Prin postari de o violenta anti-americana asemanatoare cu retorica sovietica din anii ‘ 50, unii parlamentari PSD (putini, e adevarat) se inscriu in aceeasi linie de discurs cu Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei. Sau cu Vladimir Putin, adulatorul lui Stalin, cel mai mare criminal din istorie.

Extrapolarea unor adversitati justificate la adresa unor sefi de institutii care au abuzat de pozitia lor pentru distrugerea unei relatii diplomatice definita ca esentiala in politica externa al Romaniei – asta nu are cum sa treaca neobservat.

Nu am cum sa las deoparte acest subiect, avand in vedere urmatoarele :

  1. Romania este stat membru NATO, aliat cu SUA si semnatara unui document diplomatic esential intitulat Parteneriatul Strategic Romania-SUA, elogiat de toate partidele, in frunte cu PSD. Calitatea de aliat garanteaza azi securitatea nationala a tarii noastre, integritatea teritoriului nostru si protectia populatiei. 
  2. Diplomatia romana, condusa azi de Teodor Melescanu, ministru in cabinetul PSD-ALDE, isi defineste axa prioritara a politicii externe prin relatia strategica Bucuresti-Washington
    (http://www.mae.ro/bilateral-relations/2086#868)
    (http://www.mae.ro/node/5339)
  3. Propaganda rusa, destul de eficienta si extrem de costisitoare, incepe sa faca ravagii in mediul online din Romania, cu urmatoarele repere cunoscute de cei care au lecturi minimale pe subiect :– blamarea Occidentului
    – saturatia de Europa si Bruxelles

    – denigrarea in orice context real sau inventat a europenilor si americanilor, aliatii nostri traditionali de peste 20 de ani
    – lansarea de stiri false intr-un ritm halucinant despre tot soiul de ticalosii inexistente in spatiul est si vest european

    – respingerea unor evenimente banale din viata unor tari europene, acceptate fara probleme pina azi printr-o civilizata si normala toleranta
    – revenirea la “traditii” ca o forma de nationalist arhaic manipulant
    – specularea sentimentelor patriotice curate spre detestarea aliatilor euroatlantici pe care Romania ii are prin votul, decizia si documentele angajate de toate partidele, guvernele si presedintii ultimilor 27 de ani, alesi de popor
     

  4. Cand parlamentari ai actualei puteri, multi sau putini, pun la indoiala si ataca repere esentiale ale politicii noastre externe si de securitate, iar liderii partidului din care provin acestia tac in mod dubios, nu am cum sa nu fiu ingrijorat 

    ——————————————

Statele Unite sunt ”inamicul numărul unu” al Iranului, iar Teheranul nu va ceda niciodată presiunii Washingtonului în legătură cu acordul multinaţional în dosarul nuclear iranian, a avertizat joi, într-un discurs televizat, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, relatează Reuters.

Preşedintele Donald Trump a ieşit din rândul marilor puteri, luna trecută, şi a refuzat să certifice faptull că Iranul respectă acordul.

Documentul prevede o ridicare treptată a sancţiunilor impuse Republicii islamice, în schimbul unei limitări a activităţilor nucleare iraniene.

”America este ostilă naţiunii iraniene (…). America este inamicul numărul unu al naţiunii noastre (…). Nu vom accepta niciodată hărţuirile lor în legătură cu acordul”, a subliniat Khamenei.

După încheierea acordului, în 2015, Khamenei a continuat să denunţe în mod public Statele Unite.

El a sugerat că antagonismul între cele două ţări, care datează de la Revoluţia islamică din 1979, nu se va domoli din cauza acestui text.

Iranul şi Statele Unite şi-au întrerupt relaţiile diplomatice după Revoluţie, după ce studenţi extremişti au ţinut ostatici 52 de americani timp de 444 de zile.

Teheranul marchează confiscarea sediului Ambasadei americane sâmbătă, scrie news.ro.

Ali Khamenei l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin, miercuri, într-o întâlnire în cadrul unei vizite a liderului de la Kremlin la Teheran, ca ţările lor să-şi consolideze cooperarea cu scopul de a izola Statele Unite şi a stabiliza Orientul Mijlociu, potrivit televiziunii de stat.

Iranul şi Rusia sunt principalii aliaţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar Statele Unite Turcia şi cele mai multe ţări arabe îi susţin pe rebelii care luptă să-l îndepărteze de la putere.

Putin s-a întâlnit miercuri cu lideri politici iranieni, într-un efort de a încălzi relaţiile bilaterale, consolidate după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat recent cu abandonarea acordului nuclear iranian.

”Cooperarea noastră poate izola America (…). Eşecul teroriştilor susţinuţi de Statele Unite în Siria nu poate fi negat, însă americanii îşi continuă comploturile”, i-a spus Khamenei lui Putin, potrivit televiziunii de stat.

