Deficitul de 3% nu va fi depășit, a afirmat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, precizând că semnalele date în acest sens de Comisia Europeană sunt “profund incorecte”.
Întrebat dacă va exista un răspuns pe acest subiect din partea României, Dragnea a răspuns că “e posibil”.
“O să am o întâlnire chiar azi cu domnul Tăriceanu, o să discutăm și cu domnul prim-ministru, pentru că, din punctul meu de vedere, nu e corectă această abordare. Totuși, România este un stat membru cu drepturi depline, cifrele economice, indicatorii macro-economici arată foarte bine, în schimb tot primim tot felul de îngrijorări. De ce? Anul trecut a fost liniște și pace când România o luase în jos foarte tare”, a afirmat Dragnea.
Chestionat dacă acest răspuns va lua forma unei scrisori adresate CE, Dragnea a precizat: “O să vedem”.
El a adăugat că despre acest subiect poate vorbi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu fostul premier Dacian Cioloș. “Asta domnul Juncker poate să vorbească cu domnul Cioloș foarte bine, că se întâlnesc foarte des”, a spus Dragnea.
La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a comentat avertismentul transmis de Comisia Europeană referitor la o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen.
“Cred că ar fi mai bine să-i întrebați pe cei dinaintea Guvernului pe care-l conduc, pentru că se referă la ceea ce s-a întâmplat în anul 2016, când, cu toate că n-au existat mari investiții în România, cu toate că lucrurile au mers așa cum au mers și cum au văzut românii că au mers, (…) s-a ajuns la (…) un pic peste 3 pe deficit. Noi ne-am luat angajamentul că (…) vom menține aceste lucruri conform lucrurilor asumate împreună cu partenerii noștri din Comisia Europeană și ne vom ține de cuvânt”, a spus Grindeanu.
Și șeful Executivului a precizat că, anul trecut, a fost “liniște”.
“Anul trecut — liniște, o secundă, un moment n-am auzit, nici eu, nici românii (…) de aceste temeri legate de depășiri și uite că s-au depășit. (…) S-a depășit acest deficit fără a se întâmpla și, subliniez, fără a se întâmpla investiții majore, a începe proiecte majore în România și ăsta este un lucru extrem de grav”, a afirmat Grindeanu.