Dupa o intalnire de 45 de minute la Casa Alba, presedintele Donald Trump a facut o declaratie istorica la conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele Klaus Iohannis :

“Sustin aplicarea Articolului 5 si Statele Unite sunt angaje deplin in solidaritatea membrilor NATO”.

Aceasta afirmatie era asteptata cu sufletul la gura in 29 de capitale ale tarilor membre NATO, mai ales dupa declaratiile ingrijoratoare ale lui Trump in timpul campaniei prezidentiale.

Dupa ce a ajuns la Casa Alba, presedintele american a mai nuantat afirmatiile din campanie, dar insuficient, considera specialistii.

La reuniunea sefilor de stat NATO de la Bruxelles, Trump era asteptat sa afirme clar angajamentul SUA pentru Articolul 5, chiar in momentul dezvelirii unui monument in sediul noului Cartier General. Trump nu a facut-o atunci si toata presa internationala a remarcat acest lucru, analistii au criticat atitudinea iar unii aliati si-au exprimat ingrijorarea.

Faptul ca Trump spune clar in prezenta lui Iohannis in Rose Garden ca SUA sunt angajate clar pentru Articolul 5 spulbera orice urma de indoiala privin angajamentul aliat al SUA in mandatul lui Trump.

Relatiile ciudate si neclare ale presedintelui SUA si ale unor apropiati ai sai cu Rusia au lasat loc unor speculatii solide privind influenta Moscovei asupra discursului si atitudinii noului presedinte american.

In timpul vizitei presedintelui Romaniei, aceste indoieli au fost spulberate.

Este, intr -adevar, un moment istoric.

https://www.antena3.ro/externe/primirea-oficiala-incepe-intalnirea-care-poate-schimba-soarta-romaniei-video-417584.html

https://www.antena3.ro/actualitate/radu-tudor-iohannis-a-reusit-sa-obtina-de-la-trump-o-afirmatie-care-pana-azi-nu-a-fost-spusa-de-417590.html


Președintele Iohannis a semnat în cartea de onoare, a avut convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele SUA și a susținut o declarație de presă comună cu omologul său american.

UPDATE 23.05 Iohannis: Toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia; este nevoie de dialog și de descurajare

Toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis, subliniind că este nevoie de dialog pentru a se ajunge la o soluție fezabilă.

“Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat ar trebui să te ducă către la a fi pregătit, așa că trebuie să fim foarte clari și foarte deschiși dacă vorbim despre Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte avem nevoie de ceea ce noi toți am decis la NATO — o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluție fezabilă”, a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, întrebat dacă acțiunile Rusiei ar trebui să creeze îngrijorare.

UPDATE ORA 22.56 Iohannis: Probabil vom avansa în chestiunea vizelor acordate românilor pentru a călători în SUA

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că cel mai probabil România și SUA vor avansa în ceea ce privește chestiunea vizelor acordate românilor pentru a călători în Statele Unite ale Americii.

Șeful statului a precizat că a menționat chestiunea vizelor pentru români în discuția cu omologul său american, Donald Trump, dar și în alte întâlniri cu oficiali din SUA.

“Am menționat acest aspect. L-am menționat și în timpul altor întâlniri, pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în Statele Unite. Tot mai mulți oameni vin din România în Statele Unite, unii vin ca turiști, unii vin pentru afaceri, iar cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajați. Problema vizelor ar putea fi important să o discutăm și probabil că vom avansa în această privință”, a spus Iohannis, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, susținută la Washington.

Și președintele Donald Trump a afirmat că “în mod cert” această chestiune va fi discutată.

“Nu am discutat, dar în mod cert vom discuta”, a declarat președintele SUA.

UPDATE ORA 22.55 Iohannis: NATO este cea mai puternică alianță de pe pământ; cheltuielile trebuie împărțite

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că i-a plăcut declarația omologului său american, Donald Trump, cu privire la împărțirea cheltuielilor în NATO, motivând că aceasta este cea mai puternică alianță de pe pământ și trebuie păstrată la fel.

“Am fost și eu la Bruxelles și m-am întâlnit cu președintele Trump. I-am ascultat discursul și mi-a plăcut, pentru că NATO se bazează pe valori. (…) Este o alianță militară, iar cheltuielile militare sunt complicate. Sunt necesari mulți bani, pentru că NATO este cea mai puternică alianță de pe pământ și vrem să o păstrăm așa. Trebuie să cheltuim bani pentru apărare și în momentul în care cheltui bani și ești într-o alianță înseamnă împărțirea cheltuielilor. Sunt total de acord cu domnul președinte în această privință. Unora le-a plăcut, multora nu le-a plăcut, dar aceasta este situația. Trebuie să facem asta. Nu este un scop în sine, ci trebuie să facem asta pentru a fi puternici și pentru a ne apăra națiunile”, a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă cu omologul său american, Donald Trump.

Președintele Donald Trump le-a statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice ”să contribuie corespunzător și să-și onoreze obligațiile financiare” față de Alianță, sugerând astfel, din nou, că țările europene contribuie prea puțin financiar în cadrul NATO și SUA prea mult. Trump a arătat că, în opinia sa, “nu este corect față de cetățenii și contribuabilii din Statele Unite”, adăugând că “23 dintre cele 28 națiuni membre” ale NATO “datorează sume mari de bani din anii trecuți”.