16 COMMENTS

  1. Foarte bine punctat,riscam sa transmitem si populatiei acest sentiment de ura impotriva tarilor din vest…Cei care se ocupa cu aceste denigrari im mod sistematic nu au cum sa fie din alta parte decat din zona estului.La fel s-a intamplat si in Ungaria,dar vin si intreb,noi suntem Ungaria ca sa ne permitem sa dam din clontz si sa-i luam la ‘hai sictir” pe americani ? Daca noi am fi o tara independenta financiar atunci puteam sa punem si altfel problema dar acest partid care e acum a dublat datoria publica,sta cu mana intinsa la tarile dezvoltate sa poata plati pensiile dar nu accepta ca intr-un parteneriat trebuie sa tii cont si de parerea celuilalt.Pe mine si pe milioane de oameni simpli nu ma deranjeaza reactia ambasadorilor din Vest cand vine vorba de anticoruptie.ii deranjeaza si-i isterizeaza pe cei cu probleme penale si pe cei platiti sa le spele imaginea.Acesti domni chiar au facut o obsesie in a schingiui legislatia ca sa apara ei curati,spalati,apretati.Nu mai merge,ii cunostem de mult,n-am venit ieri in Romania ca sa ne minta in halul asta sperand ca-i va crede cineva.

    • Cu parere de rau, milioanele alea pe care nu-i deranjeaza reactia ambasadorilor sunt cam invizibile. Dovada este rezultatul votului din decembrie si linistea cu care privim la faptul ca un infractor ar putea fi intr-o zi presedintele tarii. Si nu ma refer neaparat la dragnea, desi el e in pole-position din acest punct de vedere. Lejeritatea cu care am inghitit – ca natie – tampenia ca un infractor poate fi presedintele tarii ma sperie. Oare daca acel infractor era un pedofil reactionam altfel? Intrebarea e retorica, daca ne promite mariri de salarii si de pensii e de-al nostru

      • Daca stia lumea ce are de gand PSD-ul iesea la vot si nu mai discutam azi de o majoritate care sa faca ce-i dicteaza un lider penal in scop propriu vs niste ambasadori carora nu le vine sa creada ca Romania s-a intors atat de rapid in aniii dinainte de aderare.

          • Sintetic, si la obiect, treaba cu baba !
            Intr-o tara decenta, nu cred sa fie cineva care sa accepte sa-i spuna ambasadorul vietii cum trebuie sa fie, si ca e cam corupt; Spunem in imn cu “desteapta-te, romane”, si aplicam doar lozinci, luate de pe net…
            Daca un parteneriat inseamna sa-mi traseze partenerul orele si locul de masa si de plimbare, atunci.. lasati !
            Ne-a deranjat “parteneriatul” cu Sovromurile, dar nu ne deranjeaza asta in care Bechtell (nu) ne face autostrazi, dar ia banii, ca si cum le-ar fi facut. Am fost cu “Inalta Poarta” aproape mereu, in istorie, doar “poarta” s-a schimbat, cand si cand, si ne uitam mirati la ea, ca e noua. Acum, ca e spre est, sau spre vest, mi-e la fel de egal : cat timp altu-mi sufla-n ciorba, n-am cum sa accept cu veselie ! Chiar daca-mi zice ca nu sunt capabil sa suflu personal. Las’asa, trec pe iaurt…
            (PS : “Infractorul” Dragnea a fost, deocamdata, condamnat pe teme politice. Cine n-a citit rechizitoriul respectiv, daca are minima decenta, se abtine; cine n-are, se exprima cu “hastag”…
            Cand l-or condamna ca a violat, atunci sigur-sigur n-o sa mai candideze, nu-l mai sustine nici iulosh. Deocamdata, prin condamnarea aia, i-au cam ridicat “scorul”… ca-n 2012 am fost 7,4 milioane, are “baza electorala”.)
            Apropo de “cercetati” celebrii : de Lagarde auzit-a natia asta cu eticheta de coruptie ?! Si-aia, cercetata acum tot p-o “fapta” din – haaat – 2008…

