O descoperire senzationala a avut loc in Marea Britanie.
“Acest obiect bine conservat este singurul de acest tip și unul dintre singurele două fragmente care au supraviețuit din această carte medievală Caxton”, a declarat Delbecque. “Coala a fost lipită anterior în altă carte cu scopul nedemn de a-i întări cotorul. Înțelegem că a fost salvată de un bibliotecar de la Universitatea Cambridge în 1820, acesta neștiind că era o pagină originală Caxton”, a completat aceasta.
Despre ce descoperire este vorba?
Două pagini provenind de la una dintre primele cărți imprimate în Marea Britanie, din secolul al XV-lea, au fost descoperite la Universitatea Reading, informează The Independent și Daily Mail, citate de Agerpres
Paginile unui manual medieval de teologie, datate între 1476 și 1477, au fost găsite în arhivele universității de bibliotecara Erika Delbecque, responsabilă de colecțiile speciale, în timp ce cataloga mii de obiecte înfățișând istoria imprimării și a graficii.
Paginile au fost realizate de zețarul englez William Caxton și au fost evaluare la circa 100.000 de lire sterline.
Cu sute de ani în urmă, imprimarea era un proces costisitor și laborios. Materialele textile erau dizolvate în apă, iar mixtura era uscată în foi subțiri pe care se putea scrie, iar plăcile utilizate pentru vopsirea literelor erau înmuiate în urină.
Bibliotecara a declarat că a observat imediat corpul de literă specific, realizat cu cerneală neagră, marcajele roșii de la începuturile paragrafelor, care erau adăugate de obicei de mână după procesul de tipărire, acestea constituind dovada unei imprimări vechi, specifice pentru vestul Europei.
Scrise în latina medievală, paginile fac parte dintr-o carte intitulată “Sarum Ordinal”, care le explică preoților modul în care se organizează sărbătorile religioase.
Paginile ar fi intrat în posesia universității în 1997, la momentul achiziționării unei colecții în valoare de 70.000 de lire de la fostul tipograf John Lewis, iar obiectele valoroase au rămas în arhivă nedescoperite timp de două decenii, precizează sursa citată.
Cartea care conținea cele două pagini avea inițial circa 160 de pagini și a fost realizată în Westminster, înainte de Reformă. Ea își are rădăcinile în secolul al XI-lea când textul a fost cuprins într-un manuscris pentru episcopul de Salisbury.
Un singur fragment din această carte — opt pagini duble ale documentului — a supraviețuit până astăzi și se află la British Library din Londra. Acesta, alături de paginile de la Universitatea Reading, reprezintă descoperiri extrem de rare. Potrivit Catalogului de incunabule, mai există 79 de exemple de texte printate în Anglia între 1476 și 1477 din 18 lucrări diferite.
Paginile descoperite la Universitatea Reading vor fi expuse în cadrul departamentului de colecții speciale ale acestei instituții, la 30 mai.