Thursday, May 1, 2025
16.2 C
Bucharest

Bomba PS News : dubla comanda in comisia SRI?!

Dezvaluire foarte interesanta a celor de la www.psnews.ro

 

O situație care stârnește multe semne de întrebare a fost semnalată de către jurnaliștii de la Napocanews.ro: deputatul Csoma Botond și preşedintele organizaţiei judeţene Cluj a UDMR, a fost nominalizat din partea formațiunii politice din care face parte pentru a se afla în componența Comisiei parlamentare de control asupra SRI.

Însă, partea interesantă abia acum vine: se pare, potrivit sursei citate mai sus, că deputatul Csoma Botond ”este în grațiile Budapestei”, acesta beneficind chiar de dublă cetățenie – română și ungară. Sursele PSnews completează informația jurnaliștilor clujeni cu faptul că acesta ar fi în cărți pentru a ocupa funcția de secretar al Comisiei.

Acest fapt este cu atât mai alarmant cu cât jurnaliștii de la Napocanews relatează faptul că acum o săptămână, Csoma Botond ar fi reprezentat UDMR la acţiunea de comemorare, în România, a Revoluţiei de la 1848 din Ungaria. La aceeaşi acţiune a participat şi Fancsali Erno, în calitate de reprezentant al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Astfel, analizând elementele de mai sus, putem spune că deputatul USMR devine un personaj controversat pentru ocuparea unei poziții atât de importante. Întrebarea-cheie este: cât de oportun este ca în cadrul unui organism prin care trec acte clasificate, de o însemnătate majoră, să se afle o persoană care deține dublă cetățenie?

Contextul este extrem de sensibil în condițiile în care în Comisia parlamentară de control asupra SRI, se vehiculează informații extrem de importante, legea română evidențiind concret limitele de functionare ale comisiei.

Astfel, în art 5, 6 și 7 din Hotărârea nr. 30/1993 privind organizarea și funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, se stipulează următoarele:

Comisia prevăzută la art. 1 exercită controlul concret și permanent asupra activității Serviciului Român de Informații și are următoarele atribuții:Modificări (1)

a) verifică dacă, în exercitarea atribuțiilor ce revin Serviciului Român de Informații în domeniul siguranței naționale, sunt respectate prevederile Constituției și ale celorlalte acte normative;Modificări (1)

b) examinează cazurile în care s-au semnalat încălcări ale prevederilor constituționale și ale altor dispoziții legale în activitatea Serviciului Român de Informații și se pronunță asupra măsurilor ce se impun pentru restabilirea legalității;

c) analizează și cercetează, la cererea oricăreia dintre comisiile permanente pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale celor două Camere, sesizările cetățenilor care se consideră lezați în drepturile și libertățile lor, prin mijloacele de obținere a informațiilor privind siguranța națională; examinează și soluționează celelalte plângeri și sesizări ce-i sunt adresate în legătură cu încălcarea legii de către Serviciul Român de Informații;Modificări (1)

d) audiază persoana propusă de Președintele României pentru funcția de director al Serviciului Român de Informații, în legătură cu care prezintă un raport în fața celor două Camere ale Parlamentului;

e) examinează rapoartele prezentate Parlamentului, potrivit legii, de către directorul Serviciului Român de Informații și întocmește un raport propriu asupra acestora, pe care îl înaintează birourilor permanente ale celor două Camere;

f) examinează proiectele de buget pentru Serviciul Român de Informații și prezintă comisiilor parlamentare de specialitate observațiile și propunerile sale cu privire la alocațiile bugetare;

g) controlează modul de utilizare a fondurilor bănești destinate prin bugetul de stat, precum și constituirea și folosirea mijloacelor extrabugetare pentru Serviciul Român de Informații;

h) verifică modul de respectare a dispozițiilor legale privind funcționarea regiei autonome, societăților comerciale de producție, instituțiilor sanitare și asociațiilor cu caracter cultural-sportiv din cadrul Serviciului Român de Informații.

În exercitarea atribuțiilor prevăzute în art. 5, comisia poate solicita Serviciului Român de Informații rapoarte, informări și explicații scrise, documente, date și informații și poate audia persoane în legătură cu problemele analizate.

Art. 7. – Modificări (1)
Serviciul Român de Informații este obligat să pună la dispoziția comisiei, în timp util, rapoartele, informările, explicațiile, documentele, datele și informațiile solicitate și să permită audierea persoanelor indicate de comisie.

Fac excepție de la prevederile alin. 1 acțiunile informative aflate în curs de executare, alte activități operative pentru siguranța națională, apreciate ca atare de comisie, la recomandarea Biroului executiv al Consiliului director al Serviciului Român de Informații, precum și mijloacele și metodele concrete folosite în munca de informații, în măsura în care nu contravin Constituției și legilor în vigoare.

În condițiile în care se confirmă sursele jurnaliștilor clujeni și ale PSnews.ro, ar putea fi de interes o dezbatere care să vizeze aspectul unei potențiale vulnerabilități date de prezența unui parlamentar cu dublă cetățenie într-o comisie care gestionează informații secrete. Dezbaterea ar putea cuprinde inclusiv legislația electorală și cea conexă, dar și regulamentele de funcționare și organizare ale Parlamentului.

În contextul dat, având în vedere că presa nu are acces la informațiile din cadrul Comisiei SRI, însă un parlamentar care este și subiect de drept al unui alt stat, poate intra în posesia unor informații ce țin de siguranța națională a României, se pune problema dacă numirea deputatului UDMR cu dublă cetățenie în comisia condusă de Claudiu Manda poate fi sau nu catalogată drept o vulnerabilitate și chiar o breșă în securizarea informațiilor comisiei.

Hot this week

Cu banii aliaților din NATO, România își compensează sistemul PATRIOT donat Ucrainei

Departamentul de Stat al SUA a anunțat luni seara...

Votăm în 6 zile. Ce spun sondajele

Votăm în 6 zile. Ce spun sondajele Cu o săptămână...

Al Pacino, 85 de ani

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940...

Ministrul Mediului : Ursul să nu mai fie specie strict protejată în România

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, joi,...

Europarlamentar german AfD, agent al Rusiei

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a...

Topics

Votăm în 6 zile. Ce spun sondajele

Votăm în 6 zile. Ce spun sondajele Cu o săptămână...

Al Pacino, 85 de ani

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940...

Ministrul Mediului : Ursul să nu mai fie specie strict protejată în România

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, joi,...

Europarlamentar german AfD, agent al Rusiei

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a...

Poșta Română, complice la scrisori electorale pentru Simion

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a trimis peste...

Jurnalistă ucraineană, ucisă de ruși în captivitate

Trupul tinerei jurnaliste ucrainene Viktoria Roșcina (28 de ani)...

Tratamentul modern pentru monturi

Tratamentul modern pentru monturi   Monturile nu sunt doar o problemă...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img