  2. Din păcate, discursul anti-american și anti-Bruxelles se radicalizează in toată Europa, e un efect al politicii, dezastruoasa fata de aliați, dusa de regimul Obama. Puțin, desigur, profita cât poate și pune paie pe foc, ceea ce nu înseamnă neaparat ca a fi anti-american echivalează cu a fi pro-rus și, cu ața mai puțin pro-comunism. Revenind la cazul liderilor social-democrați romani, aceștia încearcă sa-și găsească poziția in contextul european și se folosesc de inepția diplomației americane și europene aflate la fatza locului (vezi sprijinul orb acordat de ambasadorII SUA, Olanda, Anglia, etc. luptătorilor “anti-corupție”și președintelui Johannis, susținător al abuzurilor din justiție) pentru a-și găsi noi aliați printre vecinii năpăstuiți in același fel, dar care și-au găsit “vocea” in concertul, lamentabil, susținut de puterile occidentale. Nu-i scuz, ca deruta n-are scuza, doar încerc sa ma orientez in hățișul de tâmpenii aruncate la nimereala in capul unuia sau a altuia—mai c-as zice bogdaproste dacă, la fel ca-n Ungaria, ar veni un soi de lege care sa deposedeze diaspora romană de dreptul de a vota in țara de baștina! Măcar n-as mai sta la coada la consulat când știu dinainte ca Johannis își ia al doilea mandat fluierând (cu fluierul sergentilor, desigur, și-n aplauzele “aliaților”).

    • In vremea ceausescului-voda, ne uitam cu jind la vecinii de la Vest, aliati ai americanilor, care, comparativ cu noi, aveau nivel de trai decent.
      In “56, contribuisem la “belirea” liderului vecinilor, mai putin obedient Tatucului (se striga cu orice ocazie ca ceasca a fost un dizident, cand cu “68, dar uitam ca l-am “gazduit” fortat pe Imre Nagy langa Bucuresti).
      Acum, ca ungurii sunt oarecum cu rusii, lucrurile par sa se repete : ei isi vad de treaba, lucrand pentru ei (Orban e prezentat, atat cat putem afla, drept copilul rebel din UE); noi, pare-se, suntem, ca si in trecut, gata sa cautam o Poarta mai Inalta. Pacat !
      Orban, in Ungaria, a pus afise anti-Soros; la noi, e mistocareala gen “n-are cum”… desi, “muntii nostrii aur poarta”, deci ar cam fi motive.
      Daca “anticoruptie” inseamna sa nu-l poti dovedi pe Iliescu, pentru “89-“90, sa-l popresti pe Nastase pe genul “Al Capone”, sa-l ataci pe Dragnea pentru ce-au votat 7,4 milioane, acum cativa ani, atunci…. bine ! Vorba Dinescului : “cobor la statia Doamne-Fereste”…
      Au scapat in presa atatea “nefaptuibile” din partea “luptatorilor”, de n-am cum sa mai cred in lozincile hastagilor. Ma consolez ca suntem cu “to do”-ul facut, pentru aia de ne conduc, si imi vad de treaba proprie, in asteptarea unui motiv pentru care sa ma intereseze treburile “Cetatii” si altfel decat la nivel de can-can… Deocamdata, vad doar ca unii o balbaie populist, cu masuri haotice, incercand sa repare jucaria pe care o guverneaza, iar altii o balbaie cu lozinci, incercand sa ne spuna, ca fiind de la ei, ce-au spus altii d-afara (mi-aduc aminte de “agenturili” lu’ ceasca, vad ca ala are urmasi – vad rusi peste tot, dar nu vad ambasadorul de langa ei, care se exprima critic, desi n-are in fisa post asta !)

  3. Din ce urmaresc eu la A 3 , parlamentarii PSD nu au o retorica anti americana…daca d-voastra prin retorica anti americana intelegeti criticile la adresa ambasadorului Klemm care uneori isi depaseste atributiile functiei atunci va dau dreptate si d-voastra si celor din PSD..eu n-am auzit niciodata ca PSD-ul sa ceara scoaterea Romaniei din UE sau din NATO…

    • Pentru ca fara UE si NATO Romania ar fi pierduta si nici macar PSD nu isi permite sa bage tara in gard in halul asta. Daca de la anul am pierde subventiile pe agricultura PSD ar sfarsi mai rau ca PNTCD.

      Discursul anti se manifesta voalat si e in principal pentru electoratul lor credul si pt a gasi un vinovat altul decat PSD-ul si cel mai usor e sa dai vina pe “agenturile straine”.

      • Daca am “pierde” si contributia la bugetul UE, poate n-ar fi chiar atat de pierduta…
        Tizule, de ce crezi ca Marea Britanie cam da cu brexitul catre UE ?! De cine ce-i e ?
        M-am saturat, bre, de mamaliga importata din Italia, sau de painea din super-market, plina de chimie aplicata : subventiile alea sunt inutile, bre, daca se dau pe “gol alpin”… De ce oare s-or da, ca sa aiba capra neagra smocuri de iarba, contra cost, pentru detinatori ?
        Nu sunt electorat PSD (am injurat la Iliescu pe vremea cand era de injurat, nu acum, ca-mi spune netu’ ca e naspa), dar m-am cam saturat sa mi se spuna ca sunt corupt. Cand merg afara, romanii pun osu’ la treaba; cand stau aici, pun de “Poiana lui Iocan”, model “Dorel”-internautu’ : comentarii vide, hastag. Poate d-aia e cum e, ca ii injuram deopotriva p-aia de-i alegem…
        E drept, nu-mi plac rusii… dar daca altii aplica acelesi metode, nici “altii” aia n-au cum sa-mi fie simpatici !
        Intre Sovromurile rusilor, si supermarketu’ cu chimia pe eticheta, sau multinationala neafectata de control la preturi de transfer, nu vad mare diferenta ! Poate, doar, de doctrina economica : unii se faceau ca ne iau asociati, astia doar ne iau… banii pe autostrazi, spre exemplu. E drept, pentru asta sunt utile si cozi de topor locale (ca nu tai padurea cu briceagu’, trebuie si-o coada pentru ustensila). Dar nu vad doar vina unuia sau altuia, se gasesc cozi d-alea de prin toate laturile esicherului politic…

