Doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat la Digi24 că odată cu creșterea capacității de testare, numărul infecțiilor cu coronavirus va creștere, iar până la finalul lunii aprilie este posibil să avem peste o mie de cazuri zilnic de COVID-19. De asemenea, Rafila a declarat că este nevoie de o procedură clară pentru personalul medical, pentru a evita infectarea medicilor.

„Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a declarat Rafila.

Președintele Societății de Microbiologie consideră că situația de la Suceava, unde a izbucnit un focar de infecții cu coronavirus și zeci de medici au fost infectați, s-ar putea repeta și în alte spitale.

„Situația de la Suceava care se va replica și în alte spitale mari. Trebuie să găsim soluții pentru că îngrijirea se face cu personal medical. Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital și eventual să fie cazați într-un hotel. Încă nu e implementată procedura.  Personalul va fi împărțit în două trei echipe care nu se intersectează între ele și riscul de transmitere de la o echipă la alta scade. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Situația României este asemnătoare cu cea a Italiei sau Franței, unde personalul medical a fost afectat de COVID-19.

„Deja suntem în situația Italiei sau Franței ca proces. Noi avem acum aproape 1000 de persoane confirmate și 100 de persoane din rândul personalului medical. Și în Franța și în Italia 10% din personalul medical este infectat. La noi ciferele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj față de ei. Și acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început”, a completat Rafila citat de digi24.ro

Spania a depasit China la numarul de morti, iar Italia are de o saptamana cateva sute de morti pe zi.

5 COMMENTS

 1. Pt. Ca la conducerea M.Sanatatii, DSP, sunt numiti politic, sefi…fara o pregatire temeinica…vai de ei…
  In loc sa aiba grija in primul rand de medici , de tot personalul medical si toti pacientii internati, pt a securiza zona spitalelor, desteptii statului au grija de testarea masiva in populatie…:(
  Sa vedem unde i duc, cine ii transporta si cine va trata urmatorii bolnavi….Va fi un colaps…
  Din nefericire, Suceava ar trebui izolata….plimbarea cetatenilor nu va face bine…altor zone…O sa apara altr probleme in alte judete si…tot asa…

 2. Revin pt ca aud la A3 declaratii cu iz penal in situatia de la Suceava.
  Cadre medicale suspecte de infectare cu Sars- cov2 obligate sa munceasca in spital ?
  Sunt sanatosi la cap?
  Sa inchida naibi spitalul …macar pt 2 sapt.

 3. Alta “teligenta” e primareasa Firea…
  Testeaza bunicii care stau acasa…:)
  Pai, unde i duce stimata diva pe cei Cov-pozitiv, daca medicii si asistentele NU SUNT TESTATI???
  Crede ca ii va da UE medici ?
  Cine va folosi combinezoanele si aparatura sofisticata daca medicii sunt in carantina ?
  E… fooooarte “teligenta”….
  Sa protejeze cadrele medicale, politistii, casierele si toti cei care intra in contact ZILNIC cu zeci, sute de persoane !!

 4. Se testeaza pensionarii — a spus la antena3 ministrul Cromoplatin privind in jos in camera skype, ca printr-un tub catre fiintele microscopice. Grotesca filmare!

  Chiar stupida masura, pt ca pensionarii peste 80 au stat in casa, mai ales cei nedeplasabili.

  Testati-i pe medici, mai ales ca trebuie 3 teste pe fiecare persoana, sau chiar 5 /persoana pe luna.

  Dar poate ca guv.Orban vrea sa le bage ceva pe nas in sus la pensionari, sa mai rareasca turma, ca vine MARIREA in septembrie

  https://www.youtube.com/watch?v=KWpq5zliENc
  Test nazal facut pe o foto-reportera.

 5. Dnul Streinu e.pasionat de statistica medicala in vederea redactarii ultimelor sale volume ?
  De ce ar scoate din izolare bunicii iar in schimb VECTORII DE TRANSMISIE( asa cum a invatat la epidemiologie), respectiv, persoanele ce vin in contact cu zeci de alte persoane, pe zi , ii ignora ?

Leave a Reply