UPDATE ORA 22.44 Iohannis: Nu putem sta singuri pe Flancul estic, ne bazăm pe Parteneriatul cu SUA

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România se bazează pe Parteneriatul cu SUA în ceea ce privește Flancul estic.

“România este foarte conștientă că se află pe Flancul de est și ne bazăm puternic pe Parteneriatul dumneavoastră domnule Trump pentru că nu putem sta acolo fără SUA, nu putem fi singuri acolo. Pe de altă parte, Parteneriatul nostru are oportunități imense nu doar în chestiuni de siguranță, dar și de natură comercială, economică. De aceea este foarte important. România este membră a Uniunii Europene și cred că este în interesul ei și al dumneavoastră să fie un partener puternic pentru SUA”, a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump.

El a apreciat implicarea președintelui Trump în lupta împotriva terorismului.

“Implicarea dumneavoastră a determinat atât de multe națiuni să fie conștiente de faptul că trebuie să împărțim cheltuielile în interiorul NATO, de aceea România a decis — dacă nu mă înșel suntem prima țară în mandatul dumneavoastră — creșterea contribuției pentru apărare la 2%. O parte importantă din acest buget merge la achizițiile strategice și sper că vom găsi împreună metode pentru a folosi bine acești bani”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că relațiile româno-americane și legăturile transatlantice sunt vitale.

“Legătura transatlantică nu înseamnă doar diplomație politică, ci stă la baza civilizației noastre. Împreună vom face această legătură transatlantică mai puternică, mai bună. NATO și UE nu trebuie să concureze una împotriva celeilalte, ci trebuie să lucreze împreună de așa natură încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternic, să facă Europa mai puternică, să facă SUA mai puternice”, a punctat Iohannis.

El a arătat că întărirea Parteneriatului strategic va duce la un schimb comercial mai ridicat.

“Asta am discutat, asta ne dorim pentru că suntem responsabili nu doar pentru securitate, ci pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a conchis șeful statului.

UPDATE ORA 22.41 Donald Trump: Comey nu a demonstrat “complicitatea” cu Rusia, nici “obstruc?ionarea” justi?iei

UPDATE ORA 22.15 Donald Trump: Qatarul trebuie să înceteze imediat să finanțeze terorismul

UPDATE ORA 22.15 Președintele Donald Trump afirmă explicit angajamentul față de Articolul 5 al NATO

UPDATE ORA 22.14 Iohannis: Parteneriatul cu SUA trebuie să devină mai puternic; modelează România

Parteneriatul strategic dintre România și SUA trebuie să devină mai puternic, să definească relațiile bilaterale dintre cele două țări, a declarat președintele Klaus Iohannis, vineri, la conferința de presă cu omologul său american, Donald Trump.

“Sărbătorim 20 de ani de Parteneriat strategic. Anul acesta este important pentru ambele națiuni. Acest Parteneriat cu SUA modelează România cum este astăzi, solidă, cu o democrație solidă, cu o economie solidă și sustenabilă, cu o creștere economică puternică, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan, în Irak. Acest Parteneriat a contribuit la ceea ce România este astăzi. Acest Parteneriat a fost și este foarte important și cred că acest Parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină mai puternic, trebuie să definească relațiile noastre bilaterale, trebuie să contribuie la rezolvarea atât de multor probleme”, a spus șeful statului, la Washington.

UPDATE ORA 22.07 Întâlnire Trump-Iohannis: Președintele american apreciază rolul de lider al României în creșterea finanțării NATO




Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a apreciat vineri exemplul oferit de România celorlalte state membre NATO prin creșterea bugetului apărării de la 1,4% la peste 2% din PIB.

La conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea la vârf de la Casa Albă, Trump i-a mulțumit omologului său român pentru rolul său de lider.

Președintele SUA a reamintit și contribuția armată a României la lupta împotriva terorismului, inclusiv prin jertfa supremă a 31 de militari.

UPDATE ORA 21.34 Trump, la întâlnirea cu Iohannis: Un aliat de încredere; avem un Parteneriat măreț

Președintele american, Donald Trump, a apreciat, vineri, în debutul discuțiilor cu omologul său român, Klaus Iohannis, relația dintre SUA și România, catalogând drept “măreț” Parteneriatul dintre cele două țări.

“Este o onoare să vă avem aici, un aliat de încrede, o țară minunată, o relație excelentă”, a spus Donald Trump, la începutul întâlnirii cu Klaus Iohannis, în Biroul Oval.

La rândul său, președintele Iohannis s-a declarat onorat să se afle la Casa Albă.

“Este o mare plăcere și o onoare să mă aflu aici. Aștept cu nerăbdare să discutăm despre Parteneriatul nostru”, a spus șeful statului.

În context, Donald Trump a replicat: “Da, un Parteneriat măreț”.

Președintele Iohannis a ajuns la Casa Albă

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, vineri, la Casa Albă, unde se întâlnește cu omologul său american, Donald Trump.

Șeful statului va semna în cartea de onoare de la Casa Albă și va avea convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele american.

Ulterior, cei doi oficiali vor susține o declarație de presă comună.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis declara că întâlnirea cu președintele SUA, Donald Trump, va avea un impact pozitiv major asupra publicului din România, dar și asupra comunității românești din Statele Unite.

