Guvernul lucreaza la o noua lege a pensiilor. Iata 10 principii care ar putea sta la baza recalcularii tuturor pensiilor din Romania, cca 5,4 milioane :
1. Recalcularea pe baza contributivitatii, vechimii in munca si a domeniului profesional
2. UE vrea introducerea principiului european de egalizare a varstei de pensionare pentru barbati si femei – 65 de ani. Greu de aplicat in Romania pina in 2030, termenul limita. PSD vrea insa reducere de 6 ani pentru mamele cu mai multi copii.
3. Crestere foarte mica sau stoparea cresterii pensiilor egale sau mai mari decat salariu mediu pe economie : brut 3300 lei, net 2400 lei
4. Cresterea pensiilor mai mici de 2000 lei prin recalculare si marirea punctului de pensie peste 1000 lei, cat e azi
5. Evaluarea completa si totala a pensiilor vocationale si a pensiilor speciale. Vizati : militarii din Armata, Interne, servicii de informatii, magistrati, aviatori, personal auxiliar parlamentar
6. Cresterea pina in 2020 a punctului de pensie la 1720 lei. Acum este 1000 lei punctul
7. Verificarea pensiilor calculate prin salariul brut al ultimului an de activitate, la care s-au adaugat sporuri, prime si alte beneficii
8. Pensia medie in momentul de fata in Romania – 970 lei este sub valoarea punctului de pensie – 1000 lei. Se doreste marirea pensiilor mici, predominante in sistem
9. Se incearca aplicarea principiului “nici un leu taiat din pensie”. Pensiile mari vor creste putin sau deloc in urmatorii 4 ani, pensiile mici vor creste mai mult
10. Cea mai mare pensie este acum 45.000 lei (10.000 euro). Nu vor exista pensii mai mari de 20-25.000 lei
Un lucru e sigur,pensiile demnitarilor au crescut deja si inca foarte bine.Restul are iz de abureala…
Daca pensia medie la acest moment pe tara este de 970 lei se datoreaza acelor pensionari care au pensii foarte mari, iar daca ii excludem din calcul si recalculam, media va fi sub cea de mai sus! Ar fi f.bine ca pensiile bugetarilor sa nu depaseasca valoarea salariului minim sau brut pe economie! Si, ca sa avem vremurile asigurate, ar trebui sa renasca economia romaneasca, agricultura si sa ne gandim mai mult la ceea ce ne dorim si mai putin sa ne cremponam de ce spune UE! Daca vrem ceva, in folosul tuturor romanilor, sa facem, nu sa stam toata ziua pe TV si sa despicam firul in patru, ca nu s-a ajuns nicaieri, dupa cum se vede!
a se inlocui salar minim cu salar mediu brut sau net ( cu scuzele de rigoare!)
Radu Tudor, de ce nu aveti invitati de la usr in emisiuni ? Nu respectati parerea lor si a celor care I au votat ?
De ce e invitat sacaliuc sa isi dea cu parerea despre economie si nu un om cu experienta in doneniu?
ca sa intrebe prostii, era candva o replica
Sa intelegem ca ne intoracem la Boc, Anastase si Basescu.
Stiti ca din cauza lor au murit oameni carora li s-au taiat nejustificat pensiile !
Stiti ca in perioada 2010 – 2016, mii de oameni profesionisti, adevarati patrioti si foarte responsabili au fost umiliti de regimul criminal mai sus mentionat ?
Se pare ca PSD in loc sa-i puna sa munceasca pe cei care nu au muncit in viata lor, vrea sa ii premieze pentru aceasta atitudine, adica sa incurajeze trandaveala si sa ii pedepseasca pe cei care au muncit si si-au riscat viata pentru tara.
Dacă aplicarea principiilor 3,4,8 si 9 (de plafonare sau penalizare a pensiilor mai mari) se referă doar la partea din pensie pt care nu s-a contribuit mi se pare corect (respectiv la pensiile speciale ). Consider ca excepție ar trebui sa facă militarii care au un alt fel de contract cu statul.
Cum se va face recalcularea de la punctul 4, pentru pensiile sub 2000 lei? Se vor folosi doua valori ale punctului de pensie?
Pt o pensie de 2000 lei s-a contribuit la sistemul de pensii cu echivalentul a doua salarii medii pe economie. Sa înțeleg ca cei care au obținut peste doua salarii medii pe economie (ca medie pe toată perioada cât au fost activi) si au contribuit corespunzător la bugetul de stat si bugetele de asigurări vor fi sancționați prin aplicarea unui punct de pensie mai mic sau prin alta modalitate?
Între aceste principii exista o contradicție majora. Dacă se recalculează pensia pe baza contributivității, ulterior se diminuează (puterea de cumpărare) prin plafonare, deci nu mai contează contribuția. Mi se pare corect ca primul criteriu de calculare a pensiei sa fie contributivitatea, dar de ce sunt penalizați tocmai cei care au contribuit mai mult? In acest fel este descurajata munca, fiind încurajați cei care prefera sa trăiască din ajutoare in loc sa muncească.
In primul principiu, după contributivitate este menționata vechimea in munca. In ce fel? Vor fi punctati suplimentar in funcție de numărul de ani cu care depășesc stagiul standard de cotizare?