  4. Sunteti amabil sau diplomat daca nu chiar evaziv cand spuneti “unii parlamentari PSD”. Asta e o politica a noului PSD sub Dragnea, inspirata din politica poloneza si ungara.

    Sunt si multe exemple concrete cum ar fi euro-parlamenterii PSD in Parlamentul european voteaza pt drepturile gay, in tara insa PSD e impotriva si suporta CpF, la Comisia Europeana ministrii PSD se duc si voteaza sau semneaza tratate si angajamente, in tara insa blameaza si nu respecta directivele si tratatele semnate chiar de ei, Eurostatul si Banca Mondiala lucreaza cu datele date de Institutul de Statistica si alte unitati din Romania insa Tudose spune ca aia mint, fondurile europene mai ales pentru Agricultura sunt platite de contributiile europene in schimb PSD sustine ca ei le platesc, se imprumuta masiv de la banci aproape cu cat ne-a indatorat Basescu in criza in schimb ei ataca bancile, tratatele NATO au fost negociate de guvernul PSD la fel si aderarea la UE a fost votata de toti mai putin PRM, in schimb acum se pozitioneaza anti-UE si anti-NATO prin institutii gen Camera de Comert a Prahovei condusa de PSD, ferma de porci a fiului lui Dragnea ia subventii de la UE DE 3 MILIOANE DE EURO iar Dragnea spune ca nu vrea sa mai fie doar “un membru respectuos si devotat” al Uniunii !

  5. Servilismul dauneaza grav,sanatatii( in cazul de fata,a natiei romane) ! Se pare ca in afara de Turcescu,mai avem acoperiti…cum gandeste cineva romaneste( nu in limba lui nenea Sam,Bruxelles),automat este declarat prorus..ceea ce este departe,foarte departe de adevar…manipularea sa traiasca !

  6. Poate ar trebui sa vorbim despre un comportament ambigu sau ambivalent din partea clasei noastre politice in general si in specific din partea anumitor PArlamentari ai PSD.
    In contextul actual european si chiar transatlantic, context confuz, complicat si complex, Guvernanti nostri sunt constienti de dificultatea de a face parte din diverse aliante, 2 sau chiar 3.
    Avem parteneriatul strategic cu SUA, avem aderarea la NATO si avem calitatea de stat membru al UE. Obligatii si angajamente enorme.
    Aliantele comporta avantaje dar si mari dezavantaje: mai mult dezavantaje ptc jocurile le fac ceilalti mari si tari conform logicii de grup.
    Nu este un neadevar sau un fake-news faptul ca in occident se intimpla multe “ticalosii” ce raman necunoscute si datorita complicitatii voluntare si involuntare ale presei.
    Ca se scurtez discutia : UE nu mai este cea ce teoretic trebuia sa fie , nu mai e acelasi lucru de 10 ani incoace ( de la aderarea noastra), aliatii strategici au sosit in ajiutorul nostru cu o intirziere de 40 ..50 de ani. Numai pot fi perceputi cum s-ar fi intimplat acum 40..50 de ani.
    Se schimba totul , nu se intelege prea bine unde merge America, nu se stie cit va dura constructia europeana. Nici cercurile politice importante din Vest nu se pronunta din diverse motive pe care nu stam sa le analizam acum. Nu vad nimic surprinzator intr-o Europa destul de “lichida” ce nu reuseste sa isi dea o “forma” solida.
    Da, e adevarat, dupa perceptia mea, ca avanseaza un scepticism si o neincredere in institutii de la care ne asteptam altceva decit cea ce vedem concret. In plus ne-am obisnuit cu o polarizare radicala:ori esti filo-american, ori esti anti-american,numai este spatiu pentru positi neutrale pentru ca esti etichetat filo-rus.

  7. Domnule Radu Tudor pot sa va intreb ceva daca imi permiteți ?
    Pentru ce sau pentru cât? si…chiar mărită?
    Sănătate

Leave a Reply