Invitată în emisiunea „Punctul de întâlnire” de la Antena 3, comisarul european Corina Crețu a vorbit despre atragerea de fonduri europene de care România dispune pentru autostrăzi și nu numai.

„Nu cred că o să am șansa ca și comisar european să inaugurez Sibiu-Pitești, care este cel mai avansat, proiect fanion, dar care încă se mai află în starea de fezabilitatea. Se încheie perioada de programare cu o cifră nesperat de mare pentru 2007-2013, aproape 90 absorbție, datorită proiectelor pe care le-am fazat și datorită faptului că am preluat toate creditele BEI, BERD și salariile funcționarilor celor care lucrează în administrația publică pe fondurile europene, numai ca să vină acești bani în România. (…) Din păcate, în domeniul transporturilor este țara care a terminat un exercițiu financiar cu cea mai mică rată de absorbție, am primit facturi la sfârșitul lunii martie pentru 2007-2013 și am primit facturi doar pentru 77% din suma alocată României pentru această perioadă. Au fost create peste 51 de mii de locuri de muncă, 3000 de drumuri reabilitate. Bulgaria e la jumătate. Pe de altă parte, avem probleme legate de capacitatea administrativă. Am pierdut un an de zile”, a declarat comisarul european Corina Crețu la Antena 3, în emisiunea Punctul de întâlnire, care susține că țara noastră are alocate 21 de miliarde de euro.

https://www.antena3.ro/externe/uniunea-europeana/cate-miliarde-de-euro-atragem-pentru-autostrazi-corina-cretu-romania-are-cea-mai-mica-rata-de-412305.html

„România nu a fost pregătită pentru absorbirea acestor fonduri europene încă din prima zi, așa cum a făcut Polonia, Spania, care au avut mii de persoane care au pregătit aceste proiecte. A lipsit această viziune strategică. Între 2007-2011, 4% absorbție. Foarte multe proiecte s-au făcut pe ultima de sută de metri doar de dragul de a se face. Doamna Sevil Shhaideh mi-a spus că vor depune facturi în valoare de două miliarde de euro. E o politică complicată, mai ales în domeniul transporturilor, a deșeurilor. (…) Legat de birocrație, a fost o formă a statului de a proteja banul european, dar e greșit să pornesti cu această suspiciune că toți vor să fure banul europeană. S-a înțeles că banul european e cel mai controlat. Este un nivel pe care UE se poate baza, faptul că această luptă împotriva corupției a descoperit foarte multe și cu fraude europene”

 

5 COMMENTS

  1. Daca luam afirmatia Corinei Cretu potrivit careia “Bulgaria e la jumatate” cu absortia fataza de noi si cu reabilitatrea drumurilor, SI o corelam cu informatia ca ai teritoriul si populatia cam de trei ori mai mici ca noi, ajungem la concluzia logica, pastrand proportiile si per om/mp de tzara, ca bulgaria e de fapt inaintea noastra.
    Bine, daca ne compar cu drumurile din Vatican, de ex, suntem zeii soselelor:))
    E foarte important sistemul de referinta, imi pare rau ca RT nu a fost pe faza. Sau a fost, nu acuz, poate e nepoliticos sa contrezi un comisar care acuza cu mainile curate:) un fleac, ne-a aburit:))

  2. “aproape 90 absorbție, datorită proiectelor pe care le-am fazat și datorită faptului că am preluat toate creditele BEI, BERD”

    Deci UE a platit toate hotiile din Romania, toate partiile pe noroi, telegondolele pe deal, terenurile de fotbal in panta, salile de sport si parcurile la sat, autostrazile surpate, programele pt rromi furate, subventiile pt porci etc. ?

    Nici nu ma mira ca ministerul Dezvoltarii al lui Dragnea are buget de 2-3 mai mare decat a avut Udrea. Si noi tot am intarziat proiectele proiectele mari de infrastructura si am dat programul software de licitatii UE, de subventii, de cadastrare lui Ghita ?

    Si culmea tupeului, PSD+ALDE continua sa critice UE.

  3. Dle Tudor, dracnea se lauda cu 899% crestere la absortia fondurilor ue. Acum vine cretu si spune ca suntem praf si pierdem miliarde. Pai cine minte, cine spune adevarul?

  4. Am urmarit-o pe d-na comisar Corina Cretu aseara la emisiunea Dvs. Constat cu amaraciune ca la 10 ani de la aderare Romania este in continuare nepregatita iar, dupa spusele d-nei comisar mai avem mult de asteptat pana se vor finaliza autostrazile obligatorii, acele faimoase coridoare pe care le tot intoarcem pe fata si pe dos, coloram harti si pe harti raman.
    Constat tot cu amaraciune ca unii se uita la emisiune si tot nu inteleg mare lucru, majoritatea fiind guvernati de ura si imposibilitatea de a gandi cu acuratete.

Leave a Reply