Editorial de Daniel Apostol
https://jurnalul.antena3.ro/editorial/teama-banilor-805816.html?fbclid=IwAR2GAt4ZxOANt3BiwWEmVBwLODfPxmSqtvPhtrbdcyf5Z81UuqUSJEvhan8
Mediul de afaceri românesc începe să se rarefieze. Multe companii aleg să-și pună la “conservare” banii, din cauza impredictibilității cadrului de reglementare și a caracterului vulnerabil al economiei. Lipsesc investițiile consistente, deci lipsește încrederea în economie. Pe deasupra, instabilitatea fiscală sperie. Iar banii străini (dar și cei autohtoni) sunt extrem de fricoși. Se sperie și stau ascunși. Iar dacă banii stau ascunși, unele lanțuri comerciale se poticnesc, altele sunt lovite de insolvențe, iar multe firme pun pur și simplu lacătul pe ușă. O analiză Sierra Quadrant arăta că instabilitatea fiscală, deprecierea cursului euro, criza din piața forței de muncă și limitarea accesului la finanțare s-au tradus într-o scădere semnificativă a apetitului pentru business. Sectorul construcțiilor a dat primul semne negative: scăderea cererii a dus la înghețarea multor investiții. Apoi, comerțul arată că se accentuează blocajul financiar. Gripajul tinde să se extindă în sectorul IMM, care reprezintă peste 90% din economie. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în 2018 şi-au suspendat activitatea peste 18 mii de firme, în creștere cu peste 10% faţă de anul anterior, iar circa 34 de mii de firme au fost dizolvate, cu 10,13% mai multe decât în 2017. În ianuarie 2019, au fost suspendate 1.664 de firme, iar alte 2.500 au fost dizolvate. În plus, numărul SRL-urilor nou-înființate s-a redus cu peste 4.000 anul trecut, la 94.244, fapt care reflectă o descurajare a antreprenoriatului. Potrivit PWC, la nivelul României, procentul respondenților care se declară foarte încrezători în capacitatea de dezvoltare a propriilor companii în următoarele 12 luni a scăzut la doar 32%, de la 38% anul trecut și 52% în 2017. În ceea ce privește evoluția afacerilor pe următorii trei ani, managerii sunt mai puțin încrezători, față de anul anterior, în privința perspectivelor de creștere a propriilor companii. În România, mai puțin de un sfert dintre manageri sunt foarte încrezători în creșterea veniturilor propriilor organizații. Teama banilor este provocată deopotrivă de incertitudinea geopolitică și valul de populism, dar și de incoerența politicilor publice, de reglementarea excesivă, de infrastructura inadecvată și nu în ultimul rând de volatilitatea cursului valutar.
Radu Tudor e platit de Soros, la fel si Antena3 e finantata tot de Soros, nu e nimic adevarat din ce scrie aici, economia duduie, strainii cei rai, bancile si multinationalele sug vlaga tarii, ne exploateaza ca pe o colonie si lupta impotriva conducatorilor nostri care vor sa ne aduca prosperitate.
Am mai scris eu aici in comentarii: uitati-va la Turcia care este o putere militara si industriala ce a patit din cauza regimului autoritar al lui Erdogan, sunt in recesiune de ceva vreme si lira a pierdut 30% din valoare. La noi cand o sa vina recesiunea prafu’ o sa se aleaga, o sa fie euro la 7-8 lei si somajul pana la cer, ati uitat cum a fost in 2009-2011, a fost bine?
O sa inchida PSD si Teodorovici granitele sa nu fuga toti oamenii in vest, am vazut ca asta e noua lor strategie sa interzica libera circulatie a fortei de munca in loc sa creeze conditii aici sa nu mai plece (autostrazi, spitale, gradinite, scoli, justitie adevarata, cu promisiunile astea au castigat alegerile dar au uitat).
A mai fost un socialist dement in Romania care a inchis granitele si a sfarsit impuscat, chiar vrem sa ne intoarcem la dictatura, la politie politica, la foame? Ce parere aveti domnule Radu Tudor despre declaratiile unui MINISTRU despre restrictionarea liberei circulatii?