Comisia economică, industrii și servicii din Senat și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților au adoptat, marți, un raport favorabil privind nominalizarea fostului premier Sorin Grindeanu pentru funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Propunerea a fost adoptată cu 15 voturi “pentru”, șapte “împotrivă” și o abținere. Majoritatea o detine PSD-ALDE.
La audieri, Grindeanu a precizat că, în prezent, este apolitic, având în vedere că a fost exclus din Partidul Social Democrat.
Raportul comun al celor două comisii va fi supus votului plenului Parlamentului.
Premierul Mihai Tudose a transmis luni propunerea sa privind șefia ANCOM — Sorin Grindeanu.
Fostul șef al ANCOM Adrian Diță și-a prezentat demisia pe 20 octombrie. El fusese numit în funcție de Parlament pe 11 mai.
Grindeanu a declarat, după ce a primit un raport favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), că intenționează să își retragă contestația față de excluderea din PSD și că a mers pe linia “de nu mai face în perioada următoare politică”.
“Decizia Comitetului Executiv al PSD este executorie. De abia după ce acea contestație ar fi fost judecată aș fi putut să redevin membru de partid. (…) Ceea ce mă interesează foarte mult acum este ca, dacă voi avea votul colegilor din plen, e ca ANCOM să redevină aceea instituție cu care, până la urmă, România s-a mândrit. (…) Este acea contestație a mea, pe care înțeleg să o retrag”, a precizat el, într-o declarație acordată presei.
El a menționat că a ales varianta de a-și face meseria în domeniul în care a urmat și studiile.
“Eu am spus că am trei variante: de a continua în cadrul PSD, făcând acea contestație, așteptând să fie judecată de către forurile statutare din partid, să mă gândesc să nu mai fac politică — suntem în cazul de față — sau eventual, dar cu foarte mici șanse, eventual să merg spre alte formațiuni politice. Iată că am ales a doua variantă, cea de a nu mai face politică. (…) A apărut această situație cât se poate de ciudată — sau nu tocmai potrivită — la ANCOM, cu discuțiile din cele două comisii, cu ceea ce spuneau angajații din ANCOM în această lună, că lucrurile nu merg bine, că această activitate nu s-a desfășurat în parametrii tocmai potriviți. Toate acestea au dus la aceste decizii, iar propunerea — fiind pe domeniul meu de activitate — implică a nu fi membru de partid”, a spus fostul premier.
Sorin Grindeanu a remarcat că în timpul audierii a avut parte de foarte multe întrebări politice, deși ANCOM este “o autoritate care, prin definiție, este una apolitică”.
“Iar eu, în acest moment, sunt un om care nu fac parte din niciun partid politic. (…) Am fost propus de Guvernul României. Am avut audierea. (ANCOM, n.r.) e o instituție pe care o cunosc îndeaproape, o instituție cu care am colaborat în mandatul de ministru și atunci când am fost membru în Comisia de IT din Camera Deputaților. E o instituție care merită toată atenția și care merită a reveni acolo unde a fost ca prestigiu și recunoaștere europeană”, a precizat el.
Grindeanu a adăugat că relațiile sale cu premierul Mihai Tudose și cu președintele PSD, Liviu Dragnea, în acest moment sunt “foarte bune”. El a mai precizat că în toată această perioadă a ținut legătura cu colegii din Timișoara, dar și că a avut mai multe întâlniri cu Liviu Dragnea.
“Eu m-am mai întâlnit în ultimele două luni cu domnul președinte, pe chestiuni politice, neștiind în acea perioadă traseul pe care, să zicem, încep azi. M-am făcut purtătorul de cuvânt al colegilor mei din Timiș, pentru că mă simt responsabil față de colegii mei de acolo care m-au susținut, care au proiecte foarte importante, care ar fi bine să fie aprobate. Sunt lucruri pe care le-au promis în Timiș”, a adăugat Grindeanu.
Totodată, Grindeanu a apreciat că ordonanța 33, prin care președintele țării a fost eliminat din procedura de numire a șefului ANCOM, a fost o reglementare corectă.
“Absolut toate instituțiile de acest tip, cel puțin în UE, se află sub control parlamentar. Singura țară unde lucrurile stăteau altfel era la noi. De altfel, o altă instituție de acest tip, și anume ANRE, este votată și se află sub control parlamentar”, a spus el citat de Agerpres.
Grindeanu a menționat că i-au făcut “mari probleme” ziariștii care au transmis că ar avea un salariu de zece mii de euro, deoarece soția l-a sunat să îl întrebe dacă e adevărat.
“În acest moment, salariul este de zece mii de lei, așa că o să am probleme dacă nu e salariul pe care unii dintre dvs. l-ați anunțat. (…) Este un salariu la nivelul unui secretar de stat, ceea ce nu e normal. Trebuie să existe o reglementare și există o recomandare din partea Comisiei Europene ca atât cei de la ANRE, cât și cei de la ANCOM să se ridice la un nivel de salarizare comparabil cu cel din UE”, a mai precizat el.
Ia uite unde era “apoliticul” ,”tehnocratul” ! Vezi ce usor se urca banii pe tine cand te intorci spasit cu coada intre picioare ? Mie nu mi-e clar ce a urmarit Dragnea la miscarea asta.Pace cu niste parlamentari,nu multi,care-l sustin pe Grindy ? De ce ar fi atat de importante cateva voturi cand tu spui ca ai o majoritate confortabila ? Oare ce ne mai asteapta si noi nu stim ?
Pai ce legi sunt mai importante pentru ţară,de fapt doar pentru Dragnea,Basescu si ai lor tovarasi de combinatii (n-am spus penali,infractori sau puscariasi)decat legile Justitiei prin care sa scape toti…Vezi ce simpla este viata pentru unii ?!? Au rezolvari la orice.
Eu am alta ipoteza, daca l-ar fi dat afara din PSD,pierdeau sustinerea in Timis, daca nu-l dadea afara ii era frica ca isi pierde autoritatea in partid, dupa ce la mazgalit in fel si chip ,,tradator, omul sistemului”, asa impaca si capra si varza, scapa de el din PSD prin promovare si nu risca sa irite filiala Timis.
Eu propun sa iasa Dragnea ca si Constantinescu caruia i-a fost consilier Ciuvica si sa spuna ca a fost invins de servicii !
Sunt curios daca maine ii dau cuvantul sau daca iese Ponta sa vorbeasca la vot. A spus la TVR ca el abia asteapta sa voteze pt Grindeanu ca si la motiune dar ca e curios daca cei care l-au facut “unealta”, “omul sistemului”, “cu dubla comanda”, “tradator” etc il vor vota !
Deficitul bugetar cel mai mare din UE l-a înregistrat România pe al doilea trimestru. Repede o comisie parlamentara sa cheme Eurostatul sa dea explicații. E clar ca Soros a aranjat sa ne pice economia în cap. Sa-l ia plesoianu și pe Soros la întrebări în comisie. Pentru votanții PSD – ALDE: glumesc bai naivilor, comisiile voastre parlamentare sunt fix nimic.