“Sunt fericit să pot împărtăși povestea noastră de succes președintelui Trump, vineri, când vom avea convorbiri la Casa Albă. Întâlnirea noastră va fi importantă nu numai la nivel politic, ci va avea un impact pozitiv major asupra publicului român de acasă, asupra comunității românești din SUA, asupra comunităților de afaceri din țările noastre și asupra tuturor celor care au depus eforturi (…) pentru a face relația noastră mai solidă”, a afirmat Iohannis, în cadrul dezbaterii ’20 Years After — The Relevance of the Romanian — U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context’, organizată de Heritage Foundation.

Administrația Prezidențială arăta, săptămâna trecută, că întrevederea celor doi înalți oficiali va fi un excelent prilej pentru discutarea perspectivelor de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia.

“Președintele Klaus Iohannis va aborda prioritățile de acțiune în cadrul relației bilaterale și va reconfirma angajamentul ferm al țării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al Statelor Unite”, preciza Administrația Prezidențială.

Tot vineri președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Departamentul de stat, cu secretarul de stat Rex Tillerson.

Președintele Klaus Iohannis efectuează până vineri o vizită în Statele Unite ale Americii.

 

75 COMMENTS

  1. totul a fost ok mai putin mometul dezgustator cand trump a numit statul fundamentalist wahhabit-salafit si terorist arabia saudita statul condus de familia corupta si criminala saudita..staul celor mai crancene si infricosatoare abuzuri din lume, factor de stabilitate si partener in lupta antiterorista..cand arabia suadita finateaza oficila al queda in yemen deash,frontul al nusra,FSA..pana ieri Quatar era patener si prieten de nadejde aliat si factor de stablitate,mare client al armamentului american ..azi este(si da chiar este demult timp chiar ) sponsor al terorismului si finantator al extremistilor ce ipocrizie ce ipocrzie cand noi euroscpeticii si conservatorii noi scepticii in general spuneam ca statele din golf sprijina terorismul.sub protectia si acordul tacit al SUA..eram extremisti nationalisti putinisti prorusi.bolsevici..
    jenant,penibil caricatural personaj e trump..
    cat despre partea despre Romania..Doamne ajuta primim vesti bune ..totul minunat cu exceptia faptului ca Iohannis a ales in slugarnicia si prostia sa sa vorbeasca in alta limba decat cea a tarii lui,ca sef de stat vorbesti doar in limba tarii tale in toate viziteleintrunirile si delegatiile oficiale,summituri,etc reprezinti natiunea si poporul roman vorbesti romaneste..

    • in rest da trump s-a comportat elegant fata de noi si a trimis mesaje si vesti pozitve ..mai bine,mult mai bine sa fim parteneri cu SUA decat cu UE..desi mi-asi dorii sa nu avem nevoie nici de americani sa avem o armata suficient de puternica si inzestrata cat sa ne putem lipsi de parteneriatul cu ei..pana atunci mergem inainte ca aliati

  2. Pe mine m-a uimit faptul ca Trump nu a intrebat nimic despre bunul sau prieten Liviu Dragnea. Chiar asa repede a uitat de cina privata pe care a luat-o cu acesta?

    • O dadusi in d-alea locale, mioritice… Si ti-ai gasit si-o “fanitza”, d-aia “latino”…
      Personal, am apreciat engleza lui Iohannis (se vede, nu doar a dat meditatii, a mai si luat… in familie, d-alea gratuite:)). I-am apreciat si atitudinea, prestanta – serios, si pozitiv : bravo, mister president !
      E vorba de politica externa, totusi, nu de “sapuneala” d-asta locala…da’ daca atat duci, atat ai ! Si, pe mistocareala,s-ar putea sa ramai uimit… iar fanitza s-ar putea sa ramana cum e…

  3. As incepe cu prestatia excelenta a Presedintelui Iohannis si-n al doilea rand declaratiile interesante ale Preedintelui Trump, ceea ce ar trebui sa ne mobilizeze si sa profitam prin seriozitate, loiaitate si munca de aceasta ocazie unica.

  4. Ca sa inteleg: Klaus Iohannis, pe care l-am sustinut in 2014, desi colegul tau de trust- Mircea Badea mi-a facut sotia “scroafa basista”, e OK? Am fost sa-l votez la Paris, in turul I si la Geneva- in turul II. Am avut incredere in dansul si pe tine te simpatizez, esti singurul din tot trustul.
    Ma incadrez la “basist” si “rezist”, am stat la cozi imense sa votez cu sasul, sunt sigur ca imi vor sari in cap multi comentatori de pe pagina ta, dar Klaus e solutia la momentul actual, nu Ponta. nu regret votul din 2014.

    • Doar nu-i bagi in seama pe postacii platiti de pe blogul asta? Mai intra si mirciulica si mai jigneste dar nu trebuie bagat in seama…Tu ai o opinie spuneti-o!

