Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia marcării a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989 a fost publicat pe pagina de Facebook a MAE :
„Se împlinesc 30 de ani de la evenimentele tragice care au condus la prăbușirea regimului comunist.
Aceste evenimente constituie un reper fundamental pentru istoria națională și europeană și au marcat radical nu doar destinul națiunii noastre, dar și evoluția sa în cadrul comunității internaționale.
România a trecut de la izolare pe plan extern la statutul de membru al celor mai importante organizații internaționale – Uniunea Europeană și NATO, împărtășind valorile democrației și statului de drept și promovând aceste valori în vecinătatea sa și nu numai. Diplomația românească a jucat un rol important în această evoluție.
Eforturile pentru păstrarea memoriei trecutului reprezintă cea mai potrivită modalitate de a face cunoscută, mai ales pentru cei tineri, perioada de dinainte de 1989 și, prin comparație, schimbările de după Revoluție și semnificația profundă a acestora.
Tocmai în acest scop, având în vedere importanța respectării adevărului istoric, am solicitat încă din mandatul precedent de ministru de externe, iar Ministerul Afacerilor Externe a desecretizat documentele de arhivă referitoare la Revoluția română din decembrie 1989, documente care reflectă modul în care regimul comunist se raporta la evoluțiile înregistrate în țările vecine începând din primăvara anului 1989, reacțiile internaționale față de evoluțiile din România, precum și tentativele de a combate izolarea politico-diplomatică internațională din acea perioadă. Materialele din Arhivele Diplomatice ale MAE ilustrează percepția în plan internațional asupra evenimentelor revoluționare din decembrie 1989 din România, precum și schimbarea de regim și tranziția spre o societate democratică, pe model european.
Privind retrospectiv pe baza acestor documente, în primele luni ale anului 1990 eforturile diplomației române s-au concentrat pe asigurarea funcționalității Ministerului Afacerilor Externe și pe restabilirea capacității analitice și generatoare de concepte a instituției, precum și pe demersuri intense de recalibrare și reorientare strategică a relațiilor României la nivel internațional.
În aceeași măsură, rememorarea parcursului politic, economic și social al României în cei 30 de ani de la căderea comunismului trebuie să fie dublată de o acțiune energică – la nivel individual, colectiv și național – pentru implementarea continuă și apărarea valorilor democratice câștigate cu prețul jertfelor din 1989. Iar diplomația română se va achita cu responsabilitate de sarcina de a contribui la progresul societății românești și la promovarea profilului țării noastre în plan internațional.”
Regăsiți aici o serie de documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe care reflectă percepția în străinătate a evenimentelor din zilele Revoluției din 1989.