Friday, January 3, 2025
3.8 C
Bucharest

“Nu vrea deloc să se prăbuşească. Merge înainte”

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), s-a arătat, luni, optimist în ceea ce priveşte evoluţia economiei României, în condiţiile în care a recunoscut şi câteva dintre problemele cu care se confruntă aceasta.

„Economia creştere. Dacă te-ai lua după televizoare, totul ar trebui să se prăbuşească în ţara aceasta. Nu vrea – nu vrea deloc să se prăbuşească. Merge înainte”, a afirmat Mugur Isărecu, Guvernatorul BNR, luni, în cadrul conferinţei „Inflaţia în ultimii 10 ani”.

În schimb, Guvernatorul a menţionat că România are probleme de competitivitate în faţa Cehiei, Poloniei şi Ungariei unde nu ar trebui: la produsele agricole.

„În primul rând, aceste ţări au stimulat mai puţin cererea agregată. Acest lucru s-a văzut la deficitul de cont curent. Noi suntem deficitul de cont curent la 3-4%, aproape de limită. (…) Nu mai putem să neglijăm. Economia este ciclică şi ar fi foarte rău ca faza descendentă a ciclului să ne prindă cu un deficit extern mare. Marja noastră de manevră ar fi mult mai mică, şi cu deficit bugetar”, a mai spus Isărescu.

În cea mai recentă prognoză, publicată la începutul lunii noiembrie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează că economia României va creşte în acest an cu 4,5%, o scădere cu 1 punct procentual faţă de nivelul de 5,5% estimat în iulie, până la 949,6 miliarde de lei.

În plus, PIB-ul nominal din 2020 a fost recalculat de Comisie la 1.101 miliarde de lei, faţă de 1.095,6 miliarde de lei în iulie, iar pentru 2021 la 1.178,6 miliarde de lei, comparativ cu 1.173,3 miliarde de lei nivelul precedent. De asemenea, PIB-ul nominal din 2022 este pronozat la 1.261,5 miliarde de lei, în creştere de la 1.255,9 miliarde de lei în iulie.

Anul trecut, economia României a crescut cu 7,3%, iar în anul precedent cu 4,8%, iar PIB-ul din trimestrul al treilea a crescut cu 4,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru acest an, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au redus, în octombrie, respectiv noiembrie, prognozele de creştere economică, prima instituţie la 4%, de la 5,1% anterior, iar a doua la 3,6% de la 4,1% în iulie.

„Scăderea de numai 10 bani a preţului benzinei este suficient să ne ajute la inflaţie”

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a estimat, luni, că inflaţia din România va scădea pe finalul acestui an, iar un rol important îl are preţul petrolului, în condiţiile în care România este mai sensibilă la pieţele externe.

Şocurile din străinătate se văd mult mai repede în inflaţia din ţara noastră decât din surplus (n.red. – creşterea economiei locale). S-a văzut prin crizele din piaţa ţiţeiului. Pe mine m-a şocat, probabil că şi pe dumneavoastră şi o spun preventiv, că iar se va spune că a umblat Guvernatorul şi Banca Naţională, ca să atingă ţinta: scăderea preţului la ţiţei scade preţul la benzină. Vorbesc cu diverse persoane, a scăzut foarte puţin: cu numai 10 bani. A scăzut 10 bani la benzină, dar cu ponderea benzinei şi motorinei în indicele preţurilor, este suficient, ca să ne ajute la inflaţie. Se va vedea peste câteva zile”, a explicat Mugur Isărecu, Guvernatorul BNR, luni, în cadrul conferinţei „Inflaţia în ultimii 10 ani”.

Institutul Naţional de Statistică va anunţa rata anuală a inflaţiei pentru luna noiembrie la data de 11 decembrie. Inflaţiei din octombrie a fost de 4,3%, în scădere de la 5% în septembrie.

Guvernatorul Băncii centrale a reamintit că în anii trecuţi inflaţia a fost influenţată puternic de preţurile la unt, iar în alte perioade de grâu, în condiţiile în care o pondere importantă din indice, aproximativ 40%, este reprezentată de preţurile la alimente, deoarece populaţia este săracă şi acestea îi sunt principalele cheltuieli.

„Cel mai simplu pentru noi ar fi să dăm inflaţia jos şi să căutăm atingerea ţintei prin aprecierea cursului. Au fost câteva valuri de apreciere a cursului. Ce facem cu competitivitatea şi cu deficitul extern? Acest lucru se vede mai întâi în cerere deficitul de cont curent. (…) Dai inflaţia în jos, ţi se deteriorează contul curent, indicele nu mai ai cum să îl mai susţii, decât corecţia vine dintr-o depreciere, pentru că surplusul de productivitate nu apare. Ciclul politic este mai puternic decât ciclul economic, nu numai în România se îmbucă cele două cicluri”, a explicat Isărescu.

În ceea ce priveşte dobânda de politică monetară, Guvernatorul a susţinut că aceasta şi-a făcut efectul, din moment ce BNR este aproape să îşi atingă ţinta în acest an. „Dacă ne vom uita pe rezultat, rezultatul este că inflaţia se duce în decembrie în interiorul ţintei. (…) Sunt sigur că tot vor fi unii nemulţumiţi”, a mai spus Isărescu.

Mai exact, Banca centrală a majorat dobânda de politică monetară de trei ori în acest an cu câte 25 de puncte procentuale de bază, astfel că de la 1,75%, cât era la finele anului trecut, a ajuns la 2,5%, cât este din mai.

Ţinta de inflaţie a BNR este de plus/minus 2,5%, iar, pentru finele acestui an, instituţia estimează o inflaţie de 3,5%, în cel mai recent Raport asupra inflaţiei, cel din octombrie,scrie Mediafax.

 

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img