      • Cine-i plateste, pasarica !? Dl. Tudor !? Mama Omida ?! Voiculescu ?! Poate Ceausescu, d-acolo de unde e…
        Daca Marius Ionut are intrebari de bun-simt (ca mai mistocarim p-aici la d-alea cu “hastag” si cu “meditatiile”, e chiar fiindca se poate, deci e democratie – nasol ar fi sa fi fost toti intr-un sens, ca suna a Coreea de Nord), asta cu rezonanta latina (probabil, aia de era “Carmen de la Cluj”, un fel de “Stefan de la Barbulesti” cu fusta) spune doua vorbe, si face 3 gafe, scurt-circuite la sinapse. Mi-ar fi chiar naspa sa ma aprobe una d-asta : de carmencita putem sa facem misto, dar e jignitor pentru persoana proprie sa avem like-uri de la d-astea..
        Deci : d-le Marius Ionut, respect (cu majuscule, subintelese, ca nu vreau sa stric mesajul) ! E democratie, puteti sa aveti orice opinie va creeaza inteligenta proprie, si are si argumentele proprii, nu luate de pe net. Personal, chiar daca ar fi in achiesare cu ce cred eu, m-as deszice, totusi, de una d-aia de vede umbre, aude voci… La d-astera, m-astept, cand n-o sa mai avem acelasi sens de gandire, sa ma injure; d-aia, preventiv, cand una d-asta sustine ceva, macar ma departez : mi-e ca prostia e contagioasa !

      • Ideea e ca nu te bag in seama ca esti dusa cu pluta iar, nu ti-ai luat pastilele. Spune-mi eu sunt platit de dl. Radu Tudor sau de altcineva ? Se vede de la o posta cine-i platit (tradator simbrias) si cine nu. Marea maea dezamagire sunt cei care traiesc si muncesc in democratiile consolidate, nu s-a prins nimic de ei, numai revansardism, ura si frustrari nedepasite, din copilarie. Credeam ca ei sunt cei ce vor construi Romania pe baze noi capitaliste, relativ sanatoase, fara ingerintele capitalismului de cumetrie dambovitean.

  5. ”Susţinem foarte puternic România, deci desigur că sprijinim lupta anticorupţie. Îl susţinem şi pe preşedinte, care este foarte popular, şi credem că a făcut o treabă extraordinară, munceşte foarte mult. Noi ştim tot ce se întâmplă acolo (în România – n..r) şi are susţinerea noastră, va câştiga această luptă”, a declarat liderul de la Casa Albă, după ce un jurnalist l-a întrebat dacă administraţia are de gând să susţină şi în ce mod lupta anticorupţie din România.

    O fi el cel mai puternic om de pe planeta dar la faza asta coruptii lui Dragnea si Tariceanu din Parlament au mai multa influenta atunci cand isi voteaza imunitatea…Ei judeca dosarele acolo si dau sentinte in locul magistratilor.

    • Si mai ales coruptii mentionati au sustinere neconditionata de la antena3 si Rtv … incurajeaza chiar ca bejinariu vozganian si alti infractori sa nu ajunga pe mana justitiei!

  6. Calmati-va, baieti! Un festivism si un triumfalism mai desantate n-am vazut decit in “iepoca de aur” a mult iubitului si mult stimatului. Puteti sa-mi spuneti si mie, concret, ce-a obtinut iohanes PENTRU ROMANIA?? Dar pe scurt si la obiect, nu cu fraze lungi, sforaitoare si goale de continut. Ca tot ce-am retinut eu au fost vrajeli ieftine de genul “vom vedea”, “vom analiza”, “vom discuta” si, PROBABIL, vom avansa (pina unde?) in chestiunea vizelor. Vorba lui Badea: hai, da-ma dracu, chiar asa?
    Mai rau, am primit niste vesti groaznice: ca lupta anticoruptie e minunata (domnu’ Trump, da’ abuzurile infioratoare, da’ procurorii corupti, da’ fabricarea dosarelor, da’ masluirea sau fabricarea probelor, da’ eliminarea adversarilor politici?) si ca iohanes se lupta (cu cine, unchiule?) si USA il vor sprijini (impotriva cui? ca sa ce?)
    De o nesimtire crincena mi se pare aia cu “președintele american apreciază rolul de lider al României în creșterea finanțării NATO”
    Romania, cea mai saraca tara (alaturi de Bulgaria) din UE si NATO, lider al finantarii?????????
    Si presimt ca vom avea surprize inca si mai mizerabile. Fiti antena!
    In fine, marota pe care Radu Tudor o balangane ori de cite ori are ocazia: punctul 5 din tratatul NATO, punct care spune de toate si nimic, astfel incit fiecare sa inteleaga ce vrea. Atentie: “…va sprijini Partea sau Partile atacate prin efectuarea … a oricarei actiuni PE CARE O CONSIDERA NECESARA (S.N.) etc”
    Adica, daca va considera necesar, va interveni militar. Sau poate va institui un embargou asupra carnii de cangur. Sau va condamna public, intr-o declaratie de presa, cele petrecute! Deci, ce va considera fiecare ca e necesar. Nu e tare?

