La finalul lunii decembrie, Serviciul Roman de Informatii a publicat un interesant articol in revista Intelligence. Este vorba despre o analiza a Directiei Generale de Contraspionaj, una din cele mai importante si deplin conspirate in cadrul serviciului.
Iata un fragment din articolul intitulat :
Awareness în contraspionaj. Minima moralia
Deşi România s-a pronunţat în mod ferm în favoarea valorilor europene, adversarii valorilor pro-occidentale vor căuta să fragilizeze, din interior, încrederea în instituţiile fundamentale ale construcţiei euroatlantice, UE şi NATO. Aceştia vor căuta să speculeze orice tensiune inerentă dezbaterilor democratice şi orice fisură ce poate apărea în structura instituţională a Uniunii sau a Alianţei. Aşadar, oricât de inocentă ar părea o postare online sau un comentariu, dacă sunt făcute la îndemnul sau sub influenţa unei terţe părţi, acest lucru este parte a războiului informaţional purtat împotriva valorilor europene.
(…)
Recomandăm beneficiarilor să dea un simplu search pe Google după numele peroanelor cu care intră în contact, fie într-un cadru profesional, fie cunoscute întâmplător. Oricât de imperfect ar fi, acest instrument oferă un minimum de cunoaştere despre interlocutorul nostru. O vizită a paginilor de reţele sociale pe care aceştia le folosesc ar putea fi, de asemenea, foarte utilă pentru a cunoaşte preocupările şi interesele persoanei. Nu este nevoie de abilităţi speciale de folosire a unui computer şi nici de instrumente specializate de data mining, iar informaţiile pe care le puteţi obţine rapid de pe cel mai apropiat calculator cu acces la internet vă pot oferi o imagine a acelei persoane. Deşi nu tocmai completă, această imagine vă poate oferi anumite indicii, uneori destul de relevante, despre caracterul persoanei respective. În plus, o discuţie cu alte persoane cu care aceasta a intrat în contact ar putea fi utilă.
(…)
Spionajul şi parolele de acces
Pentru a accesa datele dumneavoastră personale sau datele ce ţin de activitatea dumneavoastră profesională, un spion va încerca să vă spargă parolele de acces. De aceea este bine să folosiţi mai multe parole, adică să nu folosiţi aceeaşi parolă atât în activitatea personală, cât şi în cea profesională.
http://intelligence.sri.ro/awareness-contraspionaj-minima-moralia/