Romania se raliaza si ea solidaritatii occidentale in fata agresiunii rusesti si expulzeaza un diplomat al Ambasadei Federatiei Rusiei la Bucuresti.
Gestul Romaniei este unul de solidaritate in interiorul NATO si UE, dupa ce un disident rus a fost otravit impreuna cu fiica sa pe teritoriul Marii Britanii.
https://psnews.ro/tensiune-pe-scena-internationala-radu-tudor-se-intampla-in-proximitatea-granitelor-romaniei-exclusiv-209090/
Majoritatea tarilor occidentale au recurs la sanctiuni, in special prin expulzarea de personal diplomatic.
Nu este prima oara cand Romania recurge la astfel de gesturi.
Din anul 2014, cand a declarat unilateral anexarea Crimeei (teritoriul al Ucrainei, stat membru ONU si OSCE recunoscut in granitele sale), Rusia a continuat o politica de incalcare constanta a dreptului international. Rusia finanteaza si inarmeaza grupari rebele pro-ruse in Estul Ucrainei, unde au fost declarate asa numite republici independente controlate de Moscova.
Aceste fapte grave vin dupa de Rusia a invadat militar Georgia in anul 2008, prin intermediul unor asa zise republici autonome, Abhazia si Osetia.
Alaturi de gruparile teroriste si Coreea de Nord, Rusia reprezinta unul din cele mai mari pericole la adresa securitatii regionale, continentale si mondiale.
Serviciile secrete de la Moscova au declansat, la ordinul lui Vladimir Putin, operatiuni de razboi hibrid, cibernetic si de asasinare a unor disidenti, aceasta ultima practica fiind specifica perioadei staliniste a URSS.
Ambasadorul Rusiei La Bucuresti Valery Kuzmin este un cunoscut anti-roman, el facand numeroase declaratii provocatoare la adresa tarii noastre inca de cand fusese trimis in misiune la Chisinau pentru a conduce reprezentanta Rusiei de acolo.
Kuzmin a avut o relatie foarte buna cu fostul presedinte comunist al Moldovei, Vladimir Voronin, general maior in rezerva de cadre a Moscovei.
Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe :
“Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE considera că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.
“Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României”, anunţă MAE.
Preşedintele Uniunii Europene Donald Tusk a anunţat luni că 14 state membre UE expulzează personal diplomatic în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, în Marea Britanie. Printre aceste state se află şi România, Ministerul Afacerilor Externe anunţând că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul ţării noastre, scrie news.ro