    • La alea cu “embargoul” s-a vazut, si dupa faza cu Crimeea : nu va mai dam, dar platim ce luam…unii mai ieftin, altii mai putin (sau Putin) ieftin…
      Totusi, cand Romania intra in Nato (cu guvernarea alora de erau corupti), cand pregateau, coruptii respectivi, intrarea in UE (ca n-a facut-o bassescu, in primii 2 ani de – sa-i zicem – mandat; hastag-rezistentu’ d-acum era, probabil, in clasa pregatitoare p-atunci… unde, pare-se, a ramas, daca il injura in zilele noastre pe Nastase (al carui admirator, mi-e clar, dupa autoanaliza, n-am devenit. C-am trait vremurile alea, stiu multe d-alea naspa d-atunci, dar am inteles si de ce a intrat in parnaie, pe motive de “rade lumea” !) si pe Iliescu (deja, o istorie ambulanta, pe care, la timpul respectiv, l-am injurat aia d-atunci, nu urmasii urmasilor, ca in piesa lu’ Delavrancea).
      Am ramas ca in scaunul dentistului la admiratia “celui mai puternic” din discurs, privitor la “anticoruption” d-acilisea : inteleg, e diplomatie, nu zici c-alea rele (desi, cu Quatar-ul erau, pana deunazi, prieteni, si nu erau arabii d-acolo cu “terorica”, erau aliati cu “democration”; acum, inteleg ca nu pot fi aliati toti, daca sunt dusmani intre ei, unii raman, altii nu; in cazul de fata, Arabia Saudida e mai aliat, Quatar-ul nu mai e). Nu se facea sa ne traga de urechi, dupa ce am alocat 2 % (desi, ponderand, ce-am dat noi e “de ciuinggum”; iar problema Marii Negre, in care se zice ca suntem decisivi, e, pentru americani, cam ca piscatura tantarului pentru relicvele dinozarului – conteaza doar pe “tabla de sah”, e departe de tarmurile proprii). Totusi, sa lauzi anticoruptia dintr-o tara in care presedintele iese in strada sa sustina ceva care pica la primul stranut al Curtii Constitutionale e cam (cel putin) usor penibil…E drept, e mai confortabil sa stiu ca CCR nu e debaraua presedintelui (ca pe vremea bassescului-voda), dar era si ai confortabil sa ne spuna ca nu s-a discutat treaba asta cu “corruption”, asa cum nu s-a discutat aia cu vizele… ramanea sa-o lamureasca Maior:))
      Raman si cu gust ca dupa dentist la uitatu’ unora in gura lu’ Uncle ca in a lu’ D-zeu-tatal… Nu astept, totusi, sa plece “fiul american” in Carpati, daca ajungem in starea Ucrainei (Doamne fereste; desi, mi-e mai confortabil sa ne fereasca diplomatii, politicienii ! ingerii par sa ne fie departe, poate peste Ocean…). Da’ ma pot astepta sa-mi mai faca Bechtell inca o “autostrada”, acum , ca tot am redevenit “cei mai strategici”
      Concluzionand : dintr-un reportaj A3, preluat de la CNN, am retinut o remarca a lui Putin, acuzat ca a pentrat informatic niste “alea” in alegerile din Sua : e de ras pentru penetrat, nu pentru ala d-a facut-o (cum ar veni, daca aia au fost atat de prosti incat sa fie penetrati, rusine lor !). E drept, Iohuannis s-a comportat mai mult decat bine (sigur e mai bun decat ex-ul la alea cu politica externa); dar n-am cazut pe spate (ca la dentist) dupa vizita in cauza : si Iliescu l-a avut pe “cel mai puternic..”, cand cu curcubeul, si se vede unde-am ajuns…
      (PS : Si ceasca a avut un “traiasca prietenia romano-americana” la vremea lui – e pe youtube, pentru “hastag”, istorie consemnata. Festifizand treaba asta, nu facem decat sa uitam vinul, cand e sa facem spritzul : ne imbatam cu apa minerala !)
      Nedumerire : hastag-rezist a inteles din comentariul antevorbitorului ca tocmai carnea de cangur lipseste din resursele naturale ale Rusiei !? Din lipsa comentariilor, inclin sa inteleg ca n-a inteles nimic !

    • Gandirea ta vba cetepeului despre chioru,miroase a secubolsevism…Pune mana nitel pe carte si vezi ce sacrificiu au facut doar sa elibereze Filipine de japonezi in al 2 razboi sa nu mai zic la eliberarea Frantei.Sau forta cu care chiar daca la sfarsit au impins auatriecii din Franta fortand exilul kaizarului ,capitularea si pace din marele razboi.Evident am incredere in americani sifiecare tara sa plateasca.Nu poti sa fii bogat si sa astepti ca boul bani Sua si sacrificiu.Sunt tari cu 4000-7000€ pe luna /om.Nu au bani asteapta de la 1500 roni si nici aport afganic nu aduc,macar sa marce casu…ar trebui 4% pt ei!Donald are dreptate.Stii tu ca ieri au murit 3 americani in zona?Esti muci pe linie!Mai bine lasa asta vb de fotbal.

    • @augustinradescu.
      Altfel o intalnire reusita.Sper la contracte de inzestrare militare cat si economice adevarate.Era bine sa se spuna mai clar .Eu as opta baterii Patriot cate se poate si elicoptere de atac ca nu avem si ai terminat cu armata,apoi turism si infrastructura cat si vize ca vad ca se opresc convoaiele la granita …

      • Intilnire reusita … prin ce? Vom vedea cit de reusita sau nereusita abia cind vom vedea FAPTELE. Declaratiile de amor nu tin de foame, nici de sete. Vrajelile cu “parteneri de nadejde” si “aliati de incredere” n-au niciun continut. Ca sintem de-atita amar de vreme parteneri “strategici”, dar pina acum n-am vazut decit un Bechtel de mare succes 🙂
        Si, poate, un “Microsoft” Multumesc!

    • Sper ca odata vizita lui Klaus in Franta si Germania sa se concretizeze aspiratia Romaniei de a fi putere europeana.Numa ca e mult de la diplomatie la implinire militara si economica.Si in 10 ani sa devenim superputere cam cum e Anglia azi.Sa ne ajute Dumnezeu si sa fie pace.

