Rezultatele alegerilor din 2009 arată că este vorba despre o încercare de perpetuare a unui sistem de forță, de șantaj, a afirmat marți fostul candidat la prezidențialele din acel an, Mircea Geoană, în fața comisiei parlamentare de anchetă.

Geoană a calificat comisia parlamentară de anchetă ca fiind “un act de igienă democratică”.

“Am răspuns cu promptitudine invitației și solicitării dumneavoastră. Sunt conștient de constrângerile și obligațiile care revin oricărui cetățean care este chemat în fața Parlamentului pentru a clarifica adevărul și întregul adevăr care stă la dispoziția fiecăruia dintre noi, în speță în calitatea mea de protagonist — unul din protagoniștii alegerilor din 2009. Este regretabil că au trebuit sa treacă atât de mulți ani ca un astfel de demers să fie făcut. (…) Au trebuit să apară elemente circumstanțiale recente pentru a declanșa acest mecanism democratic. Consider că această comisie reprezintă mai mult decât un simplu gest politic sau de reparație istorică. Dincolo de persoane sau de politică, cred că este un act de igienă democratică și o investiție într-un viitor mai bun pentru România și pentru români”, a afirmat Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, “este evident că unul din virușii mai vechi” ai societății românești reconfirmă “dictonul mai vechi” — că puterea absolută corupe absolut — s-a aplicat din păcate și în 2009, acesta fiind un risc și pentru viitor.

“În opinia mea, și este o opinie în care elemente subiective și obiective se conjugă, cred că putem spune că există suspiciuni rezonabile pentru existența unor elemente constituite a unui efort deliberat și conjugat coordonat de la cel mai înalt nivel al statului român de influențare a alegerilor din 2009. Este vorba de o încercare de perpetuare a unui sistem de forță, de putere, de șantaj și corupție politică și economică, cu consecințe grave asupra stării generale a națiunii și a intereselor generale ale cetățenilor României. Acțiunea din 2009 a avut un caracter inter-instituțional și transpartinic, încolonând sub o comandă unică conducători obedienți, nu instituții în ansamblul lor, veleitari din politică, carieriști sau persoane șantajabile din zonele cheie ale sistemului politic și administrativ al țării. Vorbim de persoane și nu de instituții. (…) Mandatul 2009 — 2014 a fost imoral, antidemocratic și antinațional”, a susținut fostul președinte al PSD.

În opinia acestuia, ancheta comisiei parlamentare privește de fapt către viitor, scrie Agerpres.

Fostul şef al campaniei PSD pentru prezidenţialele din 2009, Viorel Hrebenciuc, a declarat si el, marţi, în comisia de anchetă, că este de părere că alegerile au fost fraudate, pentru că au fost secţii în care au votat peste 1.050 de persoane în 14 ore, ceea ce el consideră a fi imposibil. Întrebat de ce nu a fost contestat acest lucru la vremea încheierii proceselor verbale, Hrebenciuc a dat vina pe “oboseala” reprezentanţilor PSD din secţii.

 

13 COMMENTS

  • Da sistemul securisto-mafiot ce căuta în sufrageria izmanarului..? Îi asigurau lui Băşescu mandatu’ şi, desigur, consolidau “statul dă drept”.

 1. 1050 votanti in 14 ore inseamna 75 votanti pe ora intr-o sectie. Daca sectia are 5 cabine de vot inseamna 15 oameni pe ora la o cabina, fiecare stand 4 minute. Nu pare imposibil, tinand cont ca trebuia completat un singur buletin de vot cu doar doua pozitii.
  Altceva mi se pare insa aiurea: conform lui Hrebenciuc, cam cati trebuiau sa voteze la o sectie, 4 oameni in 8 ore? Adica trebuia sa fi fost facute 1.000.000 de sectii de votare?!
  Deci daca o sectie cu 5 cabine nu poate asigura votarea a 1000 de oameni, inseamna ca suntem idioti si prosti organizatori.

