Vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc consideră că prin asumarea răspunderii de către Guvern pe unele prevederi din legile Justiţiei avem de-a face “cu o insultă, o sfidare la adresa Parlamentului şi la adresa românilor”.
“Nu este un absurd, e o insultă, pur şi simplu, la adresa Parlamentului, la adresa poporului român. Am încercat să explic la nivelul Biroului permanent astăzi că aceste proiecte de lege din asumarea răspunderii pe pachetul de Justiţie au rămas practic fără obiect. Noi am decis în Comisia juridică de ieri să prorogăm termenul referitor la pensionarea anticipată la 20 de ani, cu 2 ani, nu cu un an (ca în forma Guvernului – n.r.), de asemenea să prorogăm intrarea în vigoare a completelor de trei cu un an. Votul în Comisia juridică a fost unanim. CSM şi MJ au susţinut acest punct de vedere. E o soluţie foarte bună în momentul de faţă pentru a lua o eventuală presiune asupra sistemului judiciar. (…) Astăzi, în plen, proiectul a primit un vot unanim. Toată lumea a fost de acord. E o procedură parlamentară care s-a finalizat clar. Astăzi, proiectul a plecat la promulgare, la preşedinte. Practic, acest proiect a rămas fără obiect”, a afirmat, miercuri, Cazanciuc.
El a anunţat că până joi, la ora 10,00, vor fi trimise din partea Parlamentului amendamente, prin care se va solicita Guvernului “să îşi retragă proiectul, pentru că deja această chestiune a fost soluţionată aşa cum cere Constituţia”.
“Eu cred că nu au cum să nu dea curs acestei solicitări. Deci, nu ai cum să îţi asumi răspunderea pe o chestiune care a fost deja stabilită. O să fie o situaţie absolut jenantă să ajungă la preşedinte două proiecte de lege cu acelaşi obiect (…) Guvernul trebuie să constate că pe acest pachet a rămas fără obiect, cel puţin chestiunea referitoare la cele două prorogări de termene. Chestiunea cu INM nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de presiune. Este pur şi simplu o manipulare, o sfidare. Guvernul vine să gireze ceea ce a făcut CSM, adică nimic pur şi simplu”.
Întrebat dacă PSD intenţionează să atace la CCR proiectele pe Justiţie din asumarea Guvernului sau să depună o moţiune de cenzură, Cazanciuc a răspuns: “Vom discuta pe fiecare proiect în parte după ce vom lua act de decizia Guvernului. O să vedem dacă Guvernul îşi însuşeşte propunerile parlamentarilor”.
Referitor la INM, Cazanciuc consideră că pentru această speţă “nu există nicio presiune”, procedura de intrare în INM pentru acest an fiind în derulare.
“Pur şi simplu, sistemul nu şi-a făcut treaba. CSM nu a organizat cum trebuie intrarea în vigoare a acestei legi. (…) Este un singur punct, 3, în discuţie referitor la amânarea intrării in vigoare a dispoziţiilor referitoare la şcolarizarea judecătorilor şi procurorilor la INM. Această durată a fost mărită în Parlament de la 2 ani la 4 ani pentru a le da posibilitatea tinerilor să facă practica în profesie înainte de a se decide. În momentul de faţă, la intrarea în INM. tinerii decid dacă vor avea o carieră de judecător sau de procuror fără să ştie despre ce este vorba. Noi am modificat legea în Parlament şi am spus să treacă întâi prin profesie – judecător, procuror, avocat şi penitenciar, câte 6 luni, – şi opţiunea pentru profesie să fie făcută la finalul INM, ca să-i dai tânărului posibilitatea să ştie ce cale va urma”, a explicat Cazanciuc.
Cazanciuc a menţionat că prin asumarea răspunderii pe pachetul de legi ale Justiţiei, Guvernul “girează CSM care nu a timp de 1 an nu a făcut absolut nimic”.
“Guvernul girează prin această asumare, acest nimic, această indolenţă, această lipsă de răspundere a unora din CSM, care, în loc să vadă de ceea ce se spune în lege, stau să se certe între ei pe teme care nu au legătură cu interesul general al societăţii. Pur şi simplu, în momentul de faţă, este o sfidare la adresa românilor. Această asumare este o ordonanţă de urgenţă. România a votat la referendum împotriva lipsei de transparenţă. Este o lipsă de transparenţă. Acum am discutat în Comisia juridică şi în plen pe toate feţele şi am fost cu toţii de acord că e bine să amânăm un an sau doi ani. (n.r. completurile de trei judecători şi, respectiv, pensionarea anticipată a magistraţilor (…) E vădit împotriva unei decizii a CCR, care spune că nu poţi veni în procedură guvernamentală atunci când ai în procedură parlamentară un proiect în fază finală. Nu numai că nu suntem în fază finală, am terminat, oameni buni! S-a votat astăzi în plen, unanim, prorogarea celor două termene. De ce vine Guvernul astăzi?”, a mai spus Cazanciuc citat de Agerpres.