO — UE și creșterea contribuției alianței la efortul comunității internaționale de proiectare a stabilității, cu accent pe dezvoltarea capabilităților partenerilor.

“În a doua zi, miniștrii Apărării vor analiza progresele realizate de Ucraina în implementarea reformelor din domeniul securității și apărării și vor agrea Pachetul Cuprinzător de Asistență (CAP) pentru Ucraina, în vederea andosării acestuia de către șefii de stat și de guvern la Varșovia. Pe parcursul celor două zile, ministrul român al Apărării are programate o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia și Ucraina, în care vor fi abordate teme specifice viitorului Summit și cooperarea în domeniul apărării”, se mai arată în comunicatul citat.

 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img