Miniștrii de interne din statele membre ale Uniunii Europene au încheiat vineri, la Luxemburg, un acord care vizează introducerea unui control prealabil asupra călătorilor din țări terțe exceptați de la vize și care intenționează să intre pe teritoriul UE, transmite AFP.

Intitulat ETIAS, acest sistem automatizat este inspirat din formularul ESTA, un dispozitiv în vigoare în Statele Unite, și vizează protejarea mai bună a frontierelor externe ale UE prin reperarea, înaintea plecării lor spre Europa, a indivizilor considerați ca prezentând riscuri.

După acordul convenit vineri de miniștrii de interne europeni, dispozitivul urmează să fie negociat cu Parlamentul European. Comisia Europeană, aflată la originea acestei inițiative, are în vedere ca acest sistem să fie operațional începând din 2020.

”ETIAS ne va ajuta să ne îmbunătățim securitatea și să ne protejăm cetățenii”, a reacționat într-un comunicat președinția malteză a Consiliului UE.

Cu ajutorul noului instrument, călătorii exceptați de la vize de scurtă ședere în UE (în special cetățenii SUA, Albaniei, Braziliei, Israelului și chiar ai Emiratelor Arabe Unite) vor trebui să obțină o autorizație prealabilă înaintea plecării lor, prin completarea unui formular online.

Candidații vor trebui să achite suma de 5 euro la solicitarea acestei autorizații online. După obținerea autorizației, aceasta va fi valabilă pentru o perioadă de 3 ani, în virtutea acordului convenit vineri de miniștrii de interne europeni, scrie Agerpres.

 

10 COMMENTS

 1. 5 eur pt 3 ani in care cineva se poate radicaliza mi se pare foaaaaaaarte destept :))))
  Stiu. Si dupa ce omoara 10-12 europeni o sa ne spuna si serviciile ca de fapt il monitorizau de mult:)
  UE e un mastodont care va muri din cauza ca se misca greu, limfatic si e pe langa subiect de absolut fiecare data.

  • Creca de banii aia macar putem strange pt viitoarele inmormantari ale cetatenilor europeni care cad prada prostiei conducatorilor UE. Mi se pare cinstit :p
   Bine ca le punem viza americanilor (ca se stie dreac’ ca acolo intra sanchi liber toti teroristii) da pe partea ailalta lasam un milion de islamici sa treaca pe jos toate granitele UE, cu sau fara buketin si oala de noapte, ca la Woodstock.
   Job well done!

 2. Mda..dupa ce au primit doua milioane din Orientul Mijlociu la indicatiile pretioase ale lui Soros ca sa salveze economia UE acum or sa devina foarte atenti la cateva sute de turisti.

 3. Oau! Tramp, vorbeste de love si il are il dreapta pe sifonerul scrasnitor din dintzi, aruncatorul de paltoane, ca sa nu mai vorbim de sustinatorul abuzurilor si al lagarelor… :))
  Sinistru presedinte mai avem!
  Nu pot asculta discursul lui, ma dor urechile… :))

 4. Inutil. Cei care au făcut probleme până în prezent au fost băștinași europeni și nicidecum descreierați din afară Europei.

  • Oricum totul e inutil, mai ales dupa ce aflam ca inclusiv astia detonatori si cutitari ERAU in vizorul serviciilor secrete si… NIMIC.
   Cu sau fara viza aia si cu tot cu atentia serviciilor, the same shit.
   Amenintari radicale necesita masiri radicale. Bine ca le-au luat caii de la bicicleta americanilor. Mare chestie ce-au facut, pfoa. Sa vezi acum, o sa scapam sa mai explodeze cate un supraponderal la Mac:)) in rest suntem halal 😉

 5. In loc de “decizii cruciale” asa de “smekere”, poate era mai bine sa fi fost niste “decizii cruciate” mai tzaranesti. Zic…

 6. Si ce fac cu cei care sunt deja in interiorul UE, născuți aici, crescuți in spiritul utopiei multiculturalismului, care se presupune ca ar trebui sa fie integrați in acest tip de societate și totuși nu sunt? Chiar dacă vor Închide granițele, acești indivizi rămân aici și pot oricând comite atentate. La cât de vigilente sunt serviciile de informații și poliția… Sunt preocupați mai mult sa-i prindă pe cei cu mesaje “islamofobe” pe twitter! Vai de capul lor!

 7. Cred că singurul mod de protecție a orașelor occidentale ar fi expulzarea musulmanilor.Orice alt mijloc de protecție este un eșec.Construirea de moschei in marile orașe, decadenta creștinismului protestant in favoarea creșterii calității vieții și importanța dreptului minorităților de orice fel în detrimentul intereselor majoritatii au favorizat răspândirea jihadului

Leave a Reply