Europarlamentarul Mircea Diaconu la Punctul de intalnire, Antena 3 :
“Marile state europene au un fel de orgoliu, transformat în frustrare, de mari contributori: noi dăm bani mulți la Uniunea Europeană, care se împart la toată lumea. Și pentru că în fiecare dintre aceste țări există și crește din ce în ce mai mult, în spațiul public, un fel de anti-europenism bazat pe argumente de acest tip, fiecare încearcă să facă presiuni asupra Comisiei Europene ca să își ia înapoi banii necheltuiți.
Și atunci, probabil, Comisia face tot felul de eforturi, mai mult sau mai puțin vizibile, să creeze frâne, dopuri, în accesarea acestor fonduri și în folosirea lor. Sunt discuții ale unor parlamentari din marile state europene care propun să se facă bugete anuale și nu pentru perioade mari, cum este 2014-2020, ci pentru fiecare an, astfel încât banii necheltuiți în fiecare an să poată fi luați înapoi.
Discutăm despre o masă, la care de o parte stă România, care are și ea problemele ei, de negociere cu Comisia, de termene, de derulări de mari proiecte, iar de cealaltă parte este Comisia Europeană. Bruxelles-ul nu e o entitate și o voce unică, acolo sunt toate părerile, e un spațiu politic de dezbatere.
În clipa în care din acel spațiu pleacă niște oameni și vin să reprezinte România, înseamnă că ei trec de partea aceasta a mesei. Cu o oprire de salariu și de încadrare de un an de zile și vin aici ca să negocieze. Cu cine? Cu exact cei la care o să se întoarcă, pentru ca după aceea să lucreze mai departe. Păi ăsta nu este un conflict de interese? Și teoretic, d-apoi practic? Și atunci apar frâne, neglijențe, uitări, neatenții, care ne-au adus la situația în care nivelul absorbției fondurilor europene este zero.
În clipa asta îmi pun problema dacă nu cumva oamenii aceștia – poate din instinct, nu că ar fi o chestiune organizată neapărat – acționează în felul ăsta, după care se vor întoarce de cealaltă parte a mesei.”