De 2 saptamani trag semnale de alarma si spun ca in Romania trebuie create rapid cel putin 1000 de paturi de terapie intensiva. Nici o autoritate locala in subordinea carora se afla spitalele judetene nu a facut nimic.
Si vine valul de tsunami.
Am pierdut timp pretios.
Ar mai fi ultimele 2 saptamani. Credeti ca se trezesc cei din Consiliile Judetene si din Ministerul Sanatatii? Va spun eu, NU.
Acum si in plan european urmeaza o mare criza a paturilor de terapie intensiva, pe care o traverseaza Italia, tara cu cel mai mare numar de victime #coronavirus.
Ar fi trebuit si inca trebuie sa alocam resurse din alte zone (dezvoltare, transporturi, fonduri UE) pentru a dezvolta mii de paturi de terapie intensiva.
Inca e posibil, in Romania si in toata Europa. Cine sa gandeasca, cine sa anticipeze pericolul urias care se apropie?
Cine reduce cheltuielile inutile acum, cine cauta paturi, ventilatoare, cine a planuit ca jumatate din sectiile spitalelor din #Romania sa devina de terapie intensiva? Nimeni, asta e raspunsul. Cel putin pe plan local. Si nici la Ministerul Sanatatii nu sunt atat de alertati pe cat ar trebui.
Alerta si sistemul de actiune la nivel european intarzie, dar alte state UE stau mult mai bine decat cel romanesc la numar de paturi ATI si intreg sistemul medical in general.
Temperaturile de vară nu vor elimina probabil coronavirusul şi toate statele europene vor rămâne probabil fără locuri disponibile la terapie intensivă până la jumătatea lui aprilie, a comunicat miercuri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Informarea preluată de Reuters se bazează pe studii ştiinţifice.
ECDC menţionează cercetări care sugerează că virusul nu e mai puţin periculos în condiţii de căldură şi umezeală, ceea ce reduce speranţele de atenuare la vară a epidemiei de COVID-19 în statele din emisfera nordică.
“Nu există până acum dovezi că SARS-CoV-2 (denumirea coronavirusului care cauzează epidemia actuală – n. red.) va prezenta o sezonalitate marcată de iarnă, ca alte coronavirusuri”, arată un raport al ECDC.
Analize preliminare ale epidemiei din China arată că virusul are rate ridicate de reproducere în climat tropical umed, cum este cel din Guangxi şi Singapore, ceea ce subliniază, potrivit ECDC, “importanţa implementării unor măsuri de intervenţie cum ar fi izolarea persoanelor infectate, distanţarea la locul de muncă şi închiderea şcolilor”.
ECDC a revizuit de la “ridicat” la “foarte ridicat” evaluarea riscului reprezentat de coronavirus pentru vârstnicii şi bolnavii cronici din Europa. Sistemele de asistenţă medicală europene sunt în pericol de saturare.
Modelul de prognoză arată că numărul de locuri la terapie intensivă va deveni insuficient în toate statele europene la jumătatea lui aprilie, dacă nu se iau măsuri de creştere a capacităţii, în paralel cu limitarea extinderii epidemiei.
Pentru alte categorii demografice, pericolul virusului rămâne “moderat”, estimează ECDC. Tot “moderate” sunt şi riscurile generale pentru ţări care iau măsuri de atenuare, cum ar fi închiderea şcolilor; în absenţa unor astfel de măsuri, riscurile sunt “foarte ridicate”.
Raportul se referă la toate cele 27 de state din Uniunea Europeană şi la Regatul Unit, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Autorităţile trebuie să asigure echipament de protecţie şi să stabilească proceduri corespunzătoare de protecţie a sănătăţii personalului sanitar, care este tot mai expus la virus şi poate să îl transmită pacienţilor. ECDC arată că în China până la 10% din cazurile de infectare au fost în rândul medicilor şi asistenţilor – mult peste media de 4% raportată de studiile anterioare. În Italia şi Spania, ţările europene cel mai afectate de COVID-19, rata este de 9%, respectiv 13%.
Alte cercetări ştiinţifice citate de ECDC dovedesc că virusul rezistă până la 3 ore în aer, 4 ore pe suprafeţe de cupru, 24 de ore pe carton şi 2-3 zile pe plastic şi inox, deşi potenţialul patogen scade.
Statele Uniunii Europene sunt capabile să răspundă doar unui procent de 10% din cererea actuală de echipamente personale de protecţie şi alte dispozitive medicale, precum ventilatoare, folosind lanţurile de aprovizionare tradiţionale în contextul pandemiei actuale, indică un document intern al UE, consultat de Reuters.
Estimările interne ale Comisiei Europene ‘arată că livrările tradiţionale vor putea răspunde doar unui procent de circa 10% din cerere’, se spune în documentul executivului UE.
‘Disponibilitatea şi aprovizionarea cu echipamente personale de protecţie şi alte dispozitive medicale, în special, ventilatoare, în Europa rămân preocupante’, arată documentul, ce poartă data de miercuri.
Textul menţionează de asemenea că majoritatea statelor UE au stocuri şi capacităţi limitate de a-şi suplimenta producţia.
PS : Suntem in ceasul al 13 lea. Sper ca demisia ministrului sanatatii sa aiba ca efect si deblocarea urgenta a acestei situatii. Pentru care atat el cat si presedintii de Consilii Judetene si primarii sunt direct responsabili : ZERO paturi de terapie intensiva de 2 luni, de cand e criza #coronavirus. Nu incalzeste pe nimeni ca, poate, vor raspunde penal. Cand oamenii vor fi murit din lipsa de paturi ATI, nimic nu va mai conta
#Romania, #coronavirus
In toate judetele si nu msi zic in Bucuresti exista sali polivalente si sali se sport care sunt prinse in planurile de aparare si unde rezervele de stat pot transfera cazarmament iar cei de la sanatate sa mute aparatura necesara. Tot in planurile de aparare pot rechzitiona hoteluri unde au tot ce trebuie mai putin medicatie si aparatura medicala. De ce nu se uita nimeni pe planurile de aparare sau cele de la isu?