 2. Pentru ce este atat de importanta informatia cu cele 22.000 de telefoane securizate ? Ce-ar fi de clarificat aici ? Un mobil pentru fiecare sectie de votare pentru ca rezultatele votului sa fie centralizat cat mai rapid cu atat mai bine pentru ca sacii cu voturi sa nu mai fie “pierduti” pe drum ….Eu cred ca e o masura buna. Cat priveste tonul inchizitorial pe care l-a adoptat doamna Cataniciu cand se adresa celui de la PNL sa ne spuna dansa cum a fost traita acea noapte in PDL pentru ca era de acolo,de la portocalii,intr-o filiala importanta a PDL,cea de la Cluj,filiala lui Boc.Deci multa vorbaraie ca sa se dea senzatia ca e ceva serios,necesar.Sa aflam inca o data dupa 9 ani ca alegerile s-au fraudat..Bun,si ? Ce e de facut ? Mandatul s-a castigat prin frauda,s-a consumat,au coabitat,bine pa.Daca PSD statea pe ace sa afle ce si cum pai in 2011 cand aveau acea majoritate imensa si pe Basescu in functie o faceau atunci,il faceau de rahat in fata intregii lumi libere,ar fi fost un solid motiv pt demitere dar PSD a stat frumos in banca lui sa nu-si supere partenerul de coabitare.

 3. Vă doare doar în cot de urmări. De asta vă rotiţi la guvernare şi doar voi pe liste impuse?!
  Nu putem uita ”hărţuiala” puternică şi periculoasă la adresa d-lui Diaconu!

 4. În locul acestor tovarăși, venind vorba despre alegeri , mi-aș băga capul nu în nisip ca struțul, ci în…rahat! Din ’90 încoace votul Diasporei a fost și este obstrucționat , terfelit și batjocorit de către aceste năpârci neo-comuniste care nu-i destul că ciordesc pita românului de pe masă , ba îi ,,umflă” până și votul. La fel au procedat babacii lor în ’47, nimic nou sub soare. Mai fac și comisii, auzi…da’ o comisie care să vă judece pe voi, la grămadă , nu vreți?

 5. …asta cu numarul de votanti e fumata si expirata, este bomba – balon de sapun de presa… cand a castigat PSDul parlamentarele ultima data, numarul de votanti de afara a fost dublu peste tot… ce sa intelegem… a fraudat PSDul alegerile? Doamne fereste ! A dat doar ulei si faina…

 6. in timp ce sunteti inundati de non subiecte ca asta cu alegerile din 2009 avem asa :

  =====
  COALIȚIA PROSTIEI și HOȚIEI
  Coaliția PSD-ALDE tocmai a anulat cea mai mare parte a reformei în sănătate pe care o aducea OUG 79/2016!
  Coaliția lor și câteva televiziuni au vorbit mult despre condițiile din pușcării în ultimele luni.
  =====

  Știu că vine vara și pe la TV au fost aruncate non-subiecte precum „comisia de anachetă a alegerilor prezidențiale din 2009”, un show mediatic prost regizat, dar, între timp, „ei” lucrează:

  1. Ordonanța care ataca mafia defrișărilor ilegale, impunând amenzi uriașe pentru tăierile ilegale de pădure, tocmai a fost măcelărită. Amenzile au fost scăzute și de 10 ori față de prevederile inițiale. Liber la defrișat.

  2. Ordonanța care avea ca scop depolitizarea din spitale a fost practic anulată. Ieri, la Camera Deputaților, s-a dat din nou liber la clientelismul politic în spitale. Managerii de spitale pot fi membri de partid, deci numiți politic. În continuare, partidele vor putea parazita liniștite bugetul spitalelor.

  Pădurile și sănătatea. Doar în ultimele zile.
  ======
  Europa ne spune că vom ajunge datori vânduți (mulțumim Dragnea și Olguța Vasilescu!)

  =====

 7. Ce se vrea sa se demonstreze domnule Tudor cu circul asta dedicat anului 2009 îen? Nu mai bine se faceau comisii de ce dupa ce s-a investit in spitale miliarde de euro tot jalnic arata deoarece au fost pusi directori politici, CNAIR a papat zeci de miliarde de euro si tot nu avem autostrazi, comisii pentru privatizarea si devalizarea industriei, etc Circ finantat pe banii nostri si sustinut de televiziunile de partid si de stat ca sa nu vedem din nou furaciunile pesediste!

   • Hahaha…oare! Dragnea condamnatul impreuna cu tariceanu urmaritul penal vor spune si vor da verdictul la ce sustineti dumneavoastra? Nu ar trebui ca justitia sa dea verdictul? Idolii dumneavoastra sunt cumva judecatori? Dragnea are condamnare definitiva ca a furat un referendum si pe el il pupati in continuare ca pe un sfant. Sunteti extrem de subiectiv si necredibil. A furat basescu mai mult decat mafia pesedista prin ghita sebastian? A fugit basescu mai mult de justitie fata de mafia pesedista pe care ati aparat-o din toti rarunchii? Hai sa fim noi seriosi , dumneavoastra ramaneti sa faceti propaganda regimului mafiot pesedist!

Leave a Reply