  7. Chiar raman in istorie declaratiile care motiveaza peste ani cardasia in care s-au aflat nemernicii in functiile cele mai inalte:
    1. Ati vorbit despre vize?
    Iohanis: DA! Trump:NU!
    Care minte?
    2. Informatii insuficiente sa,nu zic false,pentru compromiterea tarii privind coruptia si meritul/diploma acordata pentru mitingurile privind ord.13/statul de drept,care se dovedesc un fas….un exemplu de mandrie privind manipularea pentru haos.
    3. Aroganta uluitoare a romanului de etnie germana in interiorul casei albe inclusiv pe platou la conf.de presa/ceva ascunde(mandru de sustinere dar isi rupe gatul in cel mai scurt timp).
    4. Romania e “cel mai…”pentru ca desi nu e in razboi,cumpara arme si avioane. 2/100 din bugetul care mentine saracia in tara!
    Analizati obiectiv toata actiunea acestui eveniment si peste 2-3ani vom vedea si simti consecintele unor “tembeli” habarnisti care isi acorda sustinere politic pe spinarea cetatenilor.
    BRAVO!

  8. normal,jos hannis este putin plecat cu sorcova.cica nu putem sta singuri pe flancul estic.poate il anunta cineva ca bulgaria,ungaria,polonia ,turcia,macedonia(mai nou) si grecia fac parte din nato.si toate formeaza flancul estic.si nu doar noi avem nevoie de sua.fara us army nato practic nu exista.sunt curios cum au cazut la pace cu achizitiile militare.madam merckel il puse pe neamt(si anul trecut pe ciolosel) in ideea de a cumpara armament european(adica german).sa vedem ce lista de cumparaturi i-a dat acum trump neamtului si cum se pupa cu a babutei.

    • ungaria? aia care tocmai a zis ca ar vrea niste reparatii ca “le-am luat” Transilvania?
      Trebuie sa fii nebun sa crezi ca Ungaria ne va ajuta militar in loc sa profite de moment.

      • In nato ori joci cum canta america ori esti pus pe tusa(ca de dat afara nu te da).ungurii joaca la cacealma(cam ca turcii) dar doar atat.

          • cat mai continua intoxicarea asta idioata cu amenintarea rusa? o tara cu un buget militar de 60 miliarde nu poate emite pretentii in fata unei aliante cu un buget total de aproape 250 miliarde(fara sua si canada care mai aduc vreo 600 miliarde).e ca si cum noi am declara razboi germaniei. in afara de armele nucleare(care in doctrina descurajarii nucleare sunt considerate arme de aparare) cu ce poate ataca rusia? portavioane nu are,nave mari de desant(gen tarawa,america,mistral) nici atat.avioane cargo mari de desant aerian are in numar insuficient.prea suntem prostiti pe fata.

          • pentru tine bugetul reprezinta singurul criteriu al amenintarii? ai lipsuri mari. invazia militara a 2 tari in apropierea granitei nato nu reprezinta nimic pentru gandirea ta rezumata?

          • Domnule Radu Tudor nickk are dreptate exceptând flota de submarine nucleare (si cateva distrugatoare nucleare) care este cu adevarat puternica Rusia are o flota incapabila de desant naval iar aviatii militara are destul de multe probleme si nu are nici pe de parte forta de a neutraliza prin bombaramente infrastructură militara sau civila nato..aviația lor are mari carențe..exceptând zona cargo unde stau decent…luati doctrina militara rusă si o sa observati ce am observat si eu ca rusii se bazeaza si investesc zeci de miliarde in aparare AA tocmai pt ca inteleg ca aviația lor nu ar putea face fata unei confruntări cu cea a NATO..
            investițiile marilor companii si laboratoare rusesti merg pe doua zone SAM-uri cat mai puternice si rezistente la grupaj razboi electronic cu capacitate de angajare a cat mai multe ținte si arme nucleară aceste doua puncte din defensive!!
            De ce credeti ca la rusii un sistem AA precum s 400 are o raza de acțiune de 400 de kilometri in timo ce cele mai bune variante de patriot ajung pe la 200 stiri ca la rusi 30-40 de km !!e considerat aparare AA cu raza scurtă…de ce?tocmai pr ca rusii inteleg ca in caz de confruntare aviația lor nu face fata…
            Exemplu cu Georgia si Ucraina nu e bun si nu se aplica si României noi nu avem granita comuna cu ei nu avem o minoritate rusofila si rusofona pe teritoriul nostru..
            Le-ar fi foarte greu daca nunimposibil rusilor sa intre in Romania…

          • Ptr ca rusia sa atace o tara din nato(si implicit toata alianta) e musai sa posede o armata comparabila cu a aliantei.si ptr asta are nevoie de buget militar comparabil.dar ce sa vezi bugetul lor este1/4 din cel al europenilor din nato si 8% din intregul buget al aliantei.deci si armata e mai mica.dupa logica dl.radu noi putem declara razboi germaniei ptr a recupera datoriile din ww2.si ce sa vezi?avem sanse si sa castigam acel razboi.sa mori de ras!

          • 10 ani daca sta nato cu mainile incrucisate nu pierde avansul pe care il are in fata rusiei. dl. tudor va intreb a mia oara(ptr ca eu sunt un profan nu analist militar) cam pe unde si in ce mod poate invada rusia Romania?desant aerian si naval peste 300km de mare neagra sau invazie terestra prin ukraina si moldova?

          • wrong answer! amandoua variantele sunt gresite.sua este singura tara capabila sa sustina un desant aero-naval de o asemenea anvergura datorita flotei de ldh-uri wasp si america si avioanelor cargo c-5 si c-17.rusia cu cele 7 lst-uri(si alea vechi) poate executa maxim desant de invaluire pe plajele proprii.si sa gandesti ca cineva poate invada una sau doua tari numai de dragul nostru este noaptea mintii.pacat.nu primiti nota de trecere.

      • Cin’ ti-a spus, bre, ca Ungaria ne ajuta militar !?
        Ualeuuu, cum geme la cate unii neuronul singuratic… si ei nici macar nu-si dau seama, sa puna d-o tacere !
        Ideea simpla e asa : nu putem fi enclava, daca in jur sunt pro-Est, cu Deveselu in brate (ala de un mld. USD investitie… cum ar veni, pentru americani, un “barbechiu”); s-a zis ca au cazut vecinii in baleala c-am fost chemati la Uncle…ieftina vrajeala, nutretz. Nu cred sa fie suparat unguru’ c-are autostrazi (M-urile alea multe), iar noi doar peticim asfaltul (e drept, in zona de est, prin sate, limitrof cu noi, ungurul arata ca o Romanie extinsa… dar, de la Szeget, intram in Europa, d.p.v. rutier, se vede; p-acolo, banuiesc, e ca raceala, se ia prin contact…).
        Amuzanta aia a lu’ “nikk” : cam ca turcii:)))
        Nici turcii nu joaca la cacealma (tocmai ce se face un an de cand Erdogan le-a rupt dintii oponentilor; aia nu e cacealma, e cu cartile pe fata).
        Nici ungurii nu joaca cum zice, nefiind turci (a doua putere Nato); erau apropiati de americani in anii “980, cand la noi se platea datorie externa…
        Cum ar veni, daca ne imbatam cu Hebe sau Biborteni (care, pentru aia mai batrani, erau brand-uri; pentru astia aia tineri sunt doar niste “neologisme”, pe care, recomandabil, le pot cauta pe net !), ne doare capul doar fiindca au stranutat altii (si-am luat gripa). Daca nu cadem nici in extaz, dar nici nu blamam astfel de momente (oportune, pentru cine le foloseste), si, pe model de inteligenta titulesciana, reusim se la folosim, e de bine; daca nu, nu !

        • Momentan tot ce este in jurul nostru este in nato(mai putin serbia).moldova si ukraina ar fi intrat de mult.dar ptr asta au inventat rusii conflictele din transnistria si donetsk(o tara aflata in conflict nu este primita in alianta)..si cand esti in nato joci cum canta uncle sam vrei nu vrei.orban macane sa ii impresioneze pe prostii care il voteaza.dar in caz ca depaseste limita si el, si erdogan zboara urgent.a dat cia de pamant cu altii mai grei ca ei.pana acum au avut noroc cu mamaliga numita obama.strumpf e diliu nu ii vad bine daca intind coarda prea mult.si inca ceva: Turcia a doua putere in nato? Ai auzit de uk, germania, franta? Daca ai mii de tancuri din care 75% contemporane cu t55 nu inseamna ca esti si puternic.

  9. L-Am votat pe Iohannis, am #rezistat și m-am îndoit de președinte de multe ori dar acum m-a uimit prin modul sau de comportament în aceasta vizita. Un singur minus: m-a scârbit prezenta lui Chireac în delegația romana. Dezgustătoare prezenta.

    • Nici mie nu-mi place Parazitii:)) (e un vers d-al lor, zic sa-l lamuresc pe “hastag”, ca sigur nu intelege d-alea cu ironiii)
      https://www.youtube.com/watch?v=eTfN7UmWIAw
      (ti-am pus, ca sa exemplific:))) Mai am, daca necesiti, revin:))
      (PS : carmencita, ciuaua e chestia aia d-o vezi in oglinda, ocazional, cand te uiti ! Fii tu sigura ca nu asteapta Chireac sa manance “barbechiu”…a facut destui bani cand il injura treninguristu’; si, cu siguranta, nu Iohannis a semnat delegatia pentru el, sa-i dea diurna, cheltuieli de deplasare….vorba celor citati, esti “…din curtea scolii”)

    • Teoretic spune ca NATO reactioneaza in bloc daca unul din statele sale e ATACAT. Dar nu mi-as mai pune baze asa mari in articolul 5 de la ultimul summit NATO de la Bruxelles unde s-au intamplat doua lucruri: 1. Statuia dezvelita in sediul NATO are treaba cu terorismul (9/11) nu cu apararea si 2. Declaratia comuna cum ca NATO tre sa lupte contra celor declarati teroristi. Ce s-a schimbat in doctrina? Pai f simplu: daca pana acum doctrina NATO era de APARARE (impotriva unui atac, vezi punctul 5 ala), acum e suficient sa fie un stat declarat terorist ca NATO sa-l ATACE (adica statul ala poate bine merci sa nu fi atacat niciun stat NATO dar prin simpla declarare a lui ca stat terorist, NATO poate ataca).
      Asa ca pt 5 ala, mai vb la vara:)
      PS: astept cu interes si declararea arabiei saudite ca stat terorist, daca tot o ardem cu monumente 9/11 in sediul nato, ca doar 9 din 11 teroristi de atunci erau sauditi. Pai ori suntem antiteroristi ori nu mai suntem :));p

    • Am explicat mai sus: articolul 5 spune ca fiecare reactioneaza (daca un aliat este atacat) CUM CREDE EL DE CUVIINTA (mai precis, cum ii dicteaza interesul de moment!!!). Adica, militar, politic, declarativ sau … contemplativ. Asa incit, cei care pun asa mare baza pe acest pct.5 sint cel putin naivi. Faptul ca Radu Tudor ne tot indeamna sa credem in acest pct. 5 ca in biblie nu inseamna ca el chiar crede, ci doar ca are ca scop sa ne convinga pe noi. Dar sa n-o luam in tragic: daca nu era R.T., era altul!!!

  10. Eu din vizita asta am inteles de ce Deveselu, Codruta, Coldea, Maior etc: Romania este al doilea stat NATO ca aport de informatii de intelligence. (A spus-o Maior in timpul vizitei”.
    Deci… de-asta.
    Restul e bullshit

  11. Auzi, bre? Nimic nou sub soare, de la garanțiile franco-britanice din 1939 devenite art. 5 din tratat, la elogiile pentru lupta contra bolşevismului din 1942 devenită în 2017 luptă contra terorismului şi la avantajele economice din tratatul Wolthhat din 1939, devenit precursorul sovromurilor. Da’ voi la ce-ați făcut drumul până la Washington? Numai plutonierii de la UM Digi şi Hoitniuz au avut voie să pună întrebări şi voi nu? De ce nu l-ați întrebat şi voi pe Trump cum e cu procurorii şi securiştii care-o ard prin sufrageria politicienilor în noaptea alegerilor, hmmm?

      • Asta întrebam, bre. Cine şi după ce criterii nominalizează? Că Trump n-a avut probleme să dea microfonul ălora de i-au sărit la gât. Deci cine v-a ținut pe voi la uşă şi l-a băgat în față pe sergentul Pantazi?

          • permiteti sa va corectez..presedintele nu presedintii doar Trump era presedinte,celalalt era doar o biata marioneta umila sau cum zice mircea si zice bine..un dulap

          • S-a descurcat decent..dar,asta nu-i scimba statutul de marionetă a sistemului subordonat al insititutiilor de forta si al intereselor antiromânești plus permiteti-mi sa-l consider cam prost(scuzati expresia)mai ales avand in vedere cum se exprimă vis-a vis de politica penala gratiere ,drepturile omului abuzurile intitutiilor de forta DNA,supremația constituției…pare un robot limitat..un pasha peste o colonie..un aducător de sucurisme PRIMUL LUCRU FACUT DE IOHHANIS IN 2015 DUPA CE A AJUNS PRESEDINTE ..CARE A FOST?! VA SPUN EU SA CHEME PARTIDELE LA CONSULTARI SI DA FACA LOBBY MASIV PT LEGILE BIG BROTHER..Primul lucru..

          • Am înțeles, căprarul Iohannis pe sergentul Pantazi. Cel mai bine s-a descurcat la întrebarea cu vizele: Iohannis (pregătindu-se să răspundă): yes…Trump (băgându-se în vorbă): we haven’t talked about this. Iohannis (soldatul Svejk): i might have mentioned it, da’ ăsta era ocupat c-un trabuc în timpul ăla…Nu-i ajunge la călcâie lui nea Nicu imbecilul.

          • #ashura tu concluzia tampita ai tras-o ca Trump l-a laudat pe iordache tariceanu si pe puscariasu dragnea? Statul de drept asa stii ca este reprezentat de mafia asta? Esti bolnav omule.

          • Mai întâi ar trebui s-o afle, în ordinea numerelor de pe tricou, Donald, Klaus, jurnalistul care-a întrebat…dup-aia toți românii.

  12. E o intalnire ce a atins perfectiunea.Nu prea am ce sa zic.Vreau sa dau o felicitare,o remarca si un sfat.Sper ca aceasta intalnire perfecta sa fie implinita material cat si spiritual sa nu ramana doar o intalnire perfecta si atat.Vreau sa-l felicit doar pe d-l Melescanu pt colosala munca si atat.Nu credeam ca Donald e atat de destept si respectos in compania unui invitat.Are o maniera aleasa.Atat.

  13. POST SCRIPTUM
    Daca Donald spune ca poprul roman o sa invinga lupta cu coruptia inseamna ca stie ce zice.Asa ca faceti-va treaba cum trebuie iar cei ce ati gresit inca aveti timp luni sa plecati .Dumineca e sfanta si poate scapati cu putina ruga.

  14. Eau de Rose from Rosegarden.
    Johannis = a fake in toate declaratiile de orice natura (aparare, NATO, economie, lupta anticoruptie, terorism).
    = an excellent ass hole Kisser.

    Trump = unreliable
    Both of them = Serial Liars.

    • Bre pe tine n-are cine te lauda ca vorbesti engleza sau ce-ai?!
      Relaxeaza-te, mesteca un praz, da-o pe romana ca nu prea e taeget-ul de oameni care sa cada in cur daca starleta besaie pe saxona, parol:)